BALAVAC PRUGASTI (Acerina schraetser)

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=1]BALAVAC PRUGASTI (Acerina schraetser)[/h]
[h=6]Slika preuzeta sa poljskog sajta © "Riblje Oko"[/h]
balavac-prugasti.jpg
Lokalni nazivi: šrac, smkež, admiral, general.
Max. dužina: do 20 cm.
Max. težina: varira
Vreme mresta: od aprila do maja.

[h=3]Navike, stanište, rasprostranjenost:[/h] Prugasti balavac koga još zovu i šrac, admiral, general, pripada porodici grgeča. U našoj zemlji nalazimo ga u rekama crnomorskog sliva. Često prodire visoko u gornje tokove reka. Hrani se faunom dna. Bolje grize za vreme mresta. Voli dublju vodu sa peskovitim ili šljunkovitim dnom. Voli takođe, brze vodene tokove a zalazi i u maticu.
[h=3]Opis i građa:[/h] Ima izduženo telo i šiljatu glavu. Leđna peraja su mu srasla i prošarana su tamnim flekama. Boja tela mu je svetlozelenožuta sa tamnim uzdužnim prugama. Krljušt mu je duboko usađena u kožu, a telo mu je sluzavo i lepljivo. Rilo mu je izduženo. Duž tela se pružaju 3 ili 4 uzdužne pruge, često isprekidane. Naraste najviše do 20 cm.
[h=3]Razmnožavanje:[/h] Mresti se u aprilu i maju, na mestima sa jačom vodenom strujom. Ženka položi do 10 000 jajašaca ikre, i to je naveći broj jaja koje može da položi.

[h=3]Mamci i pribor za lov:[/h] Lovi se tokom cele godine, a najbolje dok je u mrestu jer tada prilazi obali. Za lov se koristi fini pribor ali bez plovka. Omiljeni mamac mu je crvena glista. Kao i njegov rođak balavac zna da bude dosadan i vešto skida mamac namenjen drugoj ribi. Omiljeni mamac mu je crvena glista. Nema privredni značaj.
 
Natrag
Top