Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.818
Balkan

B.jpg


Gitarista i pevač Aleksandar Cvetković godinama je predvodio hard rock grupu Leki sa kojom je postigao samo lokalnu afirmaciju. Sa dolaskom novog talasa, 1982, godine oformio je sastav Balkan Kao i ranije, muziku je zasnovao na hard rock zvuku, a tekstovi su bili angažovaniji, pod uticajem Bore Đorđevića i Džonija Štulića

U početku, Balkan je nastupao kao predgrupa na vojvođanskom delu turneje sastavima Divlje jagode, Riblja čorba, Parni valjak, Drugi način. Galija i Atomsko sklonište. Debi album "Gola istina" Cvetković je snimio sa muzičarima: Šaša Zavišić (bas), Željko Jerković (ritam gitara) i Radivoj Bugarski (bubnjevi) Produkciju je radio Robert Nemeček, basista Pop mašine Baveći se problemima radničke klase i socijalnim temama, Cvetković beleži pesmu "Tridesetpeta-šesta" koja je posvećena njegovom ocu. Već sledeće godine objavljuju drugi LP "Na brdovitom Balkanu", ponovo u Nemečekovoj produkciji i sa srodnim temama. Album "Homo Balca-nicus" u produkciji Srđana Marjanovića nastavlja sagu o osiromašenim slojevima.

Posle duže pauze i sa mlađim muzičarima Cvetković 1989. godine objavljuje LP "Kome verovati". Tekstovi su ispunjeni rezignacijom i razočaranjem u sistem U pesmi "Beograd-Borovo-88" on govori o radnicima koji dolaze pred Skupštinu da se žale, dok je pesma "Tridesetpeta-šesta II deo" o ocu koji je tek posle smrti našao mir Na snimanju su gostovali gitarista Sead Lipovača i hor osnovne škole "Mihajlo Pupin" iz Veternika, dok su produkciju radili Cvetković i Milan Ćirić Posle te ploče, grupa prestaje s radom.

Diskografija

"Gola istina" (Jugodisk 1982)
"Na brdovitom Balkanu" (Jugodisk 1983)
"Homo Balcanicus" (Jugodisk 1985)
"Kome verovati" (Panonija koncert 1989)

Izvor: Petar Janjatović - "YU rock enciklopedija"


 
Poslednja izmena od urednika:
Top