Bez milosti za bahate vozače: Kamere za merenje brzine na svakih 15 km

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bez milosti za bahate vozače: Kamere za merenje brzine na svakih 15 km

Koliko će kamera za merenje brzine biti postavljeno na autoputu Beograd-Niš i kako će se meriti brzina automobila koje kamere "usnime"? Na ovo i druga pitanja u vezi sa novinama na autoputevima u Srbiji odgovara Zoran Drobnjak, V.D. direktora "Puteva Srbije".

772115_speed-1249610-1920_f6ff7c27bc199c9c4.jpg


Kako pišu mediji, ubuduće neće biti milosti za bahate vozače na našim putevima.

Koje nas sve novine očekuju na autoputevima u Srbiji, koliko će kamera biti postavljeno duž najvažnijih saobraćajnica i koliko se prijava za prekoračenje brzine dnevno prosledi saobraćajnoj policiji? Odgovore na ova i druga pitanja potražili smo od Zorana Drobnjaka koji je bio gost Jutarnjeg programa TV Prve.

Na autoputevima u Srbiji već se meri prosečna brzina, ali Putevi Srbije sada planiraju i postavljanje 56 kamera na autoputu od Beograda do Niša. Zašto?

- Isključivo radi bezbednosti saobraćaja. Postavljamo po 14 portala od Beograda do Niša – sa jedne i sa druge strane - to je otprilike po jedan na svakih 15 km. Kamere će snimati brzine do 250 km/h, imaju po dve kamere na tim portalima, da snimaju u jednom i u drugom pravcu - kaže Drobnjak.

Kako to funkcioniše? U inostranstvu vas te kamere fotografišu, stigne vam na kućnu adresu u bilo kojoj državi. Kako će ovde funckionisati? Spekulisalo se o tome da se to odmah šalje direktno na naplatnu rampu. Da li snimak stiže na kućnu adresu?

- Kamere snimaju vreme, kad je auto prošao na jednom, a kad na drugom portalu. Softver računa prosečnu brzinu na osnovu vremena i to se ubacuje u centralni softver, odakle se šalje policiji i policija onda sankcioniše. Mi njima to pošaljemo, a oni na adresu - dodaje on.

To znači da nije više u pitanju prosečna brzina od rampe do rampe?

- Sad se meri na kraćoj deonici. To smo uveli zbog toga da vozač ne može da svrati na pumpu (i tako 'smanji' prosečnu izmerenu brzinu) - kaže direktor "Puteva Srbije".

Kad se te kamere postavljaju?

- Vrlo brzo. Imamo javnu nabavku... Biće u martu, aprilu mesecu - završio je.

(Vestionline)
 
Učlanjen(a)
30.04.2020
Poruka
67
Super, ionako izbegavam autoputeve, em se plaća više, em povećana potrošnja em na pumpama skuplje gorivo. Lepo magistrala polako pa ručak za 2 osobe besplatno.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poruka
17.759
Super, ionako izbegavam autoputeve, em se plaća više, em povećana potrošnja em na pumpama skuplje gorivo. Lepo magistrala polako pa ručak za 2 osobe besplatno.
Povecana potrosnja po dzepu je placanje putarine a sto se tice potrosnje goriva veca je na magistralnom putu nego na auto-putu. Da dodam veca je sigurnos na auto-putu nema kratera od rupa i ne ide ti pijana budala iz suprotnog smera.
 
Učlanjen(a)
30.04.2020
Poruka
67
Manja potrošnja na auto putu? Otkud to? Na magistralnom se vozi 60-80-90 na auto putu 130? Mlad si ti vozač, ja sam na ovom novom auto putu prema čačku prijavljivao udarne rupe.
 
Natrag
Top