Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Bigl

694d.jpg

bigl.jpg


:info:

Pretpostavlja se da je nastao u vreme Elizabete I, ukrstanjem starog engleskog gonica sa harijerom. Da bi ovo moglo biti tacno potvrdjuje i njegov izgled koji dosta podseca na harijera, samo sto je nesto manji i kracih nogu. Prvi put se njegovo ime bigl srece 1475.g., a postoje i pisani dokazi da je sa ovim psom lovljeno u vreme Henrija VII.

To je inace mali ali robustan, kompaktan i dobro povezan pas, koji nikad ne deluje grubo. Koristi se uglavnom za lov na zeca, ciji trag uporno prati.

Glava je srednje duzine, snazna, bez grubosti, kod zenki nesto neznija. Nabori na celu se ne smeju uocavati. Lobanja je blago zaobljena, srednje siroka sa slabo izrazenom potiljnom kosti. Stop je jasno izrazen i deli glavu na dva jednaka dela. Rastojanje od vrha nosne pecurke do stopa jednako je rastojanju od stopa do potiljne kosti. Nosna pecurka je siroka najbolje crne boje, mada je kod svetlijih pasa dozvoljeno odstupanje u pigmentu.

Oci su tamno braon ili lesnik braon boje, prilicno velike i usadjene relativno daleko jedno od drugog. Usi su duge, sa zaobljenim vrhovima, kada se povuku napred, dopiru skoro do vrha nosne pecurke, nisko su usadjene i tanke. Prednjom ivicom prilezu ravno uz obraz. Zubalo je pravilno, kompletno i makazasto, pri cemu sekutici gornjr vilice bez razmaka nalezu na one iz donje vilice.


Vrat je blago zasvodjen, sa malo podgusnjaka, dovoljne duzine da omoguci psu da normalno trazi sa spustenim nosem. Plecke su dobro unazad postavljene i nikada nisu preopterecene. Prednje noge su ravne i vertikalne, dobro postavljene ispod psa. Vrlo je bitno da laktovi budu cvrsti, nisu okrenuti ni napolje ni unutra, a visina lakta je otprilike jednaka polovini visine grebena. Ledjna linija je ravna i horizontalna. Grudni kos se prostire do ispod laktova. Slabine su kratke i snazne i nikada nisu previse uzdignute.

Butina je misicava, koleno dobro uglovano, a skocni zglob cvrst i nisko postavljen. Zadnje noge su gledano od pozadi medjusobno paralelne. Sapi su cvrste, dobro zatvorene i dobro uzglobljene sa snaznim jastucicima. Nokti su kratki i jaki.


Rep je srednje duzine, snazan, visoko usadjen, radosno nosen ali ne zavijen iznad ledja. Dobro je odlakan, narocito sa donje strane. Ukretanju ledja moraju ostati ravna, bez tragova uvijanja. Iskorak je slobodan i dalek, bez visokog podizanja nogu. Potreban je snazan potisak zadnjih nogu. Noge u kretanju moraju ostati ravne i paralelne bez tendencije da se priblizavaju.

Dlaka je gusta, kratka i otporna na vremenske uslove. Lepeza boja je veoma siroka. Dozvoljavaju se sve priznate boje kod pasa sa izuzetkom jetreno braon boje. Vrh repa je beo.

Minimalna visina u grebenu je 33cm a maksimalna 40cm. Bigl mora biti stabilnog karaktera bez znakova ujedljivosti ili plasljivosti. Bigl je izuzetno brz pas, cvrstog temperamenta. Veoma je dobar gonic zeceva i lovac na srndace, divlje svinje i lisice. Melodicno lajanje copora biglova zvuci kao hor, pa su ih Englezi nazvali Singing Beagles.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Nestašluci: Odrastanje bigla zabeleženo kamerom

Put jednog bigla po imenu Lui od osam nedelja do osam meseci života na Jutjubu je pogledalo blizu 300.000 ljudi. Luijev vlasnik je pokazao kako je njegov ljubimac za kratko vreme prerastao krevetac u kom je spavao.

1_zpsfff4e3f2.jpg

Kao mali je mogao da stane u vatrostalnu posudu, a sada je prerastao i krevetac


U opisu videa, Luijev vlasnik ga naziva "psom uništiteljem" i pokazuje samo neke od njegovih nestašluka, kao što su cepanje toalet papira i krađa papuče.

Ipak, kako dodaje vlasnik, Lui je uz pomoć dresure postao poslušniji i naučio brojne trikove kao što je sedenje, ležanje i prevrtanje na komandu.


VIDEO > Luijevo odrastanje:


Izvor: Blic Online
 
Natrag
Top