Beogradski Sindikat

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
1874109-sindikat.jpg



Red Zmaja- su krajem devedesetih osnovala 3 repera (Djoka,Vladica i Boka) od kojih je samo jedan pravi i zivi na Kipru.
TUMZ - grupa je nastala 1998. i brojala je cetiri clana. Za sobom je ostavila nekoliko pesama i zajednickih nastupa.
MC Flex - solo mc nastao 10.1.1977. Covek koji je krstio Beogradski sindikat i bio prvi dugogodisnji predsednik istog.
1999.
21. marta nekoliko dana pred pocetak bombardovanja Beograda zvanicno je nastao Beogradski Sindikat, bend koji je u narednim godinama definitivno izmenio muzicku scenu Srbije. Na zajednickom koncertu tri mlade hip hop grupe u KST-u (gore pomenuti: Red Zmaja, Tumz i MC Flex) dogodila se velika fuzija i stvoren je Sindikat, osmoclana gerilska rap formacija.
Te godine usledilo je još nekoliko nastupa, mahom u istom prostoru, KST-u. Sindikat tada još uvek nije imao svoje pesme vec su njihovi nastupi vise bili koncepcija, svaka od grupa clanica izvodila je svoje pesme. Krajem 1999.-te Sindikatu se prikljucio i deveti clan Shef Sale A.K. To se dogodilo na koncertu u Domu Omladine krajem novembra te godine. Grupa je u to vreme pocela intenzivno da osmisljava svoje nastupe. Pravljeni su miksevi matrica, prve zajednicke pesme... ali je i tada jedna od kljucnih stvari bila spontanost i nepredvidivost na nastupu od cega se i dan danas ne odustaje. Sindikat je u pocetku pravio vise hip hop zurke nego prave koncerte a sa njima su u to vreme nastupale i neke od danas takodje poznatih imena srpskog hip hopa (Bad Copy, Juice,...)
2000.
Od pocetka 2000.-te grupa je pocela da planira i polako sprema svoj prvi album. Takodje, nastavili su se mnogobrojni nastupi tako da do kraja te godine nije bilo maltene ni jednog kluba u Beogradu gde Sindikat nije nastupio.Leto je obelezio nastup na prvom Exit festivalu (pre njegove profesionalizacije). U decembru je snimljena prva pesma u studiju - Divljina.
2001.
Pocetkom februara Sindikat nastavlja sa radom u studiju i snima pesmu - BS, BS. Ubrzo nakon toga usledili su pregovori sa izdavackom kucom Automatik, a kasnije i potpisivanje ugovora za prvi album Sindikata. Dotle je sledilo nekoliko nastupa, da bi u maju grupa otputovala na muzicko pozorisni festival Passages u Nansiju (Francuska). Po povratku iz Nansija, Sindikat je imao svoj najveci nastup do tada, na trgu Republike u sklopu promotivnog koncerta za soundtrack filma Munje. Dva dana nakon toga u basti SKC-a nastupili su kao podrska bendu Kanda, Kodza i Nebojsa, na njihovom oprostajnom koncertu.U junu te godine snimljen je spot za pesmu Divljina, u reziji Djordja Jovanovica. Od avgusta grupa je nastavila rad u studiju a 29. novembra album je bio gotov.
2002.
Najveci dogadjaj pocetkom 2002. bila je promocija i objavljivanje prvog albuma Sindikata - Bsssst...Tisincina. Usledilo je nekoliko nastupa u Beogradu (koncert u KST-u) i Novom Sadu u sklopu promocije albuma. Na leto bend je odrzao koncert u klubu Pecina na Tasu. U septembru 2002, Sindikat objavljuje svoje prvo nezavisno izdanje, singl Govedina, koja je za kratko vreme digla ogromnu prasinu za sobom. Sredinom novembra odrzan je najveci koncert Sindikata do sada, u velikoj dvorani SKC-a, a ubrzo nakon toga nekoliko koncerata sirom Srbije.
2003.
Avgusta 2003. BS je predstavljao srpski hip hop na “No Borders” internacionalnom festivalu koji se odigrao u glavnom gradu Bugraske, Sofiji.
Decembra 2003. Škabo, jedan od članova BS je izdao solo album “Sam” za izdavačku kuću One records, koji 2004. dobija nagradu za najbolji hip hop album muzičkog magazine Timeout.
2005
BS objavljuje svoj drugi studijski album “Svi zajedno”, kao prvo izdanje svoje novoosnovane izdavačke kuće “Prohibicija” d.o.o. (osnivači su članovi benda). U oblikovanju pomenutog albuma učestvovao kao jedan od tekstopisaca ,izvođačai autora muzike. Album “Svi zajedno” je 2005. odneo titulu najprodavanijeg domaćeg izdanja u lancu Plato muzičkih radnji i IPS lancu. Septembra 2005. sa suprugom Nadicom , kao novoformirani rep duo P.K.S., Škabo je izdao album “Preterano važna osoba” , kao prvo izdanje svoje firme “Magmedia” d.o.o. Popularnost dotadašnjih izdanja dovela je BS do rasporatog koncerta u velikoj sali Doma omaldine Beograd, 31.3.2006. (kojim je obeležena sedmogodišnjica postojanja i rada grupe), kao i do nastavka niza uspešnih koncerata po Srbiji tokom 2005. i 2006.
2006
10.6.2006. BS predstavljao Srbiju na bečkom festivalu “Festwochen” (pored turskog hip hopera Ceze i hrvatskog benda T.B.F.).BS je imao prilike da nastupa i kao predgrupa poznatim inostranim hip hop izvođačima (Guru i “Public enemy”). Kraj 2006. obeležilo je i prvo gostovanje BS u Republci srpskoj (koncert u banjalučkom klubu “Insomnia” pred skoro 2000 ljudi…nije više moglo da stane).
BS je dobio nagrade za koncert godine (nastup u DOB) 2006 i spot godine 2005. (“Ja u životu imam sve”) po izboru TV Metropolis kao i više nagrada za singl godine na radio stanicama.Decembra 2006, BS izdaje singl Oni su, kao drugo izdanje Prohibicije. Na singlu se pored tri nove pesme nalazi i pesma “Mi smo ta ekipa” koju su članovi grupe uradili u saradnji sa Vaterpolo savezom Srbije, kao nezvaničnu (navijačku) himnu Vaterpolo prvenstav Evrope (Beograd 2006.). U oblikovanju ovog izdanja je učestvovao kao jedan od tekstopisaca, izvođača i autora muzike.
Na Exitu 2007. BS je tokom nastupa legendarnog američkog repera Snoop Dogga prepunio Fusion stage!
Krajem 2007. godine i drugi član BS, Šef Sale, izdaje svoj solo album, «Prvi udar», za Prohibiciju.
Škabo 2008. izbacuje još jedan solo album Remek delo..

2010
U julu 2010-te bend na oficijalni sajt stavlja novi album Diskretni heroji za bespaltn oskidanje


burek.com


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top