Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bebi Dol

bebi-dol.jpg


Krajem sedamdesetih godina prosloga veka , devojka po imenu Dragana Saric uzela je pseudonim Bebi Dol da bi sto atraktivnije krocila na jugoslovensku muzicku scenu. Danas , posle vise od dvadeset godina uspela je da preraste samu sebe i postane institucija. Vise od dvadeset godina je pod svetlom reflektora. Ona je prava junakinja i heroina 80- tih i 90- tih, legenda , ikona , obozavana , neponovljiva….

Rodjena je 2. okobra 1962. godine u Beogradu . Putujuci sa ocem koji je svirao jazz po vojnickim bazama sirom Evrope stekla je prve kontakte sa muzikom . Ljubav prema jazz muzici pokazace i mnogo godina kasnije gde je na svojim nastupima , kako na kocertnim podijumima tako i na klubskim nastupima , rado pevala ovu vrstu muzike. Kao mala bila je zivahno , radoznalo i bistro dete , sa veoma bujnom mastom. U sedmoj godini vraca se u Beograd na insistiranje svoje majke radi skolovanja.

Muzicku karijeru pocinje krajem sedamdesetih, najpre kao clanica grupe Tarkus , a zatim kao deo grupe Annoda Rouge ( zajedno sa Goranom Vejvodom ) . Nakon klubskih nastupa u okviru pomenutih grupa Bebi Dol se odlucuje na samostalnu karijeru kada se na jugoslovensko trziste pojavio njen LP singl pod nazivom “ Mustafa “ . Na drugoj strani pomenutog singla objavljenog od strane PGP RTB-a našla se pesma “ Na planeti uzdaha “ . Već na startu svoje karijere izdvajala se raskošnim glasom , kvalitetnim pesmama i provokativnim imidžom.

Prvi veci festivalski nastup imala je 1983. godine u Novom Sadu nastupivsi na lokalnom izboru za predstavnika Jugoslavije (Jugovizija 83) na Pesmi Evrovizije čije finale se te godine održavalo u Munchenu. Nastupila je sa kompozicijom “ Rudi “ ( plasirala se na šesto mesto ) za koju je muziku i tekst napisala Bebi Dol dok je Goran Vejvoda uradio aranžman. Ubrzo se pojavio njen LP singl “ Rudi “ ( izdavac RTB) na kom se pored verzije sa Jugovizije našao remix pomenute kompozicije , ali i pesma “Baby Love “ koja se nasla na B strani singla. Nezaboravna pesma “ Rudi “ imala je značajan airplay na radio stanicama širom Jugoslavije što će nekoliko godina kasnije ovu “ himnu ljubavi “ svrstati u red najvećih hitova osamdesetih ( pesma zauzela sedmo mesto u izboru za najbolju pesmu bivse YU , pokrenutog od strane magazina Pop Rock ) . Pored saradnje sa Goranom Vejvodom ( svirao gitaru na ploči ) na realizaciji pomenutog LP singla saradjivala je sa Draganom Ilićem koji je uradio aranžman za kompoziciju “ Baby Love “ te sa Sašom Habicem ( takodje svirao na ploči ) i Radetom Ercegovcem koji su bili snimatelji.

Pomenuti singl samo je najavio debi album Bebi Dol koji je objavljen iste godine pod nazivom “ Ruze i Krv “ . Plocu je izdao PGP RTB na kojoj se naslo osam kompozicija od kojih je sest pesama komponavala i tekstove napisala Bebi Dol. Pesme su snimane u beogradskim studijima “ Akvarijus “ i “ Studio 5 “ u periodu od juna do septembra 1983. godine , a antologijska numera sa pomenute ploce je pesma “ Superboy “. Ovaj album u potpunosti prelazi na stranu dugokratne upotrebe. Album je bio mnogo vise nego trendovski ugovor. Vec tada Bebi Dol je pokazivala ocaravajucu sposobnost da bude nova i drugacija i uspevala da odredjuje tadasnje trendove i nacine ponasanja. Svoj prvi LP objavila je sa 19 godina , a zahvaljujuci cinjenici da je album jako dobro prodat u Jugolaviiji Bebi Dol se odlucila za odlazak u Egipat gde je ostala pune cetri godine. Nastupala je u elitnom kairskom hotelu “ Sheraton “ gde ju je izmedju ostalog gledao legendarni Sajmon Le Bon ( Duran & Duran ) , a koji je nekoliko godina kasnije izjavio novinarima da je Bebi Dol najbolja pevacica na svetu. Tokom boravka u Kairu izdavacka kuca “ Virgin “ ponudila joj je ugovor koji je Bebi Dol odbila.

