Bajaga i Instruktori

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Promocija Bajagine knjige

Promocija Bajagine knjige

Knjiga Momčila Bajagića „Vodič kroz snove“ i novi cd biće u utorak predstavljeni u Zvezdara teatru. Zbirka sadrži sedamdesetak neprolaznih hitova, od „Pozitivne geografije“ do danas

1.jpg

MESEC je mlad, a noć je vrela“, ili „Moj ćale je hteo pešaka do Berlina“, ili „Dole ispod Slavije kada šina savije“ ili „Sa druge strane jastuka“... I tako do danas, do „Daljina, dim i prašina“.
Neverovatno je koliko su nam poznate Bajagine pesme, koliko ih znamo napamet i „gotivimo“, i koliko su njihove zavodljive note za proteklih tridesetak godina postale nerazdvojne od Beograda.
Gradski šarmer starog kova Momčilo Bajagić Bajaga u utorak će predstaviti knjigu svojih izabranih pesama „Vodič kroz snove“, koju je objavila Kompanija „Novosti“, u saradnji sa koncertnom agencijom „Long plej“. A uz knjigu se na poklon dobija i novi CD „Bajage i instruktora“ - „Daljina, dim i prašina“ - sa deset novih hitova.

Na promociji ovog paketa iz snova, u utorak u podne u Zvezdara teatru, govoriće Dušan Kovačević, dramski pisac, prof. dr Aleksandar Jerkov, Petar Popović, novinar i publicista, Manojlo Vukotić, generalni direktor i glavni urednik Kompanije „Novosti“ i autor Momčilo Bajagić Bajaga.

2.jpg

„Vodič kroz snove“ će od srede biti na svim kioscima, po ceni od 450 dinara.
Legendarni vođa „Instruktora“ priznao je nedavno, u razgovoru da naš list, da je odavno želeo da objavi tekstove svojih hitova.
- Godinama dobro sarađujem sa Kompanijom „Novosti“, čak sam svojevremeno napravio i himnu za „Novosti“. Vaša izdavačka delatnost naišla je na odličan prijem kod široke publike, imate impresivnu distribuciju - rekao nam je Bajaga.
Knjiga „Vodič kroz snove“ sadrži sedamdesetak pesama koje su obeležile prošle tri decenije, od „Pozitivne geografije“ naovamo. Ona je vodič kroz nostalgiju, zbirka koja pokreće sentimentalna osećanja koja nikada ne nestaju.
Jednog davnog dana, piše Kovačević u predgovoru, Bajaga je počeo pesmama da opisuje Beograd; isprepletao je svoje ime sa imenom grada, sa rekama, obalama, ulicama, kapijama, nebeskim lampionima iznad Kalemegdana...
Bajaga oduvek zvuči kao da ste pokrenuli staru, večnu, mističnu šifru mašte i zajedno sa njom odlutali u svet u kojem je sve moguće i u kojem naposletku sve bude dobro. Bajaga je jedan muzički san o tome dobrom, piše profesor Jerkov u pogovoru.

3.jpg

Bajaga je, po mišljenju Jerkova, hteo da u njegovim rečima ne ostane samo rokerski protest ili popularni odjek sveta, već da u to utka poneku nit prave poezije. Tako Bajaga radi ono što su radili drevni, najstariji pesnici, on piše stihove i prati ih svojom muzikom. Ljubavi o kojima peva u stihovima i bole i propadaju, ali to nisu ljubavne patnje koje bi čovek voleo da nema ili da zaboravi, naprotiv. To su one ljubavi koje čine život vrednim življenja, kao uostalom i mangupluci kojima Bajaga uvek ostavlja dovoljno prostora.
I to je, po Jerkovu, osnovna struktura njegovih stihova, jedno urbano iskustvo, čvrst stav prema životu, humor, dovitljivost beogradskog mangupa, nežnost i lepa osećajnost, a onda, ako mu se učini da je to sladunjavo, Bajaga da sebi na volju i napiše nekoliko dovoljno ironičnih stihova, da svakome bude jasno da nije samo to, nego da posle zakona hitova, dolazi nešto što ni u jedan hit ne može da stane. Za to što je više od hita postoje stihovi.

4.jpg

„Vodič kroz snove“ je više od knjige, tvrdi Popović u svom pogovoru. U pitanju je prva ikad ostvarena sinergija jednog pesničkog profila u rasponu od trideset godina i muzičkog albuma sa potpuno novim numerama. Dugo čekani događaj za probirljivu pesničku publiku i praznik za privrženike Bajaginog dara.


