BIZNIS INSAJDER O ISTORIJSKOM LETU "Er Srbija" uplašila američke konkurente

Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
BIZNIS INSAJDER O ISTORIJSKOM LETU "Er Srbija" uplašila američke konkurente

8337d1496abe0f3fc5f957542f8c9787.jpeg


Onog trenutka kada je srpski avion „erbas A330“ sleteo na njujorški aerodrom JFK, “Er Srbija” je postala najveći strah velikih američkih avio-kompanija.

Tim rečima ugledni poslovni portal “Biznis insajder” komentariše istorijski let nacionalne srpske avio-kompanija preko Atlantskog okeana.

Uvođenje direktne linije na relaciji Beograd - Njujork posle pauze od čak 24 godine i povratak srpske kompanije na to tržište dodatno je produbilo već postojeća strahovanja od konkurencije kod američkih avio-prevoznika.

Prema pisanju portala “Biznis insajder”, dolazak “Er Srbije” uznemirio je čak i najveću kompaniju na svetu - “Delta erlajns”, a u redu onih koji zbog toga strahuju su i giganti poput “Amerikan erlajnsa” i “Junajted erlajnsa”.

Ono što se postavlja kao pitanje jeste kako mala kompanija poput “Er Srbije” sa svega 21 letelicom može da bude konkurencija u bilo kom smislu tim svetskim avio-gigantima.

Činjenica je da ne može, ali njihov strah ima daleko širi kontekst. Njih, naime, brine širenje mreže i sve veća prisutnost na tržištu tri avio-kompanije sa Bliskog istoka - “Etihada”, “Emirata” i “Katar ervejza”.

Dolazak “Er Srbije” na tržište SAD, piše „Biznis insajder“, za njih je problematičan jer je srpska kompanija, pored „Er Berlina“, „Virdžin Australije“, „Džet ervejza“, „Er Sejšela“ i „Alitalije“, deo partnerske mreže „Etihada“.

U svim ovim kompanijama “Etihad” ima do 49 odsto vlasničkog udela.

Američki avio-prevoznici u nabrojanim kompanijama vide nelojalnu konkurenciju i godinama ih optužuju da su na osnovu protivzakonitih subvencija ostvarili profit od 42 milijarde dolara, što te bliskoistočne kompanije negiraju. “Biznis insajder” navodi da „Etihad“ ne mora da proširuje svoje tržište na Evropu i Ameriku jer to za njega mogu da rade “Er Srbija”, “Alitalija”, “Er Berlin”...

Portal navodi i da američki avio-prevoznici nisu u situaciji da se žale Italiji, Srbiji ili Nemačkoj, tako da “Etihad” preko njih može da ide ka daljoj ekspanziji na tržište Evrope i Amerike.

Tim povodom američke kompanije ne mogu ništa da urade, zaključuje portal.


Izvor: blic.rs
 
Natrag
Top