Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Bad Religion



Badreligion031.jpg


Bad Religion je veoma uticajan pank rok bend poznat po snažnim intelektualnim stihovima sa socijalnom pozadinom. Bendu se često pripisuje zasluga za oživljavanje pank roka tokom kasnih '80-ih.

Rana karijera (1979. – 1985.)

Bed Religion je nastao u Los Anđelesu, u Kaliforniji 1979. godine. Osnovali su ga studenti Greg Grefin (vokal), Džej Bentli (bas gitara), Džej Ziskrut (bubnjevi) i Bret Gurevic (poznatiji kao Mr. Brett, gitara). Krajem 1981. godine bend je izbacio svoj prvi singl za svoju novoosnovanu izdavačku kuću Epitaf (Epitaph Records) kojom je upravljao Gurevic. Sledeće godine izlazi njihov prvi album, How Could Hell Be Any Worse?, koji im donosi i prve fanove. Tokom snimanja ovog albuma Džej Ziskrut je napustio bend, a na njegovo mesto došao je Piter Fajnston. Bend je 1983. godine izbacio album Into the Unknown, psihodelični rok album sa klavijaturama, koji je izašao na strahovito loš prijem najvećih fanova. Danas je generalno gledano ovaj album odbačen od strane benda. Međutim, neki od fanova ga prihvataju uz tvrdnju da je to dobar album, ali ne i dobar Bed Religion album. Naredne godine Greg Hetson iz benda Circle Jerks je zamenio Gurevica. Bend se vratio svom originalnom zvuku u nešto mekšoj verziji sa singlom Back to the Known, ali su se ubrzo razišli.

Glavna karijera (1986. – 1992.)

Bend je ponovo oformljen 1986. godine. Album Suffer označio je njihov povratak na pank scenu. Ne samo da je ovaj album za većinu fanova najbolji od svih, već je i album koji je zahvaljujući fanovima i ostalim slušaocima grupe Bed Religion spasao pank scenu Južne Kalifornije[1]. No Control iz 1989. i Against the Grain iz 1990. samo su povećali popularnost benda, a nakon njih je 1992. usledio Generator. Pre snimanja ovog albuma bubnjar Pit Fajnston je napustio bend, kako bi se potpuno posvetio svom drugom bendu, Fishermen, a Bobi Šejer došao je na njegovo mesto.

Komercijalni uspeh (1993 – 1995.)

Sa dolaskom na mejnstrim scenu, Bed Religion napuštaju Epitaf Rekords i sledeći, sedmi po redu, album - Recipe for Hate (1993) izdaju za veliku izdavačku kuću Atlantik (Atlantic Records). (U stvari Epitaf je Atlantiku prodao prava na Recipe for Hate). Naredne, 1994. godine, usledio je Stranger Than Fiction, ali je Gurevic napustio bend neposredno nakon izlaska albuma. Zvanično, izjavio je da mu rad u Epitaf Rekordsu oduzima previše vremena, ali poznato je da je pravi razlog bio taj što je smatrao da se bend "prodao" jer je napustio Epitaf kako bi potpisao za veliku izdavačku kuću. Usledilo je mnogo međusobnih "prozivki" između Gurevica i ostatka benda. Gurevic je zatim oformio bend The Daredevils i u narednim godinama imao velikih problema sa heroinom. Gurevica je zamenio gitarista Brajan Bejker (Brian Baker), bivši član bendova Minor Threat i Dag Nasty. Pre toga Greg Grefin i Gurevic su zajednički bili potpisani kao tekstopisci, što je Grefina ostavilo kao solo tekstopisca.

Diskografija:

"Bad Religion" (1981)
"How Could Hell Be Any Worse?" (1982)
"Into The Unknown" (1983)
"Back To The Known" (1984)
"Suffer" (1988)
"No Control" (1989)
"Against The Grain" (1990)
"Generator" (1992)
"Recipe For Hate" (1993)
"Stranger Than Fiction" (1994)
"The Gray Race" (1996)
"No Substance" (1998)
"The New America" (2000)
"Process Of Belief" (2002)
"The Empire Strikes First" (2004)
"New Maps Of Hell" (2007)

Izvor:Wikipedija

[video=youtube;j-Sx23b88sI]YouTube - Bad Religion - Better Off Dead[/video]
 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Bаd Religion je аmerički punk-rock bend formiran 1979-te. Osnovali su ga Jay Bentley (bas), Greg Graffin (vokali), Brett Gurewitz (gitara) i Jay Ziskrout (bubnjevi). Njima se često pripisuju značajno učešće u oživljavanju punk-rocka, inspirisanje mnogih punk bendova koji su nastali krajem 80-tih, kаo i uticаj nа veliki broj mnogih punk ali i rock bendova tokom čitave svoje karijere. Danas posle trideset dve godine od osnivanja, Bаd Religion je pretrpeo brojne promene u postavi, sаmo je Grаffin je bio jedini stаlni člаn, iako se u bendu trenutno nalaze, tri originalna člаnа.
Bаd Religion je do sada objаvio petnаest studijskih аlbumа, dvа EP-ja, tri kompilаcije, dvа živa albuma, kаo i dvа DVD-а. Skoro sve njihove albume i druga izdanja objavio je Epitaph Records. Bаd Religion se smаtrа jednim od nаjuspešnijih nezаvisnih punk ostvarenja, uspevši da prodаju do sada preko 5 milionа аlbumа širom svetа. Bend ima veliku armiju fanova u čitavoj muzičkoj underground zajednici, a kritika je album Suffer (1988) označila kao jedan od najznačajnijih punk-rock albuma svih vremena. Nаkon niza izdanja za Epitаph, Bаd Religion potpisuje ugovor zа Atlаntic Records 1993-te. Bend je postigao nаjveći komercijalni uspeh sа albumom Strаnger Thаn Fiction (1994), koji je stigao do mesta broj 87 nа Bilboardovom Top 200, а nosio je i dva prepoznatljiva hita "21st Century (Digitаl Boy)" i "Infected". Sa tim аlbumum Bаd Religion je imao zlatni tiraž u SAD-u što im ni sa jednim drugim albumom nikada nije pošlo za rukom, ni pre, ni posle toga. Nаkon Gurewitzovog odlаska 1994-te, Grаffin je više preuzeo na sebe pisanje pesama, što se trajalo naredna tri albuma. Gurewitz se vrаtio 2001-te, čime je Bаd Religion postao šestočlan bend i učestovao u snimanja naredna četiri studijska albuma.
Bad Religion je posebno prepoznatljiv po stvaranju trodelne vokalne harmonije u svojim pesmama (što je na omotima albuma označeno kao "oozin 'ааhs"), prefinjenim tekstovimа, nekad sa političkom ili verskom konotacijom. Takođe njihovi tekstovi često ističu pitаnjа društvene odgovornosti.


(wikipedia.org)



 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top