bambusi (bambusa)

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=3]Osnovne smernice za uzgoj bambusa[/h]
  1. Kada uzgajate biljku bambusa, morate imati na umu osnovne smernice:
    • priprema zemljišta
    • uzgoj i zalivanje
    • izloženost sunčevoj svetlosti i đubrenje
    • rast biljke
  2. Priprema zemljišta: iskopajte mesto na kome želite da sadite bambus i uklonite sav korov. Stavite dosta plodne, meke zemlje na to mesto. Za razliku od drugih biljaka, kod bambusa se ne preporučuje upotreba velikih količina veštačkog gnojiva i đubriva jer mogu da sagore biljku.
    sađenje i zalivanje: Ubacite rizome u zemlju na dubinu od 2-3 cm. Ako je u pitanju biljka, postavite je na nivo na kom je već bila u saksiji. To obično znači na dubini od 7-8 cm. Dodajte dosta malča. Neophodno je da zemlja bude vlažna. Zalivajte je samo kada postane suva, nemojte je natapati. Kada listovi počnu da se uvijaju, potrebno ih je zaliti.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Izlaganje suncu i đubrenje: Uspešno uzgajanje bambusa zahteva prisustvo sunčeve svetlosti. Međutim, bambusu neće štetiti ni malo hladovine što je činjenica koja vam daje više slobode pri izboru prostora za uzgoj ove biljke. Sistem drenaže zemljišta je važnije pitanje. Previše vode izaziva propadanje korena. Možete koristiti đubriva opšteg tipa. Biće sasvim dovoljno da đubrite biljku jednom mesečno.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Rast biljke: Vrste bambusa koje se granaju treba gajiti oko jezera ili rečnih korita. I to nije samo iz estetskih razloga, već da bi se držalo pod kontrolom puštanje i granjanje korena. Takođe, možete trotoar iskoristiti kao granicu. Granica na oko 80 cm je dovoljna za sprečavanje preteranog širenja bambusa.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=4]Saveti[/h]
  • Svako ko se bavi uzgajanje bambusa, moraće da se bori sa nekim vrstama štetočina i bolesti. Postoje mnoge vrste koje utiču na biljku, stoga nabavite odgovarajuće insekticide i fingicide (pesticide). Mnogi hemijski preparati su dostupni u prodaji, ali preporučujemo da ih kupujete samo u renomiranim prodavnicama. Ukoliko izaberete pogrešnu vrstu preparata, ona može štetiti vašoj biljki, sprečiti njen rast ili čak prouzrokovati njeno uginuće.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Rizomi neće preživeti u suvoj zemlji. Ukoliko je zemlja vlažna, biljka će rasti. Prvih nekoliko godina, uočićete spor napredak. Narednih godina, videćete ubrzan rast. Rast biljke možete ograničiti ukoliko smanjite zalivanje i đubrenje.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Takođe, neophodno je da čistite listove jer stalno otpadaju. Pomoću različitih ogradica ili barijera možete kontrolisati bambuse koji idu u širinu. Ograde mogu biti metalne ili plastične.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Uzgajanje bambusa dodaće vašem domu osvežavajuće drugačiji izgled. Uz pažljivu i stalnu negu, ove biljke mogu postati lepo okruženje.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=2]rećni bambus - Lucky bamboo[/h]Prema kineskom verovanju dobro je imati ovu biljku u kući, jer donosi sreću.
srecni-bambus-lucky-bamboo-485.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ova biljka pozitivno uteče na atmosferu u domu i emocije ukućana. Uprkos svom popularnom nazivu (Lucky bamboo), ova biljka nije u srodstvu sa bambusom, samo izgledom podseća na njega a botaničari je znaju po nazivu Dracena sanderiana.
srecni_bambus2.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Srećni bambus ne zahteva gotovo nikakvu negu pa kao takav je idealna i popularna sobna biljka zbog neverovatne lakoće održavanja.. Vrlo lako se prilagođava novoj sredini. Ne traži puno svetla pa tako uspeva i u najtamnijim prostorijama. Možete ga čak držati i u kupatilu, gde mnoge druge biljke obično ne uspevaju.
srecni_bambus3.jpg
 
Natrag
Top