Svojoj skolskoj drugarici Sonji Savic pozajmljuje glas u filmu “ Zivot je lep “ koji je 1985. godine premijerno prikazan jugoslovenskoj publici , a vec naredne godine izdaje singl “ How good not to love “ koji je rezultat saradnje sa Sasom Habicem. Usledilo je ucesce na MESAM-u 1986. godine na kom Bebi Dol pobedjuje sa kompozicijom “ Insalah “ ( pesma je bila zabranjena za javno emitovanje ) . Pomenuta festivalska pobednica nasla se na izdanju “ MESAM 86 “ objavljenog od strane PGP RTB-a. Iste godine predstavila se beogradskoj publici svojim koncertom koji je odrzan u Ateljeu 212.

Dalji tok karijere vezala je za festivale. Kao predstavnica RTB-a zauzima visoko trece mesto sa kompozicijom “ Zrno neznosti “ na Jugoviziji 1987. godine ( pesma se nasla na albumu “ Jugovizija 87 “ koju je objavio zagrebacki Jugoton ) . Vec naredne godine pojavljuje se ponovo na izboru za predstavnika JRT-a na takmicenju za najbolju Pesmu Evrovizije gde nastupa sa kompozicijom “ Zatvori mama prozore “ ( text kompozicije Sasa Ilic) . Jugovizija je odrzana u Cankarijevom domu u Ljubljani , a Bebi Dol je drugu godinu za redom zavrsila na trecem mestu. Pomenuta festivalska ucesnica nasla se na ploci “ I love Jugovizija 88 “ (Izdavac RTV SLO). Visestranost njene krativnosti dokazala je na sceni Titogradskog pozorista gde je tumacila lik Ofelije. Iste godine saradjuje sa grupom “ Leb i Sol “ gde se kao gost pojavljuje na njihovom albumu “ Kao kakao “ u kompoziciji “ Femme Fatale “.

Na albumu Masima Savica “ Rijeci Carobne “ objavljenog 1988. godine u izdanju Jugotona , ucestvuje u pesmi “ Sija sunce , trava mirise “ za koju je muziku komponovao Zrinko Tutic , a tekst napisala Marina Tucakovic. Pomenuta kompozicija nasla se i na kompilaciji najvecih hitova Masima Savica koja je 2006. godine izasla u izdanju Croatie Recordsa. Ponovo ucestvuje na MESAM-u 1988. godine sa kompozicijom “ Slatke suze ljubavi “ gde osvaja osmo mesto pomenutog festivala , a pesma je zabelezena na Jugotonovom izdanju “ MESAM 88 “. U pomenutom periodu nastala je i kompozicija “ Napolju je djungla “ .

Sledeci festivalski uspeh zabelezila je na MESAM-u 1989 . godine gde je nastupila sa pesmom “ Kad sreca odlazi “ , osvojivsi drugu nagradu publike i nagradu strucnog zirija festivala za najbolju interpretaciju. Narednu godinu obelezila je novim ucescem na MESAM-u gde se takmicila sa kompozicijom “ Izvini “ , ali i novom pesmom “ Our love is dead “ sa kojom se predstavila publici.

