Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.577
Poseta Briselu

brisel-v.jpg

Sedište evropske unije je užurbani centar i napredna kosmopolitska metropola

Poseta Briselu


Petak - 03.12.2010

Brisel, sedište Evropske unije, postao je užurbani centar birokratije i biznismena, kao i napredna kosmopolitska metropola sa velikim brojem muzeja.

Od 14. veka, centar starog grada ima veliki trg. Posetioci retko idu van centra jer su novi kvartovi lavirinti uskih ulica. Tu se uživa u najboljim barovima i restoranima. Turisti mogu da se dive bizarnosti statue Manekin pis i da kupe tradicionalne suvenire kao što su belgijska čokolada, čipka i vez. Nacionalna kuća opere, kao i druga pozorišta, pružaju obilje kulturnih događaja i koncerata, a Brisel ima i raskošnu arhitekturu i odlične šoping ponude. Hotelska ponuda se kreće od 32 evra za hotel s pet zvezdica.

Prevoz

Moderan i dobro organizovan sistem javnog prevoza Brisela čine metro, tramvaji i autobusi. Mreža je dostupna preko šema i redova vožnji na skoro svakoj stanici, a besplatne mape su dostupne u svakoj turističkoj poslovnici. Tramvaji pružaju idealan način za obilazak i upoznavanje, a i brži su od autobusa. Karte su relativno jeftine, mogu se kupovati za celodnevnu vožnju. Taksi se može angažovati sa bilo kog taksi stajališta u gradu i vrlo je skup. Grad je relativno lak za obilazak automobilom, ali je rentiranje ipak nepotrebno jer se lako upoznaje i pešice.

Decembar u Briselu
Ukrašavanje ulica, trgova, dvorišta i stanova u Briselu božićnim i novogodišnjim motivima počelo je još krajem novembra i uveliko traje, a sneg upotpunjuje pretpraznični ambijent Brisela. Gradski festival „Zimska uživanja“ održava se na nekoliko lokacija i traje do 3. januara. Uz luna-parkove, klizališta i velike vrteške ide i prodaja praznične dekoracije, koja uključuje ukrase za jelku, svetla i pirotehniku.Vašarska ili festivalska maršruta uvek je zakrčena turistima. Nezaobilazna tačka okupljanja je na Gran plasu, centralnom briselskom trgu pod zaštitom Uneska, kojim dominira gotska građevina gradska palata. U vreme festivala zdanje je ukrašeno hiljadama sijalica i osvetljeno raznobojnim reflektorima, a igra svetla na srednjovekovnoj fasadi prilagođena je ritmu muzike koja dolazi iz ozvučenja. U sredini trga je ogromna ukrašena jelka koja menja boje, a bogat dekor posvećen je prikazu rođenja Isusa.


Manekin pis
Ova statua je opisana kao Ajfelov toranj Brisela i turisti prave gužvu da bi videli malog dečaka koji piški. Bronzani Manekin je osmišljen da predstavi razuzdani duh Brisela.

Riblja pijaca i trg Flaže
Nedaleko od Gran plasa proteže se božićna pijaca sa 240 zatvorenih tezgi koje zauzimaju trotoare i trgove u dvokilometarskom nizu. Pažnju posetilaca privlače ručno oslikani ukrasi, skulpture od žice i limenki, kape, rukavice, vrući specijaliteti, kokteli, sirevi, kuvano vino i stara izdanja dnevnih novina i časopisa. Najživlje je na ribljoj pijaci, gde se vrti veliki svetleći točak za panoramsko razgledanje Brisela. Slična svetkovina traje i na trgu Flaže, jednom od najvećih u Briselu, gde su razapeta dva ogromna šatora u kojima porodične manufakture nude švajcarske sireve, ostrige i šampanjac, alpsku goveđu pršutu, kao i svakojake ukrase i predmete za kuću.

Ivan Kovačević
Izvor: ALO 
Top