Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Bezobrazno zeleno

BZ.jpg


Sastav je osnovan 1980. godine u postavi: Bojan Vasić (bas), Vojislav Pešić Beške (gitara i vokal), Dragoljub Spasić Điđi (bubnjevi) i Katarina Benedetić (vokal).

Prve objavljene snimke imali su na albumu "Artistička radna akcija" (Jugoton 1981.) sa pesmama "Bežim niz ulicu" i "Beograd". Po raspadu grupe Radnička kontrola, u grupu dolazi bubnjar Srđan Todorović a dobijaju još dvojicu gitarista: Zorana Ilica i Branislava Petrovića Bananu (ex Pasta ZZ). Debi LP koji je producirao Momčilo Bajagić Bajaga izašao je krajem 1983 godine i na njemu su "Bežim niz ulicu", balada "Gibaj se" kao i pesma "Jutro" koju je komponovao Nebojša Antonijević (bila je u repertoaru grupe Butik) Na albumu je trebalo da se pojavi i pesma "Long Live, moja Srbijo", ali su je u PGP RTB-u zabranili. Kao gost u nekim pesmama na ploči pevao je Vlada Milačić koji je kasnije bio u grupi Rože poze. Bezobrazno zeleno sviraju u Domu sindikata u proleće 1984 godine na Bajaginom promotivnom koncertu povodom ploče "Pozitivna geografija", ali ubrzo posle toga prestaju sa radom Bojan Vasić je jedno vreme radio kao poštar, a 1988 godine je obnovio grupu sa Zoranom Ilićem.

Povratnički LP "Neonske bajke" snimaju Bojan Vasić, pevač Šaša Komadinović Džeger (ex Šlogirani karanfil), gitarista Ivan Kljajić i bubnjar Điđi Spasić Pesme su radili Vasić i Zoran Ilić (koji je novembra 1989 godine prešao u Riblju čorbu), prateće vokale je pe-vao Dejan Cukić, a produkcijom se bavio Miroslav Cvetković Pored njihovih pesama "Ljuljaj se", "Bombarderi" tu su obrade "Boby Brown" Frenka Zape i "Divlje dete" sastava The Sweet Snimaju i Vasićevu pesmu "Diraš me" koja se pojavila na solo ploči Dejana Cukića.

Prestali su da rade 1991 godine kada se Saša Komadinović preselio u Južnu Afriku. Tokom 1994 i 1995 godine Vasić je pokrenuo grupu Kurajberi u kojoj su bili Margita Stefanović, pevač Goran Milisavljević (ex Van Gogh), Ivan Kljajić i Điđi Spasić. Svirali su izbor stranih hitova za koje je Vasić uradio prepev na našem jeziku, ali i pesme domaćeg rocka. Na beogradskim nastupima i snimanjima sa njima je bio i Branislav Petrović Banana. Vasić je pisao pesme za Cukićeve solo ploče kao i za grupu Njujork, a bio je i u prvoj postavi grupe Babe


Diskografija

"Bezobrazno zeleno" (PGP RTB 1983)
"Neonske bajke" (PGPRTB 1989).


Izvor: Petar Janjatović - "YU rock enciklopedija"
 
Poslednja izmena od urednika:
Top