Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Belmuž

Sastojci:

  • 1 kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovčiji)
  • 150 do 200 grama kukuruznog brašna (može i sa pšeničnim)
  • kašičica soli

Priprema:

Sir se iseče na komade i stavi u šerpu (ranije se koristio kotao ili kazan), gde se zagreva na niskoj temperaturi (u suprotnom će zagoreti, što ne želite da se dogodi). Kada se sir otopi, dodajte so (procenite količinu u odnosu na to koliko je sir slan) i mešajte varjačom. Polako dodajte kukuruzno brašno i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete čvršću smesu.

Brašno služi da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte još nekih 20 minuta, sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da "pliva" po površini belmuža, jelo je gotovo. Belmuž se služi uz kiselo mleko i sveže povrće - rotkvice, crni luk, krastavac...

Izvor: Mondo
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Belmuž

Za svaki kraj naše zemlje se može vezati neki specijalitet. Belmuž je moj No.1 kada se radi o svrljiškom kraju. Ovaj specijalitet sam probala pre par godina i sada kad god smo u prolazu obavezno svraćamo na porciju ovog prelepog toplog predjela. Evo kako ga ja spremam i da odmah napomenem da kvalitet belmuža zavisi samo od kvaliteta sira i kajmaka. Što su oni masniji i prevreliji to je i belmuž bolji.

U tiganju (bez ulja) otopite veliku krišku punomasnog sira.

qrYSy37.jpg


Kada se sir otopi dodajte veliku kašiku kajmaka.

4JzFQ2T.jpg


Zatim dodajte po jednu kašiku projinog i običnog brašna.

3NM6wJ8.jpg


Mešajte u jednu stranu sve dok se sastojci lepo ne sjedine. Belmuž je gotov kada smesa pusti masnoću i krene da se odvaja od tiganja.

Ne dajte da vas zavara količina jer je ovo izuzetno jako jelo i fenomenalnog je ukusa.

Izvor: Uzkafu.rs
 
Natrag
Top