"Bahati građevinci izazvali haos"

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
"Bahati građevinci izazvali haos"

31. oktobar 2010. | 01:04 | Izvor: Politika

Beograd -- Bahati građevinci presekli su kabl pri pokušaju da se nelegalno priključe na elektromrežu u centru Beograda, čime su izazvali havariju, piše "Politika".

List piše da su zasad nepoznati izvođači radova presekli visokonaponski kabl u Braničevskoj ulici.

Bez struje je, čak četrdeset minuta, ostao i Urgentni centar. Od petnaestak minuta pre 17 časova čitave zgrade bile su u mraku na Slaviji, Terazijama, Kalemegdanu, delu Dorćola, potvrdio je Stevan Milićević, direktor EDB-a.

Kako je objasnio, izvođači radova pokušali su da se nelegalno priključe na instalaciju pod visokim naponom od 110.000 volti u Braničevskoj ulici 14, ali im se posao izjalovio jer su presekli ovaj pravac napajanja.

"Mislim da su pokušali da priključe zgradu na naše kablove bez ikakvih dozvola i da je vlasnik zdanja priveden. Da su nešto krišom i nezakonito pokušali govori i činjenica da su našli da se 'kače' na mrežu baš u subotu uveče. Ne znam koja je firma u pitanju, policija je obavila uviđaj i oni će to utvrditi. Presečen je vod koji dovodi električnu energiju do trafo-stanica na Slaviji i Kalemegdanu", naveo je Milićević.

Dok su građani i ustanove koji dobijaju struju iz transformatora na Slaviji postepeno preusmeravani na rezervni pravac napajanja u roku od 15 minuta do sat i po vremena, oni koji električnu energiju dobijaju s Kalememegdana čekali su na to duže od dva sata, piše "Politika".

"Ovo što rade pojedine građevinske firme bez ikakvih dozvola je nečuveno i, razmenom iskustava sa stranim kompanijama, saznali smo da se ne događa nigde u svetu", rekao je Milićević.

Miladan Vujičić, zadužen za odnose s javnošću "Elektromreže Srbije", kaže da je poremećaj u napajanju strujom centralnog dela grada nastupio zbog oštećenja 110 kilovoltnog kabla koji povezuje "Elektrodistribuciju Beograd" i trafo-stanicu "Beograd 17” kod Plavog mosta na Konjarniku.

Kako "Politika” saznaje, zbog radova na elektroenergetskom sistemu koji se svake godine odvija pred zimu, neki delovi centra grada nisu imali alternativni način napajanja električnom energijom. Ipak, zahvaljujući radnicima EDB-a, veći deo grada je u većini slučajeva dobio struju.
 
Natrag
Top