Šta je novo?

Beta: godina obnove i jubileja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Beta: godina obnove i jubileja

IZVOR: BETA


Godinu za nama obeležili su brojni jubileji i obnove mnogih institucija, ali je najvažniji kulturni događaj ipak odluka o ulasku Srbije u članstvo Komiteta UNESKO za zaštitu svetske baštine, smatraju u novinskoj agenciji Beta.3413177344ef5c27e1bbc1693321118_orig.jpg


Na svetskoj listi kulturne baštine - Feliks RomulijanaNjihov izbor događaja iz kulture koji su obeležili 2011. godinu izgleda ovako:

1. SRBIJA ČLAN KOMITETA UNESCO ZA ZAŠTITU SVETSKE BAŠTINE – Odluka o ulasku Srbije u članstvo Komiteta UNESKO za zaštitu svetske baštine objavljena je u novembru. Srbija je jedina zemlja jugoistočne Evrope u članstvu te organizacije, na mandat koji traje četiri godine. Članstvo omogućava direktno učešće u raspravama i samim tim veći uticaj u ostvarivanju interesa.

2. MEĐUNARODNI KONGRES PEN CENTRA U BEOGRADU - Od 12. do 18. septembra u Beogradu je održan Međunarodni kongres PEN centra, u godini kada je obeleženo devet decenija postojanja te organizacije i osamdeset pet godina osnivanja Srpkog PEN-a. Skup na temu „Književnost - jezik sveta“ okupio je trista pisaca. Beogradski kongres Međunarodnog PEN-a prvi je u istoriji te organizacije koji je bio održan u Srbiji.

3. PREDSTAVLJANJE SRBIJE NA SAJMU KNJIGA U LAJPCIGU - Na prestižnojsmotri od 16. do 20. marta Srbija je bila počasni gost. Na štandu naše zemlje predstavljeno je četrdesetak autora i tridesetak prevoda njihovih dela na nemački jezik, organizovana je izložba povodom pedesete godišnjice dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću i brojni prateći programi.

4. OBNOVA NARODNE BIBLIOTEKE - U maju je završena obnova dela enterijera Narodne biblioteke Srbije. Biblioteka je otvorena za korisnike 12. septembra. Obnova je koštala oko četristo trideset miliona dinara, a to je bilo prvo ozbiljnije ulaganje od otvaranja 1973. godine. Rekonstrukcijom je dupliran kapacitet čitalačkih mesta.

5. OBNOVA JUGOSLOVENSKE KINOTEKE - Obnovljena zgrada Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, javnosti je predstavljena 6. juna, istog dana kada je u Beogradu 1896. godine priređena prva projekcija filma, a 1949. godine osnovan nacionalni filmski arhiv. Jugoslovenska kinoteka obeležila je 30. novembra projekcijom digitalno-restaurirane verzije, stogodišnjicu filma "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa", prvog igranog filma u Srbiji i na Balkanu.

6. ZAKON O KINEMATOGRAFIJI - Predlagači tvrde da će nova regulativa doneti korist domaćoj kinematografiji, a kritičari da zakon nije u skladu sa Medijskom strategijom i da će finansiranje novih filmova dodatno opteretiti medije. Zakonom je predviđeno da se domaći film finansira i od dela TV pretplate i taksi koje radio i TV emiteri i tele-operateri plaćaju državi.

7. PROSLAVA JUBILEJA SANU - Srpska akademija nauka i umetnosti proslavila je 19. novembra sto sedamdesetu godišnjicu osnivanja. Povodom tog jubileja priređena je izložba "Akademici - likovni umetnici (iz Umetničke zbirke SANU)".

8. JUBILEJI IVE ANDRIĆA - Različitim programima Srbija je tokom godine obeležila pola veka od dodele i uručenja Nobelove nagrade piscu Ivi Andriću, kao i stogodišnjicu njegovog književnog rada.

9. JUBILEJ SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA U NOVOM SADU - Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu proslavilo je sto pedeset godina rada i postojanja, a povodom tog jubileja tokom godine organizovane su razne pozorišne manifestacije i gostovanja. Premijerno su izvedeni drama po romanu Miloša Crnjanskog "Seobe" u režiji Vide Ognjenović, opera "Mileva Ajnštajn" koju je komponovala Aleksandra Vrebalov, kao i balet "Krcko Oraščić".

10. NASTUPI VRHUNSKIH UMETNIKA - U Beogradu su nastupili najbolja balerina sveta Svetlana Zaharova, zvezde ruskog klasičnog baleta, kao i neki od najboljih igrača modernog baleta, pijanisti Nikolaj Luganski i Boris Berezovski, operski pevači Monserat Kabalje, Željko Lučić, Zoran Todorović...
 
Top