Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bedřich Smetana

FriedrichSmetana.jpg


Bedžih Smetana
(češ. Bedřich Smetana; Litomišl, 2. mart 1824. — Prag, 12. maj 1884) je češki kompozitor i dirigent.
Vodio je vlastitu muzičku školu u Pragu, a neko vreme bio je direktor i dirigent Filharmonijskog društva u Geteborgu. Bio je muzički kritičar novina „Narodni list“. Godine 1874. napustio je javno delovanje zbog gluvoće. Komponovao je prema temama iz legendi, istorije i nacionalnog folklora. Ujedno je, kao pijanista, dirigent i organizator, pokretač nacionalnih snaga u češkom muzičkom životu. U grandioznom ciklusu „Moja domovina“, koji obuhvata šest simfonijskih pesama, dao je jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i istorije. Smetanino celokupno delo sretna je sinteza nacionalnih i tada aktualnih evropskih muzičkih elemenata, pučkog i umetnički doteranog izraza.

Kompozicije


  • Prodana nevesta
  • Libuša
  • Dalibor
  • Moja domovina
  • Vltava (jedna od 6 simfonijskih poema koje čine delo "Moja domovina")
  • Dve udovice
  • Poljubac
  • Višehrad
Izvor: Vikipedija



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Moja domovina

Moja domovina (Ma Vlast)

Moja domovina (Ma Vlast) je ciklus simfonijskih poema B.Smetane komponovanih od 1874. do 1879.god. Svojom programskom tematikom ovaj ciklus koji sadrži šest simfonijskih poema opeva istoriju, legendu i prirodu kompozitorove otadžbine. Pesnik V.V.Zeleni (Zeleny) dao je za svaku poemu pesnička objašnjenja, koja je Smetana priznao za njihove programe.

Poeme su:
- Višehrad
- Vltava
- Šarka
- Iz čeških lugova i gajeva
- Tabor
- Blanjik.

Vltava



"Dva izvora izbijaju iz hlada šumavskih gora, jedan je topao i veseo, drugi hladan i ozbiljan. Brzi njihovi talasići spajajući se jasno žubore preko kamenja i svetlucaju u sunčevom zraku. Od bistrog planinskog potoka postaje rečica Vltava, koja proseca češku zemlju šumeći sve jače ukoliko dalje ide, prolazeći kroz tamno borje, kroz koje odjekuje lovački rog hučnog lova. Prolazi kroz sveže njive, odakle se čuje krepka svirka: svadba, igra i veselje. U noći, pri mesečini rusalke vode svoje kolo po njenim zlatnim talasima u kojima se izdaleka ogledaju ozbiljne tvrđave, spomenici davne ratne i riterske slave. Kod Svetojanskih sprudova Vltava šumi svojim vodopadima, prodire između planinskog stenja i lomi svoje talase probijajući se kroz razbacane blokove stenovitih kamenova. Odatle, ušavši u široko rečno korito dostojanstvenim tokom, ide ka Pragu, gde je dočekuje starodrevni Višehrad. Vltava tu juri svom silinom i slavom da umakne pogledu pesnika u daljinu".

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika





 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Muzički primeri





 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Prodana nevesta

Prodana nevesta

Prodana nevesta.jpg




Prodana nevesta je opera u tri čina B.Smetane na tekst Sabine (Prag, 1866). Prvo i ujedno do danas najpoznatije delo češke nacionalne opere, možda i najvrednija komična opera slovenskog repertoara, majstorski prožeta duhom narodnog melosa, ali i dramaturški zrela u smislu romantičnog realizma.
Lepa seoska devojka Marženka voli Jenjika, koji je nedavno došao u selo. No, njeni roditelji, vezani su dogovorom da je daju sinu svog suseda Tobijasa Mihe, a to je smešni i luckasti Vašek. Na sklapanju tog braka radi nametljivi seoski provodadžija Kecal, koji Jenjika nastoji odvratiti od Marženke, nudeći mu drugu, bogatu devojku. Jenjik ulazi u spletku i "prodaje" Marženku za kesu cekina uz uslov da sme da se uda samo za sina Tobijasa Mihe. Razočaranu Marženku Jenjik smiruje i privoli na taj ugovor. Vašek se u međuvremenu osramotio pred celim selom, pristavši da u putujućem cirkusu igra medveda, a za Jenjika se ispostavilo da je sin Tobijasa Mihe iz prvog braka, pa tako ipak njemu pripade Marženka.

Izvor: Enciklopedijski leksikon Mozaik znanja - Muzika



 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top