BEOGRAD NA STARIM FOTOGRAFIJAMA: Promocija knjige o opusu Jeremije Stanojevića u Konaku knjeginje LJubice

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979

BEOGRAD NA STARIM FOTOGRAFIJAMA: Promocija knjige o opusu Jeremije Stanojevića u Konaku knjeginje Ljubice

U MUZEJU grada Beograda, u Fondu Jeremije Stanojevića čuva se 2.286 fotografija.

322150_resavska-ulica_f.jpg

foto promo

Od toga se 190 reprodukcija, koje najbolje ilustruju njegovo stvaralaštvo,ukazujući složenu multidisciplinarnu estetsku i kulturno-društvenu komponentu, našlo u knjizi „Jeremija Stanojević – Fotografije“, koja će biti predstavljena u četvrtak, 23. februara, od 18 časova u Konaku kneginje Ljubice (Ulica kneza Sime Markovića 8). Knjiga je nastala u saradnji Muzeja grada Beograda i Centra za fotografiju, a urednici su dr Angelina Banković, muzejska savetnica i Ivan Petrović, umetnik, urednik Centra. Reč je zapravo o zborniku radova za koji su svoje priloge dala četiri autora: Ivan Petrović, Mihailo Vasiljević, Ana Ereš i Angelina Banković.

322149_zeleni-venac_f.jpg

Zeleni venac

Pukovnik Jeremija Stanojević (1881–1950) i njegov poduhvat fotografisanja glavnog grada, koji je realizovan krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina 20. veka dobro je poznat u krugovima onih koji se profesionalno, ili iz hobija, bave Beogradom, ali i onih koji se interesuju za domaću istoriju fotografije, piše u najavio ovog događaja:

- Pošto su Stanojevićeve fotografije najčešće bile korišćene na izložbama i u publikacijama, primarno kao ilustracije Beograda između dva svetska rata i kao izvor za proučavanje istorije arhitekture i urbanizma, pri koncipiranju ove knjige smo se vodili namerom da istražimo i predstavimo aspekte kako fonda i kolekcije Jeremije Stanojevića tako i njegove ličnosti, za koje smo uočili da im u ranijim istraživanjima nije bilo posvećeno dovoljno pažnje. Želeli smo da Stanojevića prikažemo kao fotografa, a njegov rad u kontekstu fotografije kao vizuelnog medija, a ne isključivo kao dokumenta.

Na promociji će govoriti recezenti dr Zlata Vukasnović-Macura i prof. dr Milan Popadić, kao i urednici.

(Novosti.rs)
 
Natrag
Top