LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Cveće je najbolje zalivati ujutro. Ako ne tada, onda predveče. Predveče nije najbolje vreme za zalivanje jer nije dobro da biljke provedu noć natopljene vodom, jer bi to moglo da prouzrokuje pojavu gljivica. Opšte pravilo zalivanja je da treba izbegavati natapanje listova i naročito cvetova vodom, upravo iz tog razloga. Zalivanje je dozvoljeno tokom dana samo ako su u pitanju hitni slučajevi, i to mlakom vodom. Zalivanje toplih biljaka hladnom vodom iz česme dovodi do hlađenja korenja baš onda kada želite da napreduju najbolje. Količina vode: više vode ne tako često je bolje nego manje vode a češće. Da razjasnimo: zalivanje treba da je temeljno i ciljano, što znači oko 10 litara vode po kvadratnom metru.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Savet: Ako koristite kišnicu, nećete morati da plaćate vodu i odgovarajuću količinu otpadnih voda. Kišnica takođe ume da bude obilna. Na primer, ako u vašem kraju godišnje padne 700–800 milimetara kiše, to je 700–800 litara po kvadratnom metru. To lako može da bude dovoljna količina besplatne vode po placu i godini!
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Đubrenje baštenskog cveća uopšte nije komplikovano![/h] Najvažnija pravila za ispravno đubrenje bašte nalaze se u specijalnom izdanju GARDENA biltena o đubrenju. Sada bismo samo želeli da to ponovimo:

U baštama sa žbunjem đubrenje uglavnom zavisi od količine lišća i cveća koje se oformi od biljaka. Đubrim povremeno samo žbunje na stenovitom zemljištu sa malo rožnog brašna ili sa kompostom (ne više od litre po kvadratnom metru). Bujnom žbunju u lejama može da se doda 50 grama kombinovanog đubriva po kvadratnom metru u proleće (oko marta/aprila). Ili možete da dodate oko 3 litra komposta po kvadratnom metru. Manjem žbunju je dovoljno 30 grama ili 1.5 litra. Sredinom juna možete još jednom da nanesete malo manju količinu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Slična pravila se odnose na cvetne leje sa jednogodišnjim i dvogodišnjim letnjim cvećem. Međutim, kako ove biljke treba da oforme dosta cvetova i lišća u samo nekoliko nedelja, očigledno je da morate da obratite pažnju na đubrenje. Pored đubrenja takvih biljaka sa 50 grama kombinovanog đubriva (đubrivo za biljke koje cvetaju) po kvadratnom metru prilikom sađenja, dodajte ga i drugi put krajem juna (40 grama ili 1.5 do 2 litre komposta) i treći put početkom avgusta (40 grama ili 1.5 do 2 litre komposta). Đubrenje je najbolje obaviti za vreme vlažnih i oblačnih dana. Takođe se može se izvršiti u vreme zalivanja biljaka. Ne zaboravite da odmah potom izgrabuljate đubrivo, čak i ako koristite kompost.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Podupirači u lejama sa žbunjem - ali kako?[/h] Ako je žbunje u lejama ili pojedinačno dostiglo kritičnu veličinu, vetar i kiša mogu lako da ga razbaruše, saviju i na kraju slome. Prelepo žbunje u lejama možete obuzdati pomoću prstenova za žbunje koje bi trebalo dobro pričvrstiti pre nego što vam uopšte zatrebaju. Biljke uvek lepše izgledaju kada ih ograničite prstenom, nego kada ih podvežete kudeljom ili kanapima. Osim toga, ove vezice treba da budu spojene tako da se obavijaju oko dve suprotne grane žbuna, jer u suprotnom povezane niti mogu isuviše lako skliznuti niz stablo na zemlju. Zanimljive ideje koje možete da isprobate sami: Napravite prsten ili venac od ogoljene grane vrbe i pričvrstite ga za motku. Sada imate podupirač za žbunje klasičnog, seoskog izgleda, koji je pri tom napravljen u kućnoj varijanti. Ako želite da vam stvari imaju još više taj rustični izgled, ili ako želite da se približite prirodi: Uzmite grane lešnika dužine jednog metra, postavite tri, četiri ili pet direktno oko žbuna i savijte vrhove iznad samog žbuna tako da možete da ih umetnete u rupu koju ste prethodno iskopali ašovom. Rupu možete zatvoriti kada umetnete vrhove. Ako se grane isuviše teško savijaju, jednostavno ih slomite. Žbunje će uskoro početi da raste kroz ovaj udoban i ekološki okvir za žbunje sačinjen od grana, koje će mu pružati potporu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Šta je sa korovom? I sa bazgom?[/h] Samo nekoliko korova može da raste u leji sa žbunjem ukoliko je ono zasađeno dovoljno blizu jedno drugog i ako je tlo po potrebi malčirano. U slučaju da se korov ipak pojavi, uvek možete okopati zemlju oko žbunja. Ali budite pažljivi: neke vrste žbunja, kao što je hosta na primer, imaju korenje koje se nalazi veoma blizu površini zemlje, pa ga okopavanjem možete uništiti.

