Besmisleno, ali naučno dokazano!

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Besmisleno, ali naučno dokazano!



v147764p0.jpg


Zašto detliće ne boli glava, ili od čega zavisi visina bakšiša koji će zaraditi striptizeta, samo su neka od naučnih istraživanja koja će biti ukinuta zbog svetske ekonomske krize.

Akademici koji svoj talenat i dragoceno vreme troše odgovarajući na neka od pitanja koja apsolutno niko nikada nije ni postavio, našli su se na meti onih "ozbiljnijih" koji zaista svojim dostignućima zavređuju "pravu" Nobelovu nagradu.

Ipak, da njihov trud tokom godina nije prošao nezapaženo govori i nagrada koja je ustanovljena za najgluplji naučno istraživački rad godine - Ig Nobelova nagrada (nagrada za blesavu nauku).

Kako će čitav jedan ogranak nestati, evo nekoliko istraživanja, tačnije tema na koje su akademici zaista pokušali da daju odgovor. Svi ovi radovi su bili objavljeni u medicinskim časopisima.

"Digitalna rektalna masaža leči štucavicu" - rad iz 1988. godine koji je nagradu IG Nobel osvojio tek 2006, objavljen u magazinu "Medicine"

Ovaj rad objašnjava, veoma grafički, da postoji nešto prostije od zadržavanja daha i malo vode i šećera...Rad ne objašnjava da li je, zbog boljeg efekta, potrebno iznenaditi subjekta prilikom sprovođenja terapije.

"Stopa samoubistava kod pacova direktno je povezana sa količinom kantri muzike emitovane na radiju" - rad iz 1992. godine, nagradu IgNobel osvojio 2004, objavljen u magazinu "Medicine".

"Buve na psima skaču više od buva na mačkama", nagrada za rad iz biologije, 2008.

Kolege iz "branše" su verovatno bile ljubomorne na istraživače koji su napisali sledeću studiju:

"Striptizete dobijaju viši bakšiš tokom ovulacije", 2007, objavljeno u časopisu "Evolution and human behavior".

Ig Nobelove nagrade osvojili su i sledeći radovi:

"Pacovi ne mogu da uoče razliku između danskog i japanskog jezika kada se govore unazad", Ig nagrada iz lingvistike, 2007.

"Zašto detliće nikada ne boli glava", nagrada iz ornitologije, 2006. Ovaj rad samo je deo obimnije studije "Detlići i povrede glave", Lanset, 1976. godine.

Ukoliko vas zaista interesuje odgovor na ovo pitanje znajte da su istraživači otkrili da je to zbog toga što je mozak detlića čvrsto "zapakovan" unutar lobanje, zbog čega je pomeranje minimalno.

Ig nagrade su prvi put dodeljene 1991. godine. Tada je ceremonija dodele bila skromna, ali je ubrzo postala međunarodni događaj, a na pojedinim svečanostima nagrade su uručivali pravi dobitnici Nobelovih nagrada, uključujući i profesora fizike s Harvarda Roja Glaubera, koji je nakon svečanosti ostao da očisti dvoranu.



Izvor: Mondo
 
Natrag
Top