Betfair trgovanje

Član
Učlanjen(a)
19.03.2010
Poruka
49
Kladjenje na betting exchange je postalo dosta popularno, zbog cinjenice da se kladite protiv drugih igraca, a ne protiv kladionice. Vi birate da li cete biti kladionica (nudeci kvote za dogadjaj da se drugi klade na njega), ili da se kladite kao normalni igrac (kladite se na dogadjaj za koji su drugi ponudili kvote) Da bi se ovo izvelo potrebno mesto gde ce biti svi igraci i sve "kladionice", berza (bet exchange). Ovo funkcionise bas kao i berza deonicama (mesto sastanka trgovaca). On line kladionice poseduju software koji ce da cuva sve ponude i opklade na jednom mestu i to sredjene. Uobicajena terminologija je "lay" ili "sell" ( izloziti ponudu) i "back" (kladiti se). Ako se odlucite da radite kao kladionica, vi cete izloziti svoju ponudu (lay) na berzu za kladjenje (bet exchange) da se drugi klade. Ovo je nacin na koji kladionice rade. Oni izloze svoje ponude na svojim web sajtovima, za druge, da se klade. Kao sto mozete ocekivati, web sajtovi sa bet exchange mogucnostima, ce vam naplatiti odredjen procenat za uzvrat njihovih usluga. Procenat je promenljiv, ali kao veoma poznat i odlican, Betfair , naplacuje samo 5% na osvojeni iznos (dobitnik mora da plati 5% od svog osvojenog iznosa). Ovo je naravno manje nego sto kladionice uzimaju koje rade sa 10-20%.
BETTING EXCHANGE NESTO ZA VAS?
Potrudite se da procitate i razumete pravila pre nego sto pocnete da igradte kao kladionica (bookmaker). Ako sanjarite da budete kladionica, onda svakako morate ovo da probate.
Takodje dobra stvar je to sto ako necte da igrate kao kladionica, mozete se kladiti kao normalan igrac na ponudu nekog drugog igraca. A najbolja stvar je to sto na bet exchage dobijate mnogo bolje kvote nego kad ih kladionica daje, zato sto na bet exchange-u nema uracunatog moguceg dobitka (profitmargin).
Terminologija
Lay: igrate kao kladionica, nudite kvote, ali se nadate da ce tim na koji nudite kvotu izgubiti. Back (ili buy): kladite se na dogadjaj za koji su drugi ponudili kvote. Ako tim/dogadjaj na koji ste se vi kladili pobedi, dobijate vas ulog pomnozen sa kvotom koja je ponudjena (minus mala svota koju uzima bet exchange kompanija) Order: Mozete dati naredbu u sitem bet exchage-a, da ili ponudite ili da se kladite automatski kad se nadje igrac ili kladionica.
KAKO TO FUNKCIONISE?
Ako se kladite kod normalne kladionice vi ste pasivna musterija. Ne mozete reci gazdi:" Hocu bolju kvotu na ovu utakmicu da bi se kladio na nju!". Kladionica ponudi kvotu, i na vama je da je prihvatite i kladite se, i ne prihvatite je. U bet exchange, situacija je slicna, ljudi koji igraju kao kladionica, prezentuju svoje kvote i vama je da ih prihvatite ili ne. Sajtovi sa softverom za bet exchange porede postojece "lays" i "backs", i automatski ih porede. Za one koji su upoznati sa berzom deonica, ovo je identicno, sto zbog velikog brojanaredbi za ponudu(lays) sto zbog velikog broja naredbi za kladjenje (backs) u sitemu, koje cekaju da budu uporedjene. Glavna razlika izmedju normalnog kladjenja i bet exchange-a, je u tome sto mozete uneti vasu zelju i kada se ona pojavi, vasa opklada ce biti obavljena.
Primer: Hocete da odigrate 1 na mec Liverpool - Totenhem, ali jedine kvote su 1.5 i 1.45. Vi hocete bar 1.6 pre nego sto se opkladite na Liverpool za 100 $. Prema tome vi ukucate vasu zelju u bazu, i onda ako je neko dao ponudu koja odgovara vasoj zelji, opklada ce biti izvrsena. Sistem isto funkcionise ako hocete da igrate kao kladionica. Ako ste sigurni da Liverpool nece pobediti taj mec, vi mozete ponuditi kvotu 1.65 za 100$. Kada to ponudite i prihvatite maksimum od 100$, ako Liverpool pobedi vi placate 1.65 x ulog , a ako Liverpool zigubi ili odigra nereseno vi dobijate neciji ulog. Treba imati na umu da moze biti vise igraca koji mogu prihvatiti vasu ponudu, sve dok njihov zajednicki ulog ne predje 100$ (odnosno koliko ste prethodno odredili). Ovo znaci da ako je neko prihvatio opkladu i ulozio 50$, vi mozete uloziti maksimalno 50 $ na ovaj mec, ako je igrac koji igra kao kladionica postavio limit od 100$.
