Šta je novo?

BG: Komarci zaraženi, ali nema razloga za paniku

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
BG: Komarci zaraženi, ali nema razloga za paniku
Komarci koji prenose virus Zapadnog Nila pronađeni su na teritoriji opština Palilula, Čukarica, Rakovica, Zemun, Surčin, Sopot, Voždovac, Grocka i Obrenovac

Izvor:b92
202730038555d4b14609a46397330828_v4_big.jpg
Foto: Thinkstock
U Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju tvrde da nema razloga za paniku, kao ni potrebe za suzbijanje krvopija iz vazduha, pišu "Večernje novosti".

"Čim se utvrdi pojava zaraženih komaraca na nekom lokalitetu, naše ekipe izlaze na teren i istog dana vrše suzbijanje na širem području od onog gde su utvrđeni zaraženi komarci", objašnjava dr Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

"Ako se ukaže potreba, suzbijanje larvi će se pojačati, ali zasada je situacija u potpunosti pod kontrolom", dadao je on.

Interesantno je da se ove godine zaprašivanje vršilo isključivo sa zemlje. Između ostalog i jer je tek rebalansom gradskog budžeta obezbeđen novac za ovu namenu.

"Na osnovu rezultata monitoringa ove godine nije uopšte bilo potrebe za suzbijanjem komaraca iz aviona", tvrde u Zavodu i savetuju sugrađanima da izbegavaju šetnje u večernjim i jutarnjim časovima u priobalju reka, parkovima i šumama.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, u maju dobio je 15 novih, specijalizovanih vozila za suzbijanje komaraca sa zemlje. Pristigle manje mašine, za tri sata mogu da pokriju do 120 hektara, a veće, takozvane top, do 160 hektara.
 
Top