Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Bill-Whelan-print-2.jpg
Bill Whelan, (rođen 22. maja 1950 u Limericku, Irska) je irski kompozitor i muzičar. Najpoznatiji po komponovanju intervalskog dela za Eurovision Song Contest 1994 godine. Krajnji rezultat, Riverdance, bio je sedam-minutni prikaz tradicionalnog irskog plesa, koji je postao scenska predstava i izazvala u svijetu pomamu za irskim plesom i keltskom muzikom. Bio je izdat kao singl u Velikoj Britaniji u 1994, zaslugom "Bill Whelan i Anúna RTE Koncert orkestrom". Singl je dosegao broj 9 i ostao na lestvicama 16 nedelja. Album istog naslova se nalazio na mestu broj 31 na top-lestvicama 1995 godine.

Whelan je rođen u Limerick-u, a školovao se na Crescent koledžu, University College Dublin i King's Inns. Dok je l možda najpoznatiji po Riverdance, Bill je bio uključen i u brojnim projektima u Irskoj od 1970. Kao producent radio je s U2 (na njihovom albumu War), Van Morrisonom, Kate Bush, Dubliners, Planxty, Andy Irvine i Davy Spillane, Patrick Street, Stockton's Wing i kolegom Limerickman Richard Harris-om.

Radio je isključivo u pozorištu, gde dobija i nominaciju za Laurence Olivier nagradu, za obradu Gilbert i Sullivan's "H.M.S. Pinafore" operu, koja se uspešno izvodi u londonskom Old Vic, Melbournu i Sydney. Pisao je originalnu muziku za 15 WB Yeats delo za Dublin's Abbey Theatre, dok njegovo učešće na filmu uključuje, Dancing At Lughnasa (glumi Meryl Streep), Some Mother's Son, Lamb (glumi Liam Neeson) i dodele nagrada u The Cinema Palace.
Radio je većinom s irskom tradicionalnom muzikom i muzičarima od 1980, kada je bio član legendarnog Planxty-a. Takođe je producirao mnoge ploče narodnih umjetnika, uključujući, Andy Irvine, Patrick Street, Stockton's Wing, Davy Spillane i bugarsko / irskog benda, East Wind.

1987, je napisao svoje ​​prvo veliko delo za orkestar kao pomen filmskoj muzici Seán Ó Riada, koja je dirigovana od strane Elmer Bernstein-a i izvedena od irskog nacionalnog simfonijskog orkestra.

Njegovo posebno napravljeno orkestralno delo, Seville Suite, je imalo premijerni nastup na maestranza u Sevilli u sklopu proslave Irskog Dana državnosti na EXPO '92. Zadnji deo ovog dela je bio odigran od Maria Pagés-a, koji će se kasnije pojaviti u Riverdance Show. Njegovo sledeće veliko orkestralnih delo, The Spirit Of Mayo, izvedeno je 1993 od strane 85-komadnog orkestra u Dublinu u National Concert Hall-u. Zajedno s horskom grupom Anúna. Ovaj komad je takođe bio potpomognut snažnim keltskim korpusom bubnjeva i horom od 200 članova.

Godine 1994, Moya Doherty koji je video the Spirit of Mayo, poziva Billa da komponuje muzičko delo za prezentaciju Eurovizije koju je ona producirala za RTE. Napisao je "Riverdance", naslov koji je bio veza sa "Timedance", koju je napisao s Donal Lunny-em 1981. Predstava je doživela fenomenalan uspeh, što je rezultiralo rekordom, našavši se na mestu broj 1 na Irskoj top listi 18 nedelja. Album Riverdance Show dosegla je vrh World Music Billboard lestvice mesecima i rezultiralo Billovom nagradom Grammy.

Trenutno radi na operi / mjuziklu za New York Metropolitan Operu i pozorište Lincoln Centar.
Bill je u odboru Berklee School of Music u Bostonu, University of Limerick Foundation, Irskoj arhivi tradicionalne muzike i Crash ansamblu.

Diskografija

The Seville Suite (various artists) (1992) Tara Music Label
Riverdance - music from the show (various artists) (1994)
Patrick Street: The Best of (Patrick Street) (1995)
Some Mother's Son (various artists) (1996)
L'Imaginaire Irlandais (various artists) (1996)
Roots of Riverdance (various artists) (1997)
Riverdance on Broadway (various artists) (2000)
Zoe Conway (Zoe Conway) (2002)Tara Music Label
The Connemara Suite (2008)Tara Music Label

articlesriverdancetroup.jpgRiverdance je pozorišna predstava step dancea plesne grupe Rhythm Of The Dance koja oduševljava gledaoce širom svijeta još od davne 1968 godine.

Tradicionalni irski step je ples za koji je potrebna gracioznost, preciznost i fizička sposobnost, a prepoznatljiv je po brzim pokretima nogu, dok je ostatak tela statičan. Izmislili su ga Kelti i raširili širom Irske, a tri veka kasnije taj je ples postao popularan u cijelom svijetu. Kroz vekove ples se razvijao i menjao, a širili su ga učitelji plesa zvani Dance Masters obilazeći irska sela. Svako selo je smatralo iznimnom čašću dolazak Dance Mastera, a njihov rad je urodio prvom plesnom školom u Kerryju, pa u Corku i Limerick Countryju.

Osim zabave, irski step dance ljudi su koristili kao zaštitu, pa su katolici, u doba burnih vjerskih previranja, pri seoskim okupljanjima postavili mladog dečka ispred ulaza, koji bi u slučaju približavanja vojnika stepom upozorio ljude na opasnost. Samo je muškarcima bilo dozvoljeno plesati i učiti druge, no početkom 20 stoljeća to se promjenilo, pa su i žene počele plesati taj energični i veseli ples, kao i podučavati.

Originalni Riverdance ples, koji poznajemo danas, prvi nam se puta predstavio na Euroviziji u Dublinu 1994. godine gdje su osvojili publiku, a to su nastavili u ostatku Europe. Prva predstava u SAD-u održala se u najvećem pozorištu na Broadwayju, Gershwin Theatru, gdje su imali 605 nastupa u samo jednoj godini.

Energija pokreta, glazba, plesači koji plešu kao jedno u posebnom ritmu, oduševili su sve gledatelje koji su poželjeli zaplesati s njima. Show je uzbudljiva epska priča koja opisuje doživljaje irskih Kelta kroz istoriju. Bogato opremljen kostimografijom, show vodi kroz prošlost i sadašnjost, kroz tradicionalni ples i moderni balet, uz scensku tehnologiju koja je omogućila da se hiljadogodišnja priča ispriča u sadašnjosti.

Za popularizaciju, zaštitu i prisutnost plesa Riverdance brine se National Dance Company Of Ireland, koja je u svrhu očuvanja svog tradicionalnog plesa osnovala, pored skupine Lord Of The Dance i skupinu Rhythm Of The Dance.

U tom dvosatnom spektaklu plesa i glazbe nastupaju najbolji plesači, glazbenici sa tradicionalnim glazbalima i pjevači, koji donose izvorni zvuk irske kulture. Plesni udarci plesača, nevjerojatan ritam, jasne melodije tradicionalnih irskih pjesama i bogata kostimografija predstavljaju novi koncept irske muzike uz upotrebu duha narodnih plesova i pesama.
Izvor:wikipedija/billwhelan.com
 
Poslednja izmena od urednika:
Top