Avion Trajkovskog oborila vojska?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Avion Trajkovskog oborila vojska?










Izvor:
Mondo.rs







Zastupnik porodice bivšeg predsednika Borisa Trajkovskog izneo je šokantnu tvrdnju da je avion u kojem je 2004. poginuo tadašnji predsednik Makedonije oboren projektilom iz drugog aviona.


v234911p0.jpg



Predsednik Trajkovski, osobe u njegovoj pratnji i članovi posade poginuli su 26. februara 2004. godine u avionskoj nesreći nedaleko od Mostara.

Advokat Igran Pančevski, koji u ovom procesu od početka zastupa interese porodica poginulih u avionu u utvrđivanju stvarnih uzroka ove tragedije, izneo je teške optužbe za koje navodno ima i dokaze:

"Avion predsednika Trajkovskog oborio je vojni avion. Posle pada letilice, mobilna vojna jedinica je ubila predsednika, njegove savetnike i članove posade i zapalila ih napalmom. Za ovu tezu postoje mnogobrojni dokazi", tvrdi advokat Pančevski.

Među dokazima su, kako navodi, svedočenja meštana u oblasti u kojoj se srušio avion, a koja se razlikuju od zvanične vrzije.

Prema rečima advokata, postoji satelitski snimak, i to na dva svetska jezika, ljudi koji čestitaju na pogotku aviona, te videozapis kako je atentat izvršen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema službenoj verziji avion u kome je bio predsednik je bio ispravan i nesreća kod Mostara se dogodila zbog greške pilota, mada se već godinama mogu čuti razne spekulacije oko pogibije Trajkovskog.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Trajkovski ubijen jer je pretio diplomatama?










Izvor:
Mondo.rs






Makedonski predsednik Boris Trajkovski je ubijen, jer je visokim zapadnim diplomatama pretio da će objaviti komromitujuće podatke o njihovoj umešanosti u korupciju u vreme konflikta na Kosovu i izbegličke krize 1999. godine, tvrdi makedonski portal MKD.


v235076p0.jpg



Ignat Pančevski, zastupnik porodica stradalih u avionu sa makedonskim predsednikom, potvrdio je da je Trajkovski posedovao dokumenta koja bi mogla da naruše autoritet nekih zapadnih diