Bake, deke i – seks

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Bake, deke i – seks


Izneđujuće podatke o "seksu posle 60-tih" ovih dana objavljuju stručni časopisi u Engleskoj i SAD.




LONDON - Uvreženo mišljenje da su osobe koje su postale bake i deke u isto vreme i prestare da uopšte razmišljaju o seksu, potpuno je lišeno svakog osnova, jer bake i deke i te kako vole i znaju kako da uživaju u seksu!
Iznenađenje? Možda, ali samo za vrlo mlade žene i muškarce, jer nije više retkost da 90-godišnji muškarac postane otac!
Izneđujuće podatke o "seksu posle 60-tih" ovih dana u isto vreme objavljuju stručni časopisi u Engleskoj i SAD. Dobijeni su posle detaljnih višegodišnjih istraživanja da bi se razbio "zid ćutanja" o seksualnosti kod starijih osoba.
Jer, britanska Nacionalna strategija za seksualno zdravlje uopšte ne pominje starije osobe, Nacionalna služba za brigu o starijima ni jednom u izveštajima nije upotrebila reč "seks", dok se Nacionalno istraživanje o seksualnosti Britanaca bavi isključivo osobama oba pola mlađim od 44 godine...
Najnovije istraživanje u SAD pokazuje da seks ipak zauzima značajno mesto u životima žena i muškaraca starijim od 60 godina, jer visok procenat parova ovog "uzrasta" razmenjuju intimnosti, ljubav i upražnjavaju seks - kad god im prilike dozvole.
Kad bi takvi pokazatelji postojali za Britaniju sasvim je izvesno da bi se pokazalo da nema razlike u seksualnim "moćima" i navikama u seksualnosti vremešnih osoba na dve obale Atlantika.
Istraživanje obavljeno u SAD na 3.000 osoba oba pola, starih između 75 i 85 godina, čiji su rezultati objavljeni u respektabilnom stručnom Medicinskom žurnalu Nove Engleske, otkrilo je da godine starosti igraju manju ulogu u seksualnoj aktivnosti nego što se mislilo.
Uprkos problemima kao što su erektilna disfunkcija kod muškaraca i oslabljen libido i želja za seksom kod žena, "seksualni optimizam" u ovoj populaciji nije mnogo izgubio na snazi, a američki penzioneri su i te kako voljni i spremni na "nestašluke".
Većina osoba oba pola mlađih od 74 godina izjavilo je da vode aktivan seksualni život i da su u godini dana pre učešća u istraživanju "upražnjavali seks najmanje sa jednim partnerom".
Gotovo tri četvrtine muškaraca i žena starosti od 54 do 64 godine (73 odsto) i više od polovine (53 odsto) starosti između 65 i 74 godine, vodili su aktivan seksualni život. Ćak i više od ćetvrtine (26 odsto) osoba starih između 75 i 85 godina još uvek "povremeno" ima seksualne odnose.
Dve trećine žena i muškaraca starosti između 65 i 74 godine i 54 odsto starih od 75 do 85 godina izjavilo je da upražnjavaju seks dva ili tri puta mesečno a skoro četvrtina seksualno aktivnih 70-godišnjaka i 80-godišnjaka ustvrdilo je da imaju seksualni odnos jednom nedeljno.
Istraživači su seksualnu aktivnost definisali kao "svaku uzajamno dobrovoljnu aktivnost sa drugom osobom koja uključuje seksualni kontakt - bilo da je reč o koitusu ili da se postiže orgazam posle drugog oblika seksualne stimulacije".
Kod najmlađe populacije, seksualna aktivnost "najčešće ili uvek" uključuje penertraciju. Ali, na opšte iznenađenje, veliki broj, više od 60 odsto najmlađih seksualno aktivnih učesnika u istraživanju i 31 odsto u najstarijoj populaciji izjavili su da - "redovno upražnjavaju oralni seks".
U kojoj meri su takve izjave verodostojne ili su samo "lepe želje" teško je ustanoviti. Ali autori istraživanja, koje je predvodila seksolog Stejsi Tesler sa Univerziteta Čikago, tvrde da su "metod koji su u istraživanju koristili učesnici u anketi dobro prihvatili i ocenili ga kao validan".
Žene svih starosnih doba ređe od muškaraca govore o svojoj seksualnoj aktivnosti - delimično i zbog toga jer su "nadživele" svoje partnere.
Oko polovine seksualno aktivnih žena i muškaraca susrelo se najmanje s jednim seksualnim problemom. Probleme s erekcijom ima najmanje 37 odsto muškaraca dok 43 odsto žena priznaje da im je oslabljen libido i da lagano gube želju za seksom. Pritom je svaki sedmi anketirani muškarac izjavio da koristi "lekove ili stimulativna sredstva" da poboljša seksualne funkcije.
Doktorka Tesler je izjavila: "Otkrili smo da su starije osobe zainteresovane za seks iako se mnoge suočavaju sa seksualnim problemima koji mogu da naškode zdravlju i intimnim odnosima".



FoNet 01. jul 2010.
 
Natrag
Top