Tokom perioda 80-tih gostovala je na plocama Olivera Mandica (Neverne bebe ) ,grupe Bulevar (Los i mlad) ,Du Du A (Primitivni ples,Ferver,Znas li devojku ).Takodje je tokom prve polovine 80-tih gostovala velikoj turneji Zdravka Colica sirom EX-YU.

Usledio je nastup na Jugoviziji u Sarajevu 9. Marta 1991. godine gde se Bebi Dol takmici sa pesmom Zorana Vracevica “ Brazil “ ( tekst je napisala Bebi Dol , a aranzman uradio Slobodan Markovic ) . U konkurenciji 16 pesama koje su zastupale osam televizijskih centara nekadasnjeg JRT-a Bebi Dol nakon devet godina donosi pobedu Radio Televiziji Beograd na evrovizijskim takmicenjima u Jugoslaviji. U cilju sto boljeg promovisanja pesme snimljena su cetri spota ( najzapazeniji medju njima bio je onaj inspirisan filmom Emira Kusturice “ Dom za vesanje “ ) za kompoziciju “ Brazil “ medju kojima i spot za verziju pesme na engleskom ciji je naziv “ Control ”. Uprkos teskoj politickoj situaciji na prostoru nekadasnje Jugoslavije, Bebi Dol odlazi sa ekipom JRT-a u Rim gde se izbor za najbolju Pesmu Evrovizije odrzavao 4. maja u velikom studiju RAI-a “ Cine Citta “.

Neposredno pred Evrovizijski nastup u muzickoj razglednici koja najavljuje nastup Jugoslavije,Bebi Dol se predstavila pobednickom pesmom “Non ho l’ etta” sa kojom je Giigliola Cinqueti (vodila program iste godine, I najavila Bebin nastup) pobedila daleke 1964 god na pomenutom festivalu lakih nota.

Propozicija “ Brazil “ dobila je svega jedan poen od strane ocenjivackog strucnog zirija sa Malte sto je Bebi Dol plasiralo na 21 ( predposlednje ) mesto Pesme Evrovizije. Nastup Bebi Dol bio je poslednji nastup nekadasnje SFRJ na takmicenjima za najbolju Pesmu Evrovizije. Zbog loseg plasmana u Rimu celnici RTB-a se odlucuju na bojkot Bebi Dol odbivsi da joj izdaju singl za jugoslovensko trziste. Uprkos slabom plasmanu na Evroviziji u Rimu , i bojkota predstavnika RTB-a kompozicija “ Brazil “ je imala veliki uspeh na top listama sirom Evrope , a pogotovu je bila rado slusana u Grckoj i Norveskoj. Iste godine dobija poziv za ucesce na San Remo naredne godine sto ce se kasnije pokazati nemogucim zbog jos teze politicke situacije u Jugoslaviji. Zajedno sa Samantom Janus koja je bila predstavnica Velike Britanije na Pesmi Evrovizije u Rimu odlazi na evropsku turneju. Iste godine uzima ucesce u projektu “ S one strane duge “. U okviru pomenutog projekta Bebi Dol snima pesmu “ Iznad duge “ ( violina - Stefan Milenkovic) koja ce se nekoliko godina kasnije naci i na njenom drugom albumu “ Ritam srca “. U pitanju je obrada cuvenog hita Judy Garland “ Over the rainbow “ iz jos kultnijeg filma “ Carobnjak iz Oza “, koji je Bebi Dol na svojstven i specifcan nacin otpevala.Evrovizijski nastup Bebi Dol bio je toliko upecatljiv da je i dan danas neizostavni deo specijalizovanih emisija posvecenih Eurosongu sirom Evrope. Posebno treba istaci da je emitovan klip i na proslavi 50. godina Pesme Evrovizije u Kobenhavnu 2005- te godine.

Na prvoj Pjesmi Mediterana odrzanoj u Budvi 1992. godine pojavljuje se u polufinalu sa kompozicijom “ Kao led “ sa kojom ulazi u veliko finale za izbor mediteranske pesme , ali u njemu zauzima jedno od poslednjih pozicija.

