Bata Živojinović: Tri jubileja i jedan Valter

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bata Živojinović: Tri jubileja i jedan Valter

02. jun 2010. 14:47 > 15:26
Glumac koji je svetsku slavu stekao ulogom u filmu "Valter brani Sarajevo" 5. juna ne slavi samo 77. rođendan već i 55 godina karijere i isto toliko braka.

v171772p0.jpg

Tanjug



U Centru Sava 5. juna od 17. časova biće održana svečana akademija posvećena doajenu srpskog i jugoslovenskog filma Velimiru Bati Živojinoviću na kojoj će mu biti uručen i "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke.

Bata živojinović je apsolutni rekorder na ovim prostorima po broju snimljenih filmova, a jedan je od retkih koji je zbog filma napustio pozorište.


"Oko 10 godina sam igrao u pozorištu, a najveća uloga mi je tada bila u "Mački na usijanom linenom krovu" gde sam igrao crnaca koji samo jednom, u toku čitave predstave, pređe preko scene. S obzirom na 'zahtevnost' uloge samo sam onu stranu lica koju će publika da vidi obojio u crno"
, duhovito je dočarao Bata svoje glumačke početke.

Ipak, posle statiranja u pozorišnim predstavama, na filmu je dobija samo glavne uloge, a igrao je u oko 300 filmova, među kojima su i čuveni "Valter brani Sarajevo", "Most", "Diverzanti" i "Partizanska eskadrila".


Ova četiri filma se već 40 godina uspešno prikazuju u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu - Kini, a samo "Valtera" je do sada pogledalo oko 13 milijardi Kineza.


"Prvi sam stranac kojem je Kina ponudila državljanstvo, a pokloniće mi i plac za kuću nadomak Šangaja. Njima je Valter kultni film i konačno smo završili pregovore za snimanje serije od 30 epizoda. Još samo treba da odaberemo glumce i datum početka snimanja".


Bata u seriji neće glumiti, već će biti savetnik i narator.


"Ja bih mogao samo da igram Valterovog dedu, zato me i neće biti u seriji. Izbor za glavnog glumca sam sveo na dva, ali ne mogu još uvek da vam otkrijem ko su".


[YOUTUBE]158zAYVpTJg&feature[/YOUTUBE]

Ipak, Bata nam je otkrio da je neizmerno zahvalan medijima jer smatra da bez "sedme sile" ne bio bio ovo što je danas.

"Jedino ću da se zahvalim medijima, jer su oni zaslužni za ovo što sam danas. Džaba vam maestralne uloge ukoliko niko ne zna da ste ih odigrali", rekao je Živojinović i od novinara u dobio aplauz.

Živojinović kaže i da redovno čita šta o njemu pišu, ali da sve svoje filmove nije gledao.

"Polovinu svojih filmova nisam gledao, jer znam kakve sam sve budalaštine snimao."

Ipak, sve njegove uloge biće pobrojane u monografiji koja će biti objavljena oktobru.

"Nagovarali su me da pišem memoare, ali ja to ne znam i ne želim da pišem. Dovoljna će biti monografija koja će biti prevedena i na kineski i ruski jezik", otkrio je Živojinović.

Bata se novinarima pohvalio i da pored rođendana i 55 godina na filmu slavi isto toliko godina uspešnog braka.

"Moju suprugu kada su pitali kako zna da sam joj veran ona je odgovorila: 'Ja nikada nisam verovala svojim očima'", objasnio je Bata uspešnost svog braka.

Živojinović je rođen u selu Koraćica, pod planinom Kosmaj. Svoj talenat za glumu je otkrio sa 15 godina, dok je radio kao scenski radnik i ponekad kao statista u Akademskom pozorištu u Beogradu. Nakon završetka Srednjih glumačkih škola u Nišu i Novom Sadu, pokušao je da se upiše na na Pozorišnu akademiju u Beogradu i uspeo je iz trećeg pokušaja.

Iako je više voleo pozorište od filma, njegov filmski debi iz 1955. u filmu "Pesma sa Kumbare" bio je početak izuzetno plodne karijere.

Kontinuiranu filmsku karijeru Živojinović je započeo epizodama u "Vlaku bez voznog reda" iz 1959. godine i "Ratu" iz 1960. godine.

Uloge Bate Živojinovića nisu bile samo velike, već i raznovrsne. Glumio je i heroje i zlikovce i lako je prelazio iz uloge glavnog u ulogu sporednog lika. Tokom šezdesetih se filmovima poput "Kozara" i "Bitka na Neretvi" ustoličio kao jedna od najvećih zvezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom sedamdesetih filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata.

Živojinović je bio je inicijator i osnivač Udruženja filmskih glumaca Srbije, takođe i direktor filmskog programa Slobodarskih svečanosti u Sopotu.

