- Učlanjen(a)
- 21.09.2015
- Poruka
- 1.460
Ne, ne otvori ono sto si prilozio.Ne treba meni Wiki. Otvorim Bibliju i pogledam.
Znao sam da je ona u itanju samo nisam bio siguran, kad smo pre neki dan nabrajali devterokanonske knjige nabrojao sam i 4. Makavejsku, ali mi je osoba sa kojom sam govorio rekla da je ta knjiga izbacena, kad sam pitao zasto nisu mi rekli, ali koliko znam ona se ne nalazi u nasim devterokanonskim knjigama, greska je ta sto su je ubacili u prvom izdanju jer se ona anlazi u nekim starijim grckim rukopisima iz 4. i 5. veka,ona je naisana posle smrti Hristove od strane Josifa Flavija jevrejskog istoricara.Makavejska knjiga nikada nije bila kanonska knjiga Starog Zaveta, ona je samo dobra za proucavanje, mislim da ti je razlog jasan, ona je napisana od strane jevrejina posle smrti Hristove, na zapadu je i nema koliko ja znam.Ona se ne smatra bogonadahnutom, samo korisnom za izucavanje, ali ne i bogonadahnutom, najverovatnije su je izbacili zbog toga sto bi neko pogresno razumeo i smatrao bi je kanonskom kao i ostale, ona se u grckim izdanjima Svetog Pisma iz 19. veka nalazi, na kraju celog kanona nalazi se 4. Makavejska sa upozorenjem(napomenom) da ona nije kanonska.4. Makabejska. Zašto je čas ima a čas nema.
Tri kriterijuma zaodredjivanje kanona postoje:
1.Istorijski9pisac mora biti neko od ucenika Hristovih)
2.Teoloski(ucenje mora da se slaze sa predanjem i ucenjem crkve)
3.Rasprostranjenosti(mora biti prihvacena medju vise hriscanskih zajednica tj. crkava)
Knjige koje se ne nalaze u kanonu Svetog Pisma nisu prosle jedan od ovih kriterijuma.
Mogu da iznesem razloge za Novozavetne knjige, ali za SZ nije potrebno, mi prihvatamo kanon Septuaginte.Sveknjige koje se nalaze u izdanju Svetog Pisma sa devterokanonskim su kanonske.Devterokanonske knjige su knjige aleksandrijskog kanona koje nisu postojale u u opticaju u Palestini i zato ih jevreji koji su sastavili novi kanon u 1. veku ne prihvataju devterokanonske knjige.U Pravoslavnoj crkvi one su nadahnute i kanonske koliko i protokanonske i crkva iz njih crpi neka ucenja, one se smaraju bogonadahnutim(sem 4. Makavejske).U Danicicevom prevodu ih nema jer je on SZ preveo po zahtevu protestanata koji su svoj kanon Svetog Pisma Starog Zaveta uzeli od jevreja odosno oni su reveli SZ direktno sa jevrejskog i prihvatili njihov kanon iz 95. godine posle Hrista.
Ostale knjige SZ sem protokanonskih i devterokanonskih koje si nabrojao kao npr. knjiga o Enohu su apokrifi i nisu kanonske.
Kasnije cu detaljnije izloziti NZ nekanonske knjige koje su vecinom gnosticke, odnosno napisao is je MArkion ili Vasilis.
Poslednja izmena: