Blater najavio otkrivanje imena korumpiranih funkcionera FIFA

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Blater najavio otkrivanje imena korumpiranih funkcionera FIFA


Beta |


Sud u Švajcarskoj odbacio je zahtev da se zabrani objavljivanje dokumenta u kome su navedena imena zvaničnika FIFA koji su primali mito u aferi sa prodajom televizijskih prava, prenose švajcarski mediji.

146589_sep_f.jpg


Objavljivanje dokumenta najavio je Predsednik FIFA Sep Blater u nameri

da se time posle više od deset godina stavi kraj na aferu u kojoj su funkcioneri FIFA primali mito da bi obezbedili da kompanija ISL dobije TV prava za utakmice Svetskog prvenstva. Odlukom suda, dokument će moći da bude objavljen.


Sud kantona Cug odbio je zahtev da se ne dozvoli objavljivanje dokumenta sudskog poravnanja iz 2010. u kome su funkcioneri FIFA priznali da su primili mito i pristali da vrate novac ukoliko ostanu anonimni, izveštava dnevnik "Handelscajtung" iz Ciriha.

Prema navodima medija u dokumentu su imenovani bivši predsednik FIFA brazilac Žoao Avelanž i njegov zemljak i predsednik Organizacionog odbora Svetsko prvenstva 2014. u Brazilu Rikardo Tekseira.
Oni su krajem devedesetih godina prošlog veka uzimali mito od kompanije ISL koja je otkupila od FIFA, prava za prenošenje utakmica Svetskog prvenstva, a u sudskom poravnanju su vratili 6,1 milion dolara.

Objavljivanje dokumenta najavio je predsednik FIFA Sep Blater u okviru napora da se svetska fudbalska organizacija očisti od korupcijskih skanadala.

Blater je rekao da će i pored nekih pravnih poteškoća, ostati dosledan i objaviti dokument čim on bude preveden na francuski, engleski i španski jezik.
Dokument u originalu ima 41. stranicu i pisan je na nemačkom.
 
Natrag
Top