Tokom perioda devedesetih ucestvovala je kao gost u najgledanijim emisijama sirom Jugoslavije medju kojima su i zivi nastupi kod legendranog show voditelja Milovana Ilica Minimaksa u emisijama “ Maxovizija “ i “ Nedeljom kod Minimaksa “ gde je bila cest gost. Takodje je ucestvovala u snimanju velikog broja emisija za drzavnu televiziju medju kojima su emisije : “ Da pitamo zajedno “ , “ Winer Broker “ , “ Hit meseca itd. Pocetkom devedesetih bila je rado vidjen gost decije emisije“ Muzicki Tobogan “ Televizije Novi Sad koju je vodio Minja Subota.

Spot za pesmu “ Hajde da “ najavio je drugi album Bebi Dol pod nazivom “ Ritam Srca “ koji izlazi 1995. godine u saradnji izdavackih kuca PGP RTS i “Global Music “. Bez sumnje Bebi Dol se svojim pesmama punim ljubavi , slobode i srece , obraca svima. Ovim albumom Bebi Dol diktirala je muzicke trendove , postajuci aktuelni nosialac hitova na jugoslovenskim top listama. Na ovom veselom i sarolikom albumu nasle su se devet kompozicija skoro dovedene do savrsenstva medju kojima nova verzije pesme “ Brazil “ kao i novi aranzman za kompoziciju “ Rudi “ . Pored spota za pesmu “Hajde da “ snimljeni su i spotovi za jos cetiri pesme sa ploce medju kojima su i dve verzije spota za kompoziciju “ … Da pricamo… ( o ljubavi )… “. Bebi Dol sa Zoranom Vracevicem ostvaruje vazne momente na ploci formirajuci srce albuma. Ovim albumom ostvarila je potpuni trijumf na muzickoj sceni.

Sa pesmom “ Da li sanjam “ pojavljuje se na albumu Kornelija Kovaca “ Moja Generacija “ koji je izdat 1997. godine.

Zajedno sa svojim kolegama u znak podrske svom narodu tokom teskih trenutaka bombardovanja ucestvuje u snimanju pesme “ Zemlja “ ( autorsko delo Ane Stanic ) , ali i u spotu za istoimenu kompoziju gde setajuci ulicama Beograda nosi na ledjima natpis “ Target “.

Na koncertu “ Dete sutrasnjice “ odrzanom 11. decembra 1999. godine pod pokroviteljstvom UNICEF-a bila je clan hora sastavljenog od pevaca iz celoga sveta. Tom prilikom izvela je pesmu “Ruza” koju je svojevremeno komponovao Zoran Zagorcic na tekst pesnikinje Nine Zivanicevic.

Na muzickom festivalu “ Suncane skale 2001 “ koji je odrzan u Herceg Novom ucestvuje sa kompozicijom “ Ti si moj svet “ koja nije izvedena u finale pomenute manifestacije.

