Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.067
billy01m.jpg


Pravo ime Billyja Idola je William Michael Albert Broad, a rođen je 30. studenog u Stanmoreu u Middlesexu u katoličkoj obitelji kao sin trgovca. Djetinjstvo je proveo sretno, a jedini ozbiljni incident bio je kad je izbačen iz izviđača jer je uhvaćen kako ljubi neku djevojčicu iza hot dog štanda. U školi je besposličario pa ga je učitelj u izvještaju za roditelje nazvao idle od čega je kasnije nastalo njegovo stage ime Billy Idol. Nakon kratkog odlaska u Ameriku obitelj mu se vraća u Veliku Britaniju.

Nakon povratka u Veliku Britaniju Idol ostvaruje loše uspjehe u strogoj srednjoj školi zbog čega ga roditelji prebacuju u lakšu. Usprkos tome uspijeva upisati engleski jezik i filozofiju na Sveučilištu u Sussex. Paralelno s time postaje veliki fan punk velikana The Sex Pistols. Tada odlučuju da i sam želi postati dio glazbene revolucije te, uz negodovanje roditelja, odustaje od škole te započinje s radom u nizu punk bendova: Siouxsie and the Banshees, Chelsea te najslavniji Generation X. Uspješnost posljednjeg benda se dokazala kroz tri albuma te glumi u filmu D.O.A.

6a00e54ffb97e688340105349844bb970b-800wiNakon raspada Generation X-a zbog problema s menadžmentom Idol započinje solo karijeru, prvo s EP-em Don't Stop, a zatim i s debi albumom Billy Idol koji izlazi u srpnju 1982. s kojih skida svoje prve hitove Mony, Mony, Dancing with Myself i White Wedding.

Dancing with Myself je snimio već u sklopu Generation X no tek ju je u solo karijeri pretvorio u hit. Kako bi se što bolje pjesma ispromovirala u Americi, snimljen je i video koji postao hit na MTV-u vrteći se bez prestanka punih šest mjeseci, izazivajući tako revoluciju i sve veće težnje redatelja da sudjeluju u nastanku videospotova. Idolov status su dodatno potvrdili spotovi za White Wedding (koji je uzrokovao kontroverze zbog vjenčanog prstena koji reže prst Perri Lister, a i zbog tog što termin 'white wedding' u americi označava kokain) i Eyes Without Face propagirajući osim glazbe i nove trendove, platinastu šiljastu kosu i kožnu odjeću.


Sljedeći album, Rebel Yell, se pokazao kao još veći uspjeh. Osim Eyes Without Face, kao hitovi su se potvrdili i Flesh for Fantasy te naslovna pjesma. Dobru prodaju je ostvario i sljedeći album Whiplash Smile s hitovima To Be a Lover, Don't Need a Gun i Sweet Sixteen. Upravo taj album označava kraj suradnje Idola s najbližim suradnikom Steveom Stevensonom, tvorcem Oscarom nagrađene teme za Top Gun.

1987, Idol objavljuje album remikseva, Vital Idol, na kojem se nalazila live verzija hita Mony, Mony koja mu je osigurala novi broj jedan. Kontroverze su podignute kad je Idol počeo tvrditi da je uz originalnu verziju te pjesme izgubio nevinost.
images1990. Idol je doživio tešku prometnu nesreću zbog koje je umalo ostao bez noge. Za vrijeme vožnje na motociklu udario ga je kamion što je uzrokovalo slomljena rebra i trostruki prijelom noge. Krivnja je bila Idolova jer se nije zaustavio na znaku stop. Kao posljedica toga u nogu mu je ugrađena metalna šipka te je bio prikovan za krevet 6 mjeseci. Nije mogao odraditi ni ulogu u filmu Terminator 2 koja mu je bila namijenjena. Ipak, pojavio se u filmu The Doors Olivera Stonea u ulozi Cata, prijatelja Jima Morissona.