Bazga se javlja kao čest problem u lejama sa žbunjem i brzo se širi svuda. Uklanjanje može biti jako naporno. Kada bazgu iskopate, mali delovi korena gotovo uvek ostanu u zemlji, da bi iznova izrasli i oformili nove jedinke.

Ranije je u većini slučajeva bilo neophodno da se bazga u potpunosti ukloni, a zatim da se leja ponovo napuni zemljom. Neudorff je proizveo novi biološki herbicid koji predstavlja kraj bazge (Finalsan GF GierschFrei). Ako nanesete proizvod na pojedinačne listove bazge, ubrzo ćete primetili kako nestaje u roku od nekoliko sati.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Da li žbunje mora da se orezuje?[/h] U letnjoj bašti nema potrebe za orezivanjem. Kako biste izbegli nastajanje semena i samostalno sejanje, odrežite cvetove. Žavornjak, jedić, žalfija, macina trava i ivančica bolje rastu ukoliko im u ranoj fazi uklonite čitav cvet, tako da se regenerišu i ponovo procvetaju najkasnije do jeseni. Žbunje, kao što je klerodendron, koje se povlači tokom leta i suši kada je vreme za to, ja dozvolim da se povuče pre nego što uklonim sasušene cvetove, čak i ako ne izgledaju lepo dok se suše. Ako ostavite biljke da same odbace listove, zapravo ćete ih ojačati dok ulaze u fazu mirovanja.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Za još veća zadovoljstva u bašti: Razdvojite vaše žbunje[/h] Kasno u leto (najranije početkom septembra, u zavisnosti od vremenskih prilika) možete razdvojiti razno žbunje, a naročito perunike ili ivančice, kako bi se obnovile. Samo višegodišnje žbunje, kao što je božur, bolje je ostaviti godinama na istom mestu.

Vreme za razdvajanje žbunja je ujedno i vreme za poklanjanje: Prijateljima koji vole cveće poklonite žbunje koje ne planirate da zadržite. Pored toga što će se povećati raznolikost žbunja u baštama drugih ljudi, time ćete svakoga obradovati i učvrstiti prijateljstva.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
3eebfdfb.png
[h=3]Kako da vaše letnje cveće cveta još bolje[/h] Ukoliko se redovno pridržavate uputstava o đubrenju i zalivanju cvetnih leja sa jednogodišnjim letnjim cvećem, najvažniji deo ste već obavili, jer je kontinuirano snabdevanje vodom naročito značajno za postojane cvetove. Kod vrsta koje ne podnose kiselost baš najbolje i zahtevaju dosta gvožđa, kao što su petunije, hebe, kabane i plave tratinčice, mogu se pojaviti simptomi nedostatka gvožđa (žuto lišće, vene listova koje su pri korenu zelene). To se uglavnom dešava kada je zemljište kiselo ili se upotrebljava tvrda voda. Biljke treba da tretirate odgovarajućim preparatima koji u sebi sadrže gvožđe prateći uputstva stručnih dobavljača.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
U avgustu neke biljke mogu procvetati (npr. Scaevola aemula ili starije sorte petunije), dok druge mogu potpuno nestati (lobelija ili žalfija) dok se ne vratite sa odmora. Uvele biljke je najbolje ukloniti iz leje. Nastale praznine najbolje je ispuniti livadskim biljkama, travom i žbunjem, kako bi se atmosfera kasnog leta pretvorila u pravi osećaj jeseni. Pored toga, kada je reč o letnjem cveću, naročito fuksijama, lantanama, zdravcima, nemezijama, dijascijama, abutilonima i dvozupcima, ne dozvolite im da se usemene, jer im to gasi hormone i samim tim slabije cvetaju.
 
Natrag
Top