Primeri: -- Kladite se na ponudjenu kvotu Neko ponudi kvotu 1.5 na pobedu domacina na mecu Man U - Bradford za maksimum 100$ (lude li ponude). Vi odlucite da se kladite (back). Dalje je jednostavna procedura, kao sto ste navikli sa bookmakerima. Kliknete na mec, ukucate ulog, i opkladite se. Ako pobedite, morate da platite 5% provizije. Zapazite, ako zelite da se opkladite na Manchester na kvotu 1,5 a imate samo 40$, ne 100$ kao sto zeli osoba koja je ponudila kvotu, onda ce vasa ponuda biti uzeta za 40$, a za ostalih 60$ se moze kladiti neko drugi.
-- Kladite se na kvotu sa limitom Hocete da se opkladite na Manchetser na kvotu 1.6 za 100$. Ponudjene kvote su 1.5 i nize. Ako se neko pojavi i ponudi kvotu 1.6 za 100$ onda ce opklada biti potpuna, a ako ponudi istu kvotu za 50$, onda ce se napraviti opklada za 50$ a za ostatak cete se kladiti ako se pojavi jos neko ko nudi kvotu 1.6 na Manchester. -- Nudite kvotu Analizirali ste mec Juventus - Inter i smatrate da Juventus nece pobediti ovaj mec (alo brate, 'de ti zivis ;))) ). Spremni ste da ponudite kvotu 2.0 na Juventus i to za 200$. Morate imati na umu da mozete izgubiti 400$, ako Juventus dobije ovaj mec i pored svega... Sada, date ponudu ostalim igracima aoni mogu da je prihvate ili ne.Ako je niko ne prihvati u odredjenom periodu, mozete promeniti kvotu na 2.10 i videti da li je sada neko zainteresovan. Ako vidite da bi se neko opkladio na kvotu 2.15 za 50 $ na Juventus, vi mozete razmotriti vase opcije. "Mogu li ja da priustim sebi njegove zahteve? Da li je meni isuvise skupo 2.15 na Juventus, jer sam na pocetku ponudio 2.0? Ovde se javlja uzbudjenje kod betting exchang-a. Kada ponudite neku kvotu , vi ste kladionica. Vi odlucujete koju kvotu da ponudite.
-- Nudite kvotu sa limitom Primetili ste da neko hoce da se kladi na Arsenal protiv Charltona za 50$ na kvotu 1.60. Vi ste razmisljali da ponudite kvotu 1.5 za ulog 100$. Mozete npr. odabrati da ponudite kvotu 1.6 za ulog od 20$, jer niste spremni da prohvatite veci ulog od 20$ na tu kvotu. Sada se opklada delimicno poklapa sa zeljom osobe koja je htela 1.6 na Arsenal za 50$ i vi prihvatate 20 $ od ove osobe. Vi sada mozte ponuditi kvotu od 1.5 na Arsenal za ulog od 80$. Zapamtite, u ovoj igri vi birate sta vi hocete. Sve se svodi na trgovanje i obrtanje!
Ako se tek upoznajete sa ovim vidom kladjenja, preporucujem vam Betfair kao vasu pocetnu tacku. Oni nude veoma dobru uslugu, brzu bazu koju sacinjavaju svi "lays" i "backs" i sve se dogadja na samom sajtu. Ne morate da saljete faxove, tamo vamo, sve je online.
ZAKLJUCAK Ako ste navikli na uobicajen nacin kladjenja, trebace vam malo vremena da se aklimatizujete na ovaj nacin kladjenja, gde mozete da birate kvote, ili da ponudite kvote. Kakogod, ako se upoznate sa ovim nacinom kladjenja, veoma ce vam se svideti, i mozda cete zaraditi vise novca na ovaj nacin nego obicnim kladjnjem. Budite svesni mogucih velikih gubitika ako niste neke srece/nepazljivi sa vasom kladionicarskom tvrdnjom (narocito ako igrate kao kladionica). Kao i uvek, ne rizikujte vise nego sto mozete da priustite. Ako hocte da testirate ovaj nacin kladjenja, brobajte Betfair.com koji je najbolji u biznisu za ovaj vid kladjenja. Malo sam copy paste odradio,znam sta je posto se kladim i sam preko neta par godina vec:)))
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
10
Kod:
http://www.onlinekladionice.net/sta-je-exchange-kladenje
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top