Šta je novo?

"Beograd ispod Beograda" na Kalemegdanu

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.063
"Beograd ispod Beograda" na Kalemegdanu

Na Beogradskoj tvrđavi otvorena izložba autora Zorana Lj. Nikolića i Vidoja GolubovićaIZLOŽBA "Beograd ispod Beograda" autora Zorana Lj. Nikolića i dr Vidoja Golubovića otvorena je u utorak na Savskom šetalištu na Kalemegdanu u okviru manifestacije "Dani Beograda". Fotografije su nastale na osnovu istoimene knjige, koja je do doživela devet izdanja u "Službenom glasniku", a odmah potom i još šest u "Laguni".

- Rimski bunar podseća nas na vremena koja su daleko od nas, a kao dvojnik ove građevine, otkriven je javnosti i bunar na najnižem peronu kod stanice "Vukov spomenik".

Tašmajdanske pećine su danas jedan od najinteresantnijih podzemnih gradskih objekata, dok su Zemunski lagumi jedna vrsta podzemnog ukrasa. Veliki barutni magacin i vinski lagumi u Karađorđevoj ulici su sjajan vremeplov koji doseže duboku u antiku - rekao je Zoran Lj. Nikolić.

Cilj izložbe je da se Beograđanima, posetiocima i turistima približi prošlost koja je ostavila podzemne zapise na istoriji grada. Izložbu je realizovalo JP "Beogradska tvrđava" i biće otvorena do 20. maja 2018. godine.

(Novosti)
 
Top