Azija ( referat )

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
Azija

( referat )





:screen:
400px-Asia.jpg








:download:
Kod:
[url=http://rapidshare.com/files/399666235/Azija.rar]RapidShare: 1-CLICK Web hosting - Easy Filehosting[/url]
:sifra:
Kod:
SerbianForum.org
 
Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.207
AZIJA
KONTINENT VELIKIH DRŽAVA I REGIJA

[POVIJEST AZIJE​
Za Aziju možemo reći da je kolijevka ljudske civilizacije. Tamo je još davno, prije 5 500 godina, započeo razvoj ljudske civilizacije. Azijci su izumili pismo, svi glavni osnivači svjetskih religija su porijeklom s azijskog tla.
USPOREN RAST​
Od 16. stoljeća Azija ulazi u dugo razdoblje ekonomskog usporenog rasta, a zapad ubrzano počinje napredovati. Od 16. – 19. stoljeća Zapad vrši kolonizaciju na tlu Azije. Stvara se sve veća gospodarska razlika. Kada se u Europi razvila masovna i serijska proizvodnja u Aziji se pojavilo nekoliko tvornica, ali su se u poljodjelstvu nastavilo raditi sa starim metodama sa ručnim oruđem.
PRIRODNE REGIJE​
Azija je kontinent različitosti. Od plodnih prenapučenih nizina do nenaseljenih zaleđenih pustoši. Grubo Aziju možemo podijeliti na dva pola SZ i JI. SZ pol karakteriziraju neplodno tlo, slaba naseljenost i nedostatak prirodnih bogatstava, izuzetak su bogata nalazišta nafte na krajnjem JZ. Drugi pol je čista suprotnost. Obiluje prirodnim bogatstvima, plodnim tlom i to je razlog visokoj napučenosti. Ovdje ubrajamo i azijske tigrove.
Aziju možemo podijeliti na 6 prirodnih regija. JZ, J, JI, S, središnja Azija.

JUGOZAPADNA AZIJA​
- na J pustinja, na S planine i ravni​
- poljoprivreda onemogućena zbog suhog tla​
- ispod pustinje se nalaze goleme zalihe nafte​
JUŽNA AZIJA​
- uz S granicu golemi planinski lanci, najpoznatiji Himalaje uzdignute u tercijaru​
- plodno tlo omogućilo zajedno s ostalim prirodnim faktorima razvoj poljoprivrede​
JUGOISTOČNA AZIJA​
- poluotočna i otočna regija​
- bogata prirodnim izvorima (plodno tlo, šume i zalihe raznih ruda)​
ISTOČNA AZIJA​
- bogata plodnim tlom i prirodnim izvorima​
- glavno središte svjetske naseljenosti​
SJEVERNA AZIJA​
- rijetko naseljen prostor​
- samo u J dijelovima povoljni uvjeti za poljoprivredu​
- na S tlo smrznuto većinom godine​
SREDIŠNJA AZIJA​
- prevladavaju planine, pustinje i ravni​
- siromašno tlo​
EKSPLOZIJA STANOVNIŠTA​
Sredinom dvadesetog stoljeća gotovo sve kolonije u Aziji stekle neovisnost zbog raspada europskog kolonijalno carstva. Od tada se Azija okrenula poboljšanju životnog standarda kroz razvoj industrije, usavršavanje poljodjelstva i usporavajući rast broja stanovnika. Gospodarstvo teško prati eksplozivan rast broja stanovnika i dolazi do problema sa opskrbom stanovništva i osiguravanjem naobrazbe i zdravstvene zaštite.
[NAJRAZVIJENIJI DIJELOVI AZIJE​
Razvijena gospodarstva su koncentrirana na Dalekom istoku i JZ. Na Dalekom istoku po BDP-u prednjači Japan, pa dalje slijede Singapur, Hong Kong, Bruneji, Južna Koreja i Tajvan. Oni svoju razvijenost mogu zahvaliti propulzivno industriji, trgovini i bankarstvu. U JZ Aziji izdvajaju se Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Izrael, Saudiska Arabija i Oman. Razlog njihove razvijenosti je nafta, izuzetak je Izrael koji svoj razvoj temelji na industriji.

[U Aziji prednjače četiri, ako uzmemo i Rusiju u obzir pet, gospodarstava. To su redom Japan, Kina, Južna Koreja, Indija i Rusija. Japanom vladaju visoke tehnologije koje su posljedica visokog stupnja gospodarske razvijenosti. S druge strane Kina je vodeći svjetski primjer u iskorištavanju jeftine radne snage, razlog tome je nizak stupanj gospodarske razvijenosti. Usprkos tome ona je svojim velikim gospodarstvom uspjela privući pozornost velikih multinacionalnih tvrtki. Jedna od posljedica toga je suradnja sa SAD-om.
MIŠLJENJA O GOSPODARSTVU DALEKOG ISTOKA​
Na zapadu vladaju dva mišljenja. Jedno je da će gospodarstvo razvijenih zemalja prestići Zapad, a drugo da će se uskoro znatno usporiti. Razlog drugom mišljenu je taj da je učinkovitost rada (broj proizvoda po stroju i zaposlenome) konstantna, a broj strojeva i zaposlenih stalno raste. Takav način gospodarskog rasta ima svoje granice. No ne treba zaboraviti na prilagodljivost dalekoistočnih zemalja zahtjevima tržišta tj. pravovremenim prestrukturiranjima.
RED I DISCIPLINA​
Tvorac singapurskog gospodarskog čuda jednom prilikom rekao je «Da bi se neka zemlja razvila, potrebna joj je stega, a ne demokracija.». Dalekoistočnim zemljama vlada jasan i čvrst red koji je stran većini Zapada, a pogotovo zemljama trećega Svijeta. Gospodarski je sustav JIT (just in time) svojim smanjenjem troškova skladištenja uvelike ubrzao, pojeftinio i povećao kakvoću proizvodnje.
clip_image014.jpg
SUKOBI – VELIKI NEPRIJATELJ RAZVITKA​
Azija je poznata i po mnogim krizama, sukobima i ratovima. Nakon Drugoga svjetskog rata, zbog netrpeljivosti, došlo je do sukoba između komunističkih zemalja i nekomunističkih vladavina na JI i Dalekom istoku (Kina, Koreja, Vijetnam, Sovjetski Savez...). Na bliskom je istoku žarište sukoba oko Palestinske države i nafe, a česti su i vjerski sukobi hinduske Indije i muslimanskog Pakistana. Razlog mnogih sukoba je i buđenje islama, naročito u Iranu.
 
Natrag
Top