LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Preziziram:
Osećaj Balgodati se javlja nakon određenog perioda koji čovek posveti crkvi i Bogu.
Osećaj je mir u duši,potpuno smirenje,radost(ne euforija)....itd....

Znam.....:blum3:

Budi precizan/a kada pišeš i postavljaš pitanja. Vidiš kako se na dvosmilenu i nepreciznu misao može sve odgovoriti.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Osećaj Balgodati se javlja nakon određenog perioda koji čovek posveti crkvi i Bogu.
Osećaj je mir u duši,potpuno smirenje,radost(ne euforija)....itd....

Cak nije potrebno ni vreme da bi se osetio mir u dusi u susretu sa Hristom.Cak nije potrebna ni molitva...Gospod vec stoji na vratima nase duse i kuca.Nase je samo da mu otvorimo.Dovolno je ustuknuti od samog sebe, od greha koji cinimo, pokajati se i Gospod vec zuri da nam da svoj mir koji prevazilazi svaki um. to je iskustvo svih verujucih koji su se obratili Hristu.

Član
Učlanjen(a)
18.10.2009
Poruka
1.287
Mislim da niko nije ostavljen bez blagodati a istovremeno niko nije puno šta i zaslužio da je dobije. Jednom riječju, gleda se namjera a ne rezultati. Takođe mi se čini da nije dobro smatrati da smo dobili nešto mimo drugih. Cijeli ovaj život nam je dat da se potrudimo i poradimo na sebi po pitanju drugih (bližnjih). Preko njih nam i dolaze rezultati. Nema mistike a ako je ima..opasno..Čovjek je ličnost a ne individua i može se samo dokazati pomoću drugih.. sam neki mir koji nije ljubav nije svojstven pravoslavlju..piše u knjigama da su naša čula uglavnom nesposobna da prime nježni šapat neprestane blagodati jer su okrenuta spoljnim utiscima a ovdje se radi o unutrašnjim..i svaki dan je novi dan..nema života po zaslugama..potopiće se brod u luci iako je prošao mnoge bure

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Mislim da niko nije ostavljen bez blagodati a istovremeno niko nije puno šta i zaslužio da je dobije. Jednom riječju, gleda se namjera a ne rezultati.

Oprosti, ne mogu da povezem ove dve recenica...sta si tacno ovim mislio da kazes?Pa blagodat je poklon od Boga, zasto bi je svi imali?!Svi imaju na nju pravo, mogucnost, ali je svi ne poseduju. Kako mislis ne gleda se "rezultat"?

Takođe mi se čini da nije dobro smatrati da smo dobili nešto mimo drugih.

Slazem se u smislu da ne treba sebe pretpostavljati drugima, sebe smatrati nesto zasluznijim i vrednijim od drugih.

Cijeli ovaj život nam je dat da se potrudimo i poradimo na sebi po pitanju drugih (bližnjih). Preko njih nam i dolaze rezultati.

I ovde se delimicno slazem, jer treba se potruditi u odnosu na druge, ali i uodnosu na sebe.

Covjek je ličnost a ne individua i može se samo dokazati pomoću drugih..

E ovo bas ne kapiram...wacko2

sam neki mir koji nije ljubav nije svojstven pravoslavlju..piše u knjigama da su naša čula uglavnom nesposobna da prime nježni šapat neprestane blagodati jer su okrenuta spoljnim utiscima a ovdje se radi o unutrašnjim..i svaki dan je novi dan..nema života po zaslugama..potopiće se brod u luci iako je prošao mnoge bure

Ako mozes i ovo malo pojasni...hvala!

Član
Učlanjen(a)
18.10.2009
Poruka
1.287
namjera a ne rezultat..šta mi možemo postići što Bogu treba..ne treba mu ništa od nas,kao Bog ima sve, sem našeg dobrog nastojanja,namjere..
..slažem se svakako s tobom da se treba truditi u odnosu na sebe, sebe mijenjam na bolje a ne drugog..a u vezi sa drugima,komunikacijom,postupcima..

..tu sam samo mislio na to kako ljudi traže mir mimo živog odnosa(ljubavi) sa bližnjim..meditacija,medikamenti..hvala

Natrag