BG: 3 nove okretnice, 27 i 96 idu na NBG

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
BG: 3 nove okretnice, 27 i 96 idu na NBG
Beograd -- Beograđane će prvog septembra na ulicama dočekati električni autobusi i tri nove okretnice. Uz zimski red vožnje na ulicama opet 1.300 autobusa.

IZVOR: B92
52040228957beb8e660412973420442_w640.jpeg

Foto: Grad Beograd



Beograđani će od 1. septembra konačno moći da se voze i u električnim autobusima. Kako je prethodno najavljeno, elektroautobusi će saobraćati na potezu od Sava centra do Vukovog spomenika, čime Beograd postaje prva prestonica u okruženju koja će imati liniju javnog gradskog prevoza na kojoj saobraćaju elektroautobusi.



Novi terminusi biće kod Ušća, Starog Sajmišta i u “Belvilu”, dok okretnica na Trgu republike neće biti ukinuta sve do izgradnje buduće na Dorćolu.

Nove okretnice naćiće se u Ulici Vladimira Popovića u Bloku 20 i nedaleko od „Skejt parka” na Ušću. Najveća je preko puta zgrade „Rada” i u blizini Starog sajmišta, a ona će se prostirati na oko 4.300 kvadrata.

Prilaz terminusu u Bloku 20 planiran je iz Ulice Milentija Popovića i internom saobraćajnicom pored hotela „Hajat ridžensi”. Alternativni pravac biće veza terminusa sa Zemunskim putem. Na okretnici biće postavljeni objekti za otpravnike i toaleti, a na okretnici će biti uređena i prateća infrastruktura – javno osvetljenje i kišna kanalizacija.

Na terminus na Ušću vozila će dolaziti iz Bulevara Nikole Tesle. I na ovoj okretnici biće urađeno javno osvetljenje, kišna kanalizacija, šahtovi, kao i veza na postojeći kišni kolektor, vodovodna mreža i protivpožarni hidranti. U okviru radova na ovom potesu biće obnovljeni travnjaci i posađeno drveće uz trotoar.

Jedan od glavnih razloga za gradnju dva terminusa nedaleko od Brankovog mosta je rasterećenje postojećih okretnica na Trgu republike, koji treba da postane deo buduće velike centralne pešačke zone, ali i okretnice na Zelenom vencu, koja je trenutno jedna od najopterećenijih u gradu, pišu beogradski mediji.

Tako će linija 27E biti produžena do terminusa kod Ušća. Ono što je za sada izvesno jeste i da će na novu okretnicu, ali u Vladimira Popovića, imati i autobus 96 što znači da će zbog rasterećenja Trga republike njemu biti produžena trasa. Pored Brankovog mosta. Kod Ušća svoju vožnju će završavati linija 43.

Okretnica na Ušću je manja i obezbeđuje dobru vezu sa linijama 15 i 84, ali i sa tržnim centrom i parkom, dok je ona u Bloku 20 veća i omogućava presedanje na linije 7, 9, 11, 13, 78 i 83. Produženjem ovih linija Kotež, Višnjička banja i Mirijevo dobiće direktnu vezu sa Novim Beogradom.

Okretnica na Trgu republike biće znatno rasterećenija. Na njoj će se i dalje okretati autobusi sa linija 27, 32E i 96, sve dok prema planu Direkcije za javni prevoz, ne budu preusmerene na budući terminus u Dunavskoj ulici.

Otvaranjem novih okretnica rasteretiće se ona na Trgu republike, ali će se sa druge strane stvoriti veliko opterećenje kroz Terazijski tunel i Brankovu ulicu, jer je novim izmenama predviđeno da tuda prolaze autobusi na linijama 16, 27E, 35, 43, 65, 77‚ 95, EKO1, E4 i E6.
 
Natrag
Top