Bankar pred sudom zbog "Vikiliksa"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Bankar pred sudom zbog "Vikiliksa"

19. januar 2011. | 08:48 | Izvor: Beta

Cirih -- Švajcarski bankar Rudolf Elmer, koji tvrdi da je "Vikiliksu" dao podatke o bogatašima koji izbegavaju plaćanje poreza, danas će izaći pred sud u Cirihu.

drdpb9.jpg

On je optužen za iznudu i kršenje strogih domaćih zakona o tajnosti bankarskog poslovanja, javlja agencija Asošijeted pres.

Kako kažu tužioci, Elmer je ukrao podatke o klijentima banke Julijus Baer, u kojoj je prethodno dobio otkaz, a potom je od nje i njenih rukovodilaca pokušao da iznudi novac.

Prema saopštenju tužilaštva u Cirihu, do kojeg je došla agencija AP, Elmer je takođe poreskim vlastima i medijima nezakonito odavao podatke o of-šor klijentima banke Julijus Baer.

Dok banka tvrdi da je žrtva osvete nezadovoljnog bivšeg službenika, Elmer kaže da mu je namera bila da raskrinka rašireni sistem poreske evazije koji koriste bogati poslovni ljudi i političari.

Elmer je bio u egzilu na Mauricijusu, a pre tri dana je rekao listu „Obzerver“ da će dva dana pred suđenje, to jest 17. januara, predati „Vikiliksu“ detalje o of-šor bankarskim računima 2.000 pojedinaca i kompanija najvišeg ranga.

Elmer je u „Obzerveru“ takođe najavio da će se tu naći i podaci o "četrdesetak političara", ljudima koji žive od umetnosti i multinacionalnim konglomeratima sa obe strane Atlantika.

"Ono na šta ukazujem nije jedna konkretna banka, već čitav sistem", izjavio je Elmer.

"Radio sam ja i za druge banke, i jedna stvar mi je apsolutno jasna - što banke znaju, a znaju i krupne ribe - da se novac drži tajno zbog izbegavanja plaćanja poreza i drugih stvari kao što je pranje novca", kazao je on.

Banka Julijus Baer, međutim, tvrdi da je Elmer "menjao" dokumente kako bi stvorio "izvitopereno činjenično stanje" sa ciljem da diskredituje tu moćnu banku i njene klijente u očima javnosti.

B92

Natrag