LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Sempervivum arachnoideum (Paučinasta kamenjarka)


str_033.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ako je cveće u lejama već procvetalo, uz malo truda u pravo vreme može postati još lepše. Neka lepota cveća traje što je duže moguće a cvetovi neka se ponovo pojave što pre. Ovde ćemo objasniti šta je potrebno odmah da uradite sa vašim lejama sa žbunjem i cvećem!
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Zanimljive informacije o tome kako da vodite računa o svojim lejama sa žbunjem i cvećem[/h] Neverovatno! Još ima ljudi koji vole cveće, ali kažu: „Ne bavim se više cvećem, zahteva suviše posla“. U redu, slažemo se s tim da se oko cveća treba potruditi. Ali tako je lako brinuti se o cvetnim lejama, naročito o lejama sa žbunjem, da me začuđuje tvrdnja baštovana da oko njih stalno mora nešto da se radi.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Hajde da uporedimo leju sa žbunjem i travnjak: Travnjak treba da se kosi svakih deset dana od sredine marta do sredine oktobra, što je šest meseci, a na kraju kad se sabere ispada 18 do 20 puta. Košenje može trajati od pola sata do dva sata u zavisnosti od veličine travnjaka, tako da je to ukupno 10 do 40 sati, ako izuzmemo dodatni posao, kao što je đubrenje ili rastresanje zemlje. Ovo znači da za brigu o travnjaku treba izdvojiti najmanje jednu radnu nedelju godišnje.

Cvetne leje sa sezonskim cvećem i žbunjem ne zahtevaju previše uloženog vremena. Ako su biljke zasađene na odgovarajućoj lokaciji (zbog čega će rasti snažno) i ako su postavljene „u grupama“, onda je lako brinuti se o njima. „U grupama“ znači da se lišće susednih biljaka dodiruje (za žbunje, to se odnosi na drugu godinu rasta najranije). Senka koja tako nastaje sprečava rast korova i vlaga iz zemljišta isparava sporije.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Na cvetne leje se sada drugačije gleda zahvaljujući ovakvom poređenju, te briga o njima ne izgleda više toliko naporna. Sama ideja o stvaranju mora cveća u vašoj bašti izgleda privlačnija. Samo napred! Mi ćemo vam pomoći!
14b3a492.png
[h=3]Kako da olakšate zalivanje[/h] Žbunje raste u prirodnom okruženju koje je vlažno ili zaista suvo. Za vašu baštu to znači: ako za leju izaberete odgovarajuće žbunje, ono će rasti i bez zalivanja, osim tokom loših vremenskih prilika, kada će biljkama biti potrebna pomoć. Zbog toga je izbor biljaka i način sadnje odlučujući, a kao što je već pomenuto, ključni izraz je „u grupama“.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kako biste olakšali zalivanje, malčirajte leje sa biljkama usitnjenom korom drveta ili šljunkom, u zavisnosti od toga kako želite da bašta izgleda. Pored toga, automatski sistem zalivanja je prikladan način da sebi olakšate brigu oko bašte.

Ako je zalivanje ipak potrebno, automatski sistem je najbolji način: biljke zalivajte tek kada počnu da venu, tada je situacija ozbiljna. Do tog trenutka, priroda može da vodi računa o sebi. To se odnosi na period kada su biljke zrele, ali nisu u fazi rasta koja može trajati i do godinu dana. Umesto da nosite kofe sa vodom okolo, lakše je da cveće zalivate pomoću cevi i sistema za zalivanje, kako biste imali bolji pristup lejama i biljkama
 
Natrag
Top