PUT ZA NOVI SAD

NASLOVNA pesma novog albuma „Daljina, dim i prašina“ poslednja je koju je Bajaga napisao.
- Ona je zajednički imenitelj pesama, objašnjava moj pozitivan fazon - rekao nam je Bajaga.
O pesmi „Stari put za Novi Sad“, zemunskom bluzu koji krasi novi CD, Bajaga kaže:
- Svidelo mi se što je to dobra igra reči. U vreme kada sam počeo da sviram sa „Ribljom čorbom“, dok sam još išao u četvrti razred gimnazije, svi bendovi iz Beograda su jako često svirali u Vojvodini. Auto-put još nije bio završen, uvek smo išli starim putem, i uvek stajali kod jedne kafanice na klopu.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Bajaga i instruktori" trijumfovali na Kalemegdanu

"Bajaga i instruktori" trijumfovali na Kalemegdanu

"Bajaga i instruktori" večeras su održali koncert na Kalemegdanu pred oko 30.000 ljudi. Jaka kiša nije omela publiku i bend da skoro tri sata uživaju u razmeni emocija i putovanje kroz vreme.

1.jpg

- Najmiliji naši Beograđani, dragi gosti grada Beograda svaki susret sa vama je najbolji. Uživajte uz “Bajagu i instruktore” – poručio je Žika Milenković, a zatim je koncert počeo pesmom “442 do Beograda”

Nakon Žike, publici se obratio i frontmen benda Momčilo Bajagić Bajaga. Elegantan, u crnoj košulji sa gitarom oko vrata bio je spreman da Kalemegdan upiše na listu velikih koncerata, bitnih za i ovako bogatu karijeru.

2.jpg

- Dobro veče dragi naši, mnogo je lepo svirati kod kuće. Hvala vam svima - pozdravio je fanove Bajaga a zatim su zasvirali ”Red i mir”.

Kiša koja je počela da pada nikome u tom momentu nije pokvarila raspoloženje, naprotiv, svi su sa podignutim rukama u vis jedva dočekali osveženje.

3.jpg

Pošto je ovo bila promocija njihovog poslednjeg albuma „Daljina dim i prašina“, koncert su nastavili pesmom “Ako treba da je kraj”, a zatim su mogle da se čuju „Godine prolaze“, uz koju je publika sve vreme đuskala i pevala u glas, „Još te volim“ kako i hitovi koji su obeležili karijeru benda.

Publika se potpuno razmrdala uz “Verujem, neverujem”, koju je horski pevala sa “Instruktorima” koji su bili na visini zadatka. Ritam su usporili sa novom pesmom “Suza” a zatim nastavili u istom stilu i sa numerom “Iza nas" u kojoj se spominje mesto održavanja koncerta - Donji grad.

4.jpg

Klavijaturista benda Saša Lokner počeo je prepoznatljiv uvod hita vesela pesma pa je masa ponovo počela da skače sa podignutim rukama. Uz novu pesmu “Vreme je” i kiša je počela da pljušti.

Nizali su se hitovi, a nakon 20 izvedenih numera završen je regularni deo koncerta. Bend se dva puta vraćao na bis što je publika pozdravila velikim aplauzom.

Pred sam kraj koncerta počeo je da pada i grad pa je publika užurbano napustila Donji Grad.

Izvor: Blic Online


 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sećanje na jedno davno vreme: Bajaga otkriva ko su bili džezeri o kojima je pevao!

Pesmu "Dobro jutro džezeri" gotovo svi znamo od reči do reči, a Momčilo Bajagić nam je otkrio gde je pronašao inspiraciju za ovu čuvenu numeru...

1_zps59d526e4.jpg


Gostujući na Naxi radiju, Bajaga je otkrio gde je pronašao inspiraciju za svoju pesmu "Dobro jutro džezeri", kao i to da su muzičari o kojima je pevao bili stvarne ličnosti.
Osamdesetih godina je džez muzika bila prilično popularna, bilo je dosta festivala a i Dom omladine je imao svoj džez klub, koji je bio jedino mesto u gradu otvoreno do kasno u noć. Tu se okupljala i malo drugačija ekipa, muzičari su tu imali svoje sešne i često su, posle recimo Beogradskog džez festivala, gosti festivala dolazili u klub... Kažu i da je čuveni Majls Dejvis tu svirao, znam sigurno da su svirali Čik Koria, Herbi Henkok, BB King- takoreći nepisano pravilo je bilo da ko svira u Sava centru, dođe posle u Dom omladine da „dosvira“. Klub se nalazio u tadašnjem dansingu Domu omladine (današnja sala Amerikana) i uvek je bio krcat, jako je teško bilo ući jer je dolazilo i po dve hiljade ljudi da sluša svetske majstore džeza. I onda kada se sve završi, oko 3-4 ujutro, muzičari sa instrumentima ispod ruke, krenu svojim kućama. To je ta atmosfera koju sam želeo da predstavim u "Dobro jutro džezeri" - otkrio je Bajaga podsećajući nas na neko dobro staro vreme...


Izvor: Naxi/Dnevno
 
Natrag
Top