Bandog (Bandogge)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Bandog (Bandogge)

irema.jpg


:info:

Originalni naziv rase: Bandog (Bandogge)
Zemlja porekla: Amerika

Istorijat:
70-tih godina 20. Veka americki veterinar John Swinford poceo je sa odgajivackim programom koji je imao za cilj da stvori najboljeg od svih zastitnih pasa. Na zalost, otac i tvorac ove rase dr. Swinford je umro veoma mlad, tako da se danas mnogi ne slazu oko njegovog nacina ukrstanja. Bilo kako bilo, doslo se do zakljucka da je gospodin Swinford koristio 50% krvi pit bula i 50% krvi velikih pasmina da bi dobio bandoga.
Sam naziv Bandog (Bandogge) dolazi od rano engleske reci i oznacava opasnog, agresivnog, velikog psa, koji je danju bio vezan lancem a nocu pusten sa zadatkom da cuva imovinu.
Cinjenica je da je danasnji bandog tkodje veliki pas, jak i opasan kao i da u njemu ima krvi mastifa i buldoga, ali to je sve sto danasnji I onaj stari bandog imaju zajednicko.
Ovaj danasnji bandog poznat je i pod nazivom Americki Mastif ili Swinford Bandog.
Prema dr.Swinfordu, najbolji nacin da se dobije bandog je da ukrstimo dobrog srcanog muzijaka pit bul terijera sa velikom i jakom zenkom napuljskog mastifa. Neki autori navode i da je muzijak napuljskog mastifa pario zenku pit bul terijera, ali prema misljenju strucnjaka to bas ne bi bilo tako zdravo za tu kuju i verovatno bi doslo do problema pri stenjenju.
Drugi nacin da se dobije bandog je da se upari muzijak pit bul terijera sa zenkom engleskog mastifa.
Poborci prvog metoda dobijanja bandoga kazu da ako se pit bul terijer upari sa napuljskim mastifom, sacuvace se mnogo bolje ta srcanost i aktivnost.
Nasuprot njima poborci drugog metoda dobijanja bandoga pit bul – engleski mastif, smatraju da ako koriste engleskog mastifa, dobice pse koji su stalozenije naravi a i ukazuju na mogucnost izbegavanja displazije, koja je kod mastifa veoma cesta pojava.
Postoji i treca metoda dobijanja bandoga, istina nesto redja i predstavlja jedno kompromisno resenje, a to je da se prvo ukrste napuljski i engleski mastiff, pa se ti primerci ukrstaju sa pit bul terijerom.
Neki pominju i ukrstanje pit bul terijera sa bulmastifom, ali na taj nacin se dobija sasvim druga rasa – pit bulmastif. Ako se ima srece i uspe u tim parenjima , dobice se izvanredna zivotinja impozantnog izglea.
Odrastao bandog je slican bulmastifu, medjutim ako se bolje zagleda, on je prema telu mnogo slicniji pit bul terijeru. Ustvari bandog je veoma slican jednom veoma, veoma velikom pit bul terijeru.
Iako je to ogroman pas zadrzao je dobru pokretljivost i aktivnost pit bul terijera. Kao i pit bul, bandog se koristi i za borbe pasa, najvise u severoistocnim delovima Amerike - Njujork, Nju Dzersi. Medjutim plan gospodina Swinforda nije bio da stvori najboljeg psa borca, kada je on vec stvoren - to je naravno pit bul. Njegov ideal je bio da se stvori pas za zastitu lica i imovine, ekstra klase. Bandog je pas od 50-70 kg i oko 70 cm visine. Mozete misliti kolika je snaga u tom telu, a zadrzano je kretanje pit bula.
Ovo su veoma inteligentni psi dobri za drzanje u kuci i pored svoje velicine. Bandog ne zahteva stalnu dominaciju gospodara da bi uvek bio poslusan. On je dovoljno pametan da jednom shvati ko je gazda.
Dobri su porodicni psi, vole decu, nepoverljivi prema strancima.
 
Član
Učlanjen(a)
26.09.2010
Poruka
1
Pozdrav! Jedno pitanje,gde se u Srbiji moze naci odgajivacnica i koliko kosta tj cena ya kuce?
 
Član
Učlanjen(a)
02.06.2011
Poruka
1
ma jaka mi rasa, stvorili su bledu kopiju od "cane corso"... Tako nesto mogu uciniti samo iskompleksirani Amerikanci koji nemaju cak ni naciju, a kamo li izvornog psa!
 
Natrag
Top