Biblija: otkriveno blago kraljice Sabe

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Biblija: otkriveno blago kraljice Sabe
[/h]B92

Britanski arheolozi smatraju da su na tragu otkrića misterije o skrivenom blagu kraljice Sabe.

1958685704f3a8ec7a8421521394298_orig.jpg
Prema Bibliji, vladarka Sabe, zemlje koja je zauzimala površinu današnje Etiopije i Jemena, otišla je kod kralja Solomona u Jerusalim i odnela mu četiri i po tone zlata na poklon.

Sada je otkriven i njen drevni rudnik zlata, zajedno sa ruševinama hrama nadomak Gheralta platoa na severu Etiopije.

Ulaz je zapečaćen šest metara visokim kamenom u koji su uklesani sunce i mesec što je bio grb zemlje Sabe.

U blizini su otkriveni i delovi stubova, kao i isklesano kamenje hrama za koji se veruje da je posvećen mesečevom božanstvu.

Iskopavanjem su pronađeni i ostaci drevnih kostiju, pa se smatra da se na ovom mestu odigrala jedna drevna bitka.

Lokalno stanovništvo i dalje pronalazi zlato u obližnjoj reci, ali niko nije znao da se pod njihovim nogama nalazi ogroman rudnički kompleks.

Neimenovana kraljica vladala je Sabom u osmom veku pre nove ere u civilizaciji koja je opstajala ceo milenijum i trgovala začinima sa Jerusalimom i Rimskim carstvom.

Legendarna vladarka pominje se i u Kuranu i u Bibliji gde se opisuje njen susret sa carom Solomonom.

U Bibliji se tvrdi da je kraljica bila oduševljena Solomonovom mudrošću i srećom koja je vladala njegovim kraljevstvom, zbog čega mu je poklonila 120 talanata zlata.

Iako se to ne pominje u Svetom pismu, legenda kaže da je Solomon takođe bio omađijan kraljicom i da su dobili dete, Menelika, čiji su potomci bili kraljevi Abisinije.

„Jedna od stvari koja me je uvek fascinirala kod arheologije jeste način na koji je blisko povezana za legendama i mitovima“, izjavila je Luis Skofild, jedan od arheologa koji stoje iza ovog otkrića.

 
Natrag
Top