BiH na korak do kandidature za EU

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
BiH na korak do kandidature za EU




Izvor: Glas Srpske 10.06.2011 23:00
Autor: S. T.

BANjALUKA - Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić izjavila je u petak da je BiH na pragu podnošenja aplikacije za kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji.
130

Ona je na predavanju "EU - uslovi i uslovljavanja", koje je u petak održano u Banjaluci u organizaciji Nezavisnog univerziteta Banjaluka (NUBL), a pod pokroviteljstvom Savjeta ministara BiH, rekla da postoje dva preduslova za kandidaturu.

- To je formiranje tijela za državnu pomoć i usvajanje zakona o državnoj pomoći, te sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" - rekla je Savićeva i napomenula da BiH mora da usvoji i zakon o popisu stanovništva, jer postoje veliki problemi u vezi sa statističkim podacima.
Šef operacija pri delegaciji EU u BiH Johan Hesekaže da su poštovanje odluke Evropskog suda za ljudska prava, regulisanje raspodjele finansijske pomoći i sprovođenje popisa stanovništva neriješena pitanja, koja su prioritet za vlasti BiH.
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je da se BiH nalazi na dobrom putu, te da će se pokazati da ujedinjena Evropa nije utopija 21. vijeka.
Rektor NUBL-a Momčilo Sakan rekao je da EU ima kohezijalne faktore, ali i mnogo toga što je koči i predstavlja probleme. Profesor na Državnom univerzitetu Floride Ljubiša Adamović rekao je da ne samo u BiH, već i u drugim zemljama Balkana postoji ushićenje zbog približavanja EU, dok je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nerzuk Ćurak izrazio skepsu da će BiH ući u EU.
 
Član
Učlanjen(a)
15.03.2010
Poruka
4
Proći će još Drine vode ladne za cijelcato Crno More dok bosna " bidne " kandidat ........ Iliti član ..... biblioteke .......



:help:
 
Natrag
Top