Bežični miš isključuje tastaturu i mouse pad na laptopu

Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
280
Kada uključim laptop pokrenem bežičnim mišem On Sreen Display (OSD) jer mi je laptop povezan na televizor i onda bežičnim mišem sve radim na TV-u. (Ne sedim za laptopom.) Nekad ipak poželim da nešto uradim direktno na laptopu, ali tastatura i mouse pad ne rade. Kako da imam i bežičnog miša i tastaturu na laptopu istovremeno aktivne? Pre sam to sa prethodnim laptopom i Windowsom 10 imao. Sada je drugi laptop sa Windows 11. Probano sa dva bežična miša. Kada pre uključenja laptopa izvučem USB adapter od bežičnog miša tastatura radi.

Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.442
Podesavanja u BIOS-u.Dozvoliti i rad misa i mous ped-a,onda ce i tastatura normalno raditi.

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.875
Ček, ne bi nikako smeo bežični miš ili bilo šta priključeno na USB da isključi tastaturu
Postoji neki konflikt. Najviše mi liči na to da nisu instalirani adekvatni drajveri za čipset i za tačped
Naime kod modernih laptopova zapravo tastatura često deli magistralu sa USB3 čipom, odnosno vezana je na njega.
Taj Win 11 nije instaliran kako treba. Odradi apdejt i obrati pažnju na to da povučeš opcione komponente. To je dodatna stavka kod apdejt prozora gde kad klikneš na to dugme otvori ti listu za apdejt drajvera i biosa.
Možeš i sam da ih preuzmeš, sa sajta proizvođača laptopa i/ili sa sajta proizvođača komponenti (Intel, Amd, ...) ako si dovoljno vičan

@jolemisa
Trebalo bi da se suzdržiš od davanja saveta napamet. Brukaš avatar

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
280
Laptop nije nov i ne ispunjava uslove za Win11. Ipak sam uspeo uz trikove sa neta. Apdejtuje se. U device menadžeru postoje stvari koje nemaju drajver. Tastatura i mouse pad imaju. HP sajt ne može da prepozna model laptopa. Pravljen je za Kanadu pre desetak godina, 17 inča. Nema nalepnicu sa modelom, samo se sećam da je bio sufiks ca. U sysinfo piše samo HP Pavilion Notebook, System SKU T5Q36PA#AB2. Pošto tastatura radi ako se pre paljenja izvuče USB adapter od miša, mislio sam da postoji možda u registry neko podešavanje da bežični miš ne uzme prioritet i preklopi tastaturu, odnosno da tastatura uvek bude aktivna. U Windows Settings fale te opcije koje postoje kod normalne instalacije Win11. U BIOSu nema ništa na ovu temu. Probao sam već neke registry parametre po savetu sa neta, uključujući i ChatGPT, ali bez rezultata.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.875
Ma kakav chatGPT. Samo gluposti izbacuje kod ovakvih i sličnih scenarija

Ah, onda je još gore. Nikakvo čačkanje u winu ti neće pomoći niti bios ima ikakve veze. Koflikt je striktno hardverski/drajverski. Odnosno nedostatak istih.

Shvatite, bez postojećih sistemskih drajvera uređaji ne rade. To što win pokušava da nadomesti nekim opštim generičkim baznim, sa minimalnim setom funkcija, pri prvom pokušaju aktiviranja dovodi do toga da prestane rad što si i ti iskusio.
Drajvere ne možete izmisliti niti prevariti sistem sa nekim tuđim, moraju drajveri za taj određeni čip.
Jedino dobro je što se mogu koristiti sa drugih modela i drugih proizvođača, ali, ponavljam, isključivo za isti čip. Npr, mrežna LAN kartica Realtek sa 8125 čipom koristi iste fabričke drajvere, nalazila se u Asusu, Delu ili Toshibi nebitno.
Ali, recimo, primer, HP i Dell prave svoje WiFi adaptere, nikakav tuđi drajver ih ne aktivira ako ne postoje za taj sistem.

Da ne ulazimo u priču zašto si prešao sa konja na magarca (original win >W11), pa još za tako prastaru mašinu koja je pravljena za Win8 (!), pokušaj da podmetneš win 10/11 drajvere sa drugih
Dakle, čipset, serial IO, MEI, USB, intelovi, i Driver-Keyboard, Mouse and Input Devices
Tačped identifikuj AIDA64-om naprimer, pa onda i njega, HID filter pod obavezno
Grafika i zvuk nisu problem nezavisni su, generički se instaliraju bez ikakvih problema (nVidia, Realtek)
Recimo sa ovog modela
Probaj i win 11 drajvere sa ovog modela
U svakom slučaju, lako se može desiti da mnogo brže i lakše rešiš situaciju instalacijom dobre 10-ke, kao što je LTSC OptimaMod.
I običan W10 Home ili Pro svejedno, korektno radi posao na takvoj mašini, btw

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
280
Sve mogu da se složim. Laptop je i došao sa Windows 10. Tada mi je draži bio Windows 7, pa sam instalirao njega, ali nije bilo drajvera za neki hardver. Vratio sam se odmah na desetku. Sada sam pomislio da će sve biti OK i na Win 11. Očigledno je ovaj model neko slepo crevo u HP modelima, predviđen samo za Win 10.

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.875
Ne nego je zastareo a predviđen je bio za Win 8. Srećom, sve mašine namenjene za W8 su legalno dobile apdejt za W10 koji je potpuno ispoštovao kompatibilnost.
Nje to samo HP-ov recept, to rade svi proizvođači. Zašto bi ti u nedogled davali podršku. Ne samo da im se ne isplati već je to ogromna obaveza i posao. Na stranu što time guraju noviji hardver, noviji softver, novi profit za sve učesnike ...

Učlanjen(a)
13.01.2016
Poruka
280
Opet, sve se slažem, osim da je model bio za Win 8. Bio je u prodaji samo u Costco prodavnicama i samo sa Win 10.

VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.875
To je info sa HP sajta
Inače, svojevremeno sam i ja kupio sinku mini-pc iz te generacije :) Fabrički namenjen za Win8, ali kako je proteklo već dosta vremena, odrađen je legalan apdejt na W10 koji je M$ pustio pa takav stigao i do mene. Nije to ništa novo niti neuobičajno

UREDNIK
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poruka
1.792
Нема никакве везе за које је тржиште рађен. Битан је хардвер и ништа друго.
Можеш пробати са Sudom да прочиташ модел матичне и потражиш драјвере на званичном сајту. Ако више нема тих драјвера, опет да Aidom можеш испитати комплетан хардвер и за исти тражити драјвере.
Можеш и уз помоћ неког програма за аутоматско инсталирање драјвера, рецимо Intel?
Имаш гомилу опција за то.

Natrag