Bakšiš nije grad u Turskoj!

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Čak i oni najštedljiviji znaju da svi hoteli i restorani širom sveta imaju pravila o napojnicama. Običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, pa je dobro znati bar neka pravila da se ne biste našli u neprijatnoj situaciji


BAK%C5%A0I%C5%A033.jpg


Svako ima različita tumačenja na koji način je prihvatljivo da pokažete svoju zahvalnost osoblju. Ne smete zaboraviti da i previše i premalo može da uvredi. Recimo, ako u luksuznom hotelu u Japanu pokušate da date bakšiš, vaš gest shvatiće se kao nepristojno razmetanje novcem. Međutim, ako ne date napojnicu u bilo kom restoranu u Americi, među poslugom koja je udovoljila vašim zahtevima više nećete biti dobrodošli. Dok neka pravila mogu da nas ostave u nedoumici, stručnjaci kažu da postoji nekoliko osnovnih pravila o bakšišu. U mnogim mestima na svetu, ako ste u nedoumici, bolje je dati nešto nego ništa.

Prohtevi = bakšiš
U većini slučajeva običaji oko napojnica mogu da se prekrše, u zavisnosti od mesta gde se nalazite. Ako ste u Evropi, bakšiš je uglavnom uključen u cenu obroka, a običaj je da ostavite još 5 do 10 odsto za zahvalnost, posebno u skupljim restoranima. Ali, ako cena usluge nije uključena u račun, dodajte još 15 odsto na ukupan iznos. Taksistima se obično ostavlja 10 odsto napojnice, dok s hotelskim nosačima nećete pogrešiti ako im ostavite jedan evro po torbi. Stručnjaci se slažu da u bilo kom hotelu na svetu ne morate da ostavite napojnicu za savet koje znamenitosti vredi da obiđete, ali uvek im morate pokazati da cenite što su vam izašli u susret. U Evropi je dovoljno da date jedan evro za svaku uslugu poput organizacije prevoza do aerodroma ili rezervacije u restoranu. Ako zahtevate nešto posebno, očekuje se da ostavite najmanje 15 evra, u zavisnosti od prohteva.

Dolar za svaku torbu
Azija je poseban kutak sveta, gde običaji ostavljanja napojnica variraju od zemlje do zemlje. U Japanu, recimo, ostavljanje napojnica je uvredljivo u svakoj situaciji, dok u Kini osoblje u restoranu očekuje barem tri odsto od ukupne cene hrane ili pića. Takođe, u Hongkongu iznos za napojnicu raste do 15 odsto, ako naknada za uslugu nije uključena u račun. Taksistima u Kini ne treba da ostavljate bakšiš, dok se to u Hongkongu smatra obaveznim. U obe zemlje hotelskim nosačima treba da date dva do tri dolara za torbu, naročito u skupljim hotelima, dok je tri do pet dolara prihvatljiv iznos za jednostavnije prohteve.

Nosači, taksisti, osoblje...
U Americi nije uvek baš najjasnije kome sve treba dati bakšiš. U nekim ekskluzivnijim lokalima ovaj iznos može da bude i do 20 odsto. Taksistima u gradovima poput Njujorka i Čikaga treba da ostavite 15 odsto od cene, dok je u manjim mestima dovoljno da ostavite sitniš. Nosaču je poželjno dati dolar za svaku torbu. Međutim, ako ste odseli u nekom boljem hotelu, kao što su Four Seasons ili Ritz Carlton, nosači od vas očekuju dva do pet dolara po torbi. Za teške torbe očekuje se i više. Za hotelske usluge, poput organizacije prevoza do aerodroma, ostavlja se tri do pet dolara. Ako ste zahtevniji i želite da vam se u poslednjem trenutku rezerviše sto za večeru ili tokom gužve za vreme vikenda, nije neobično da ovu uslugu platite 20 dolara ili više. Uzmete li taksi bilo gde u Južnoj Americi, iznos treba da zaokružite, dok se u Južnoj Africi očekuje napojnica od 10 odsto cene vožnje. Indijski taksisti od vas ne očekuju nikakvu napojnicu. U restoranima je dovoljno ostaviti nešto više, do 10 odsto od ukupnog računa. Hotelski nosači zadovoljiće se dolarom po torbi.

Stil magazin
 
Natrag
Top