Treci po redu album pod nazivom “ Ljuta sam “ objavljuje 2002. godine u izdanju PGP RTS-a. Antologijska numera sa ove ploce je pesma “ Krv , sreca , suze i znoj “ sa kojom se Bebi Dol takmicila na muzickom festivalu u Zrenjaninu “ VOBAN 2002 “ te time najavila pomenuti LP. Sa pomenute manifestacije dobila je nagradu koja joj je omogucila da bude predstavnica Jugoslavije na medjunarodnim muzickim festivalima na Malti i u susednoj Makedoniji. Trece po redu studijsko izdanje pod nazivom “ Ljuta sam “ Bebi Dol objavljuje kao dug prema sebi , prijateljima i svima onima koji su ostali ovde tokom teskog vremena. Tekstovi sa ove ploce donose emocije i razmisljanja… Tokom prvog slusanja , album “ Ljuta sam “ deluje kao pozitivan i smiren album zahvaljujuci kompozicijama “ Smejem se , smejem se “ ili “ Sapni mi “. Medjutim tokom drugog slusanja rastu uznemirenost i strah , sto je najociglednije u pesmama “ Ljuta sam “ i “ Pesma o Simi ( Mustafa II ) “. Muzicki kriticari su ovaj album proglasili za jedan od najboljih izdanja medju zenskim izvodjacina svih vremena na ovim prostorima , a iste godine snimljen je i promotivni show program “ Ludi svet “ u kom Bebi Dol izmedju ostalog koketira I sa homoseksualnoscu. Kao i na prethodnom albumu “ Ritam Srca “ na ovoj ploci nasle su se obrade njenih starih hitova koje je Bebi prepevala u novom aranzmanu. U pitanju su kompozicije “ Ja sam imala… ( Kad sreca odlazi ) “ kao i “ Pesma o Simi ( Mustafa II ) “ sa kojom je Bebi Dol debitovala na muzickoj sceni. Ceo album snimljen je uzivo u beogradskom studiju 5.

Kao deo jugoslovenskog tima za muzicki festival u Antaliji nastupa u revijalnom delu manifestacije gde se turskoj publici predstavlja sa kompozicijom “ Brazil “ ( izvedena na engleskom ) , ali i kao deo jugoslovenskog zirija za izbor najbolje pesme pomenutog letnjeg festivala.

Na takmicenju “ Beovizija 2003 “ Bebi Dol se pojavljuje u takmicarskom delu festivala sakompozicijom “ Tvrdoglava “ ( zauzela sesto mesto ) , ali i u revijalnom delu pomenute manifestacije gde je beogradsku publiku podsetila na svoj evrovizijksi nastup iz 1991. godine , otpevavsi pesmu “ Brazil “ .

Sa pesmom “ Samba , Jao , Jao “ (muzika / tekst Bebi Dol – aranzman Bebi Dol - Sasa Habic ) predstavila se na prvom Radijskom Festivalu u Beogradu sa izuzetnim nastupom i jos boljom kompozicijom ( zauzela jedno od poslednjih mesta na takmicenju ) . Festivalske ucesnice zabelezene su na izdanju “ Radijski Festival 2004 “ objavljenog od strane City Recordsa .

Kao znak podrske svojim kolegama u borbi protiv piraterije ucestvuje u projektu asocijacije “ Ars et Norma “ koji je podrzan od strane americke ambasade. Bebi Dol ucestvuje u snimanju pesme I spota za kompoziciju “8 I 10 zapovest” (rezija :Alexandra Sladjana Milosevic) gde se izmedju ostalog pojavljuju i Sladjana Milosevic , Rambo Amadeus , Vesna Vukelic Vendi , Kalina Kovacevic , Voodoo Popeye , Djordje David i drugi.

Na albumu Bajage I instruktora “ Sou pocinje u ponoc “ Bebi Dol se pojavljuje u pesmama “ Bademi i so “ ( ucestvuje I kao gost u spotu ) i “ Pesma Slobode “. Zajedno sa Bajagom nastupala je na koncertima u Skoplju i Zagrebu , gde je bila specijalan gost na turneji , a na kojoj su izmedju ostalog otpevali pomenute duetske kompozicije.

Posle 20-tak godina Bebi Dol se odlucuje da ponovi jedan od svojih najvecih koncerata I to u Ateljeu 212 .Novembra meseca 2005 god sa izuzetnom grupom muzicara odrzala je koncert I tom prilikom izvela klasike XX veka.

Mozda je njen najveci uspeh i ono po cemu ce ostati upamcena , to sto joj polazi za rukom da komercijalnom ucini muziku koja inace nije komericijalna na ovim prostorima , opstane dugi niz godina i proda brdo ploca uprkos pomenutoj cinjenici.

Izvor: Muzička centrala








 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Meni je ova najbolja...snimljena je polovinom osamdesetih i mislim da je nema ni na jednom njenom albumu...

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top