Kao najava za sljedeći album, Charmed Life je snimljen video Cradle of Love. U tom video je Idol snimljen od struka nagore obzirom da je bio paraliziran, a redatelj filma bio je David Fincher. Video je bio veliki hit i nagrađen je na MTV Video Awards, a album Charmed Life je pratila i uspješna turneja koju je Idol odradio usprkos liječničkim zabranama. Turneja je bila poznata zbog velike metalne šake na kojoj je pisalo Rude Dude, a koja je visila iznad publike. Koncert na Wembleyju u sklopu turneje je bio i sniman, no nikad nije objavljen. Sam album Charmed Life je također bio iznimno uspješan te je bio četvrti platinasti Idolov album u nizu.
Billy+Idol+173872_billyidol40.jpg

1993. Idol izdaje novi album Cyberpunk koji doživljava neuspjeh. Kritika je album nazvala prevelikom komercijalizacijom riječi 'cyberpunk', a publika je album zbog sintetiziranih techno beatova smatrala preeksperimentalnim, iako među fanovima danas uživa kultni status. Cijeli album je sniman na Macintosh računalu. Jedna od edicija albuma sadržava i disketu na kojoj se nalazio screen-saver. Osim toga, Idol je svoje plave šiljke promijenio u dreadlockse.

Najavni singl albuma, Shock to the System je prikazivala Idola progonjenog od policije zato što ih je pokušao snimiti dok tuku nekog na cesti. Video je bio očigledna referenca na ulične nerede u Los Angelesu. Album je pratila kratka turneja koju su obilježili računalni prikazi koji su se izmjenjivali u skladu s glazbom. Pod pritiskom propasti albuma, Idol se dvaput predozirao što ga dovodi do rehabilitacije koja je završila uspješno, a Idol se posvetio djeci, Williamu Broadu i Bonnie Blue. Nešto prije tog je snimio pjesmu za soundtrack filma Speed u kojem su glavnu ulogu tumačili Sandra Bullock i Keanu Reeves.
Godine medijske izolacije, Idol je prekinuo 1998 ulogom u The Wedding Singeru s Adamom Sandlerom i Drew Barrymore. Film je postao svjetski hit, a zatim je Idol, šokantno za to vrijeme, tri svoje pjesme objavio na internetu. 2001. VH1 ga je ugostio u svojim emisijama Behind the Music i Storytellers čime je ostvario dobar start za turneju koja je uslijedila. VH1 Storytellers je također objavljen u CD formatu. Iste godine objavljuje kompilaciju najvećih hitova koja je prodana u 4 milijuna primjeraka. Kompilaciju je obilježila ponovna suradnja sa Steveom Stevensom.
BillyIdol3-1.jpg
Nakon dulje diskografske pauze, Idol 2005. izdaje novi album Devil's Playground koji je postigao osrednji uspjeh pozicijom 46 na Billboardovih top 200 albuma. Kao inspiraciju za album je naveo Slashov uspjeh. Fanovi su pomalo bili nezadovoljni jer se niz novih pjesama koje je Idol izvodio na prethodnim turnejama nije pojavio u konačnoj verziji albuma. Promocija albuma je obavljena putem interneta te putem nekoliko svirki na koncertima i festivalima. Najznačajnije svirke su bile u sklopu Vans Warped Toura (festivala koji promovira esktremne sportove i punk rock kulturu) te na britanskom Download festivalu.

2006. Idol je objavio album božićnih pjesama Happy Holidays koji se većinom sastojao od obrada kao što su Silent Night, Auld Lang Syne i Winter Wonderland 2008. objavljuje novi album najvećih hitova The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself koji je svoju promociju doživio na turneji s Def Leppardom. Ova kompilacija je obogaćena s dvije nove pjesme John Wayne i New Future Weapon.
I NARAVNO EXIT 2006
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poruka
1.415
Billy Idol.... Speed

[YOUTUBE]Qob3aifBF-I&feature=related[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]6j9oSB6p9hg&feature=related[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]L07zAae8Bos&feature=related[/YOUTUBE]33bzthz.gif

 
Top