Živojinović je dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala jugoslovenskog igranog filma u Puli za filmove "Kozara" (1962) i "Tri" (1965). Za film "Tren" je dobio nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi 1978. Oktobarsku nagradu grada Beograda je primio 1972. za filmove "Majstor i Margarita" i "Tragovi crne devojke".

U avgustu 1993. je dobio Nagradu za životno delo "Slavica" za uloge u jugoslovenskoj kinematografiji.

(Dado Popović, MONDO)





 
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
I moj otac .....koji se naguto dima od baruta.......imao je jednog valtera ....pa ga dade u muzej.....
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Salva aplauza za slavljenika

06. 06. 2010
PRESS


Salva aplauza za slavljenika


Velika sala Centra „Sava" juče bila pretesna da primi sve one koji su poželeli da najvećem bardu domaćeg glumišta, Velimiru Bati Živojinoviću lično uruče čestitke za rođendan, 55 godina rada na filmu i isto toliko provedenih u braku sa suprugom Lulom

_E0M1961-copy.jpg

Život za film... Bata nacionale

Među zvanicama su se tiskale najznačajnije figure političkog i kulturnog života Srbije, na čelu sa Borisom Tadićem, Slavicom Đukić Dejanović, Ivicom Dačićem, bezmalo svim ministrima, predstavnicima gradske vlasti, diplomatskog kora, vojske, bezbednosnih službi...
Ponajviše je, naravno, bilo „običnog" sveta, koji je petominutnim aplauzom pozdravio slavljenika, koji je uz kultnu muzičku temu iz filma „Valter brani Sarajevo", kojom je i otvorena svečanost, vidno uzbuđen otpozdravljao obožavaocima.
Posle dvosatnog programa, koji su vodili Danica Maksimović i Miki Manojlović, u kojem je predstavljen čitav Batin filmski opus, na binu se popeo i on - legenda lično.
Primivši Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za više od 300 uloga, Bata je kroz osmeh, ophrvan emocijama, samo kratko prokomentarisao: „A kako ja ovo da protumačim?! Ne znam da li treba da zahvalim ja vama ili vi meni", što je izmamilo još jedan u nizu dugotrajnih aplauza u sali.
Zatim se okupljenima obratio i jedan od glavnih inicijatora čitave manifestacije, Batin veliki prijatelj i partijski saborac Ivica Dačić.
- Ovo je najmanje što smo mogli i morali da učinimo kako bismo se barem malo odužili Bati za sve što nam je pružio - naglasio je aktuelni ministar policije.
Inače, program je bio „začinjen" insertima iz Živojinovićevih filmova, video-porukama kolega koji nisu mogli da prisustvuju slavlju, kao i pesmama Olivere Katarine i Viktorije.

(M. ME.)





 
Član
Učlanjen(a)
21.05.2010
Poruka
235
Kinezi mali a pivo im veliko, 7dl. I legenda na slici. Bata Životinja.

2cgzdow.jpg


Evo i par viceva o Bati skinutih sa neta.


Chuck Norris nije priznao nezavisnost Kosova jer zna da u Srbiji živi Bata Živojinović.
Postoje samo 4 jahača apokalipse. Bata voli da pešači.
Covek cija je smrt poslednja zelja Adolfa Hitlera…”Ubijte mi…
Batu… kah… kah… ZIVOJINOVICA…”
Bata moze da iscedi suvu drenovinu iz Kraljevica Marka
Bata Zivojinovic drzi Velikog brata na oku
Bata Živojinović može da isprži kajganu pogledom.
Bata je bio u gasnoj komori, cevi sa plinom su izdrzale 20 minuta
Jednom se Bata Živojinović šetao ulicom. Onda je video Chucka Norrisa kako divlja. Bata mu je prišao i uhvatio za uvo i izdrao se na njega: JEL’ SAM TE TAKO VASPITAO, A!?
Bata Živojinović ima vrbu na kojoj rađa grožđe.
Bata je sa jugom 45 osvojio formulu 1.
Šta Chuck Norris radi u Srbiji. Sklekove. Pod nadzorom Bate Živojinovića.
Bata Živojinović je odbio ulogu u prvom filmu o Džejms Bondu pod izgovorom da je lik koga bi trebalo da tumači isuviše isfeminiziran.
Kapitalizam se razvija u ovoj zemlji samo zato što Bati još niko nije rekao da je komunizam ukinut. Niko nije skupio hrabrost.
Bata, kada se uželi pucanja u nemačke okupatore, ode do Rajfajzen banke i pobije par šefova. Oni koje ne pobije samo mu se zahvale što ih je poštedeo.
Bata je trebalo da glumi Supermena, ali je odustao posto mu ta uloga nije bila nikakav glumački izazov.
Bata je Srbin sa kineskim drzavljanstvom
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
0
Bato je jedini i pravi glumac u bivsoj yugi,svaka mu cast i 100 godina zivota.Samo napred
 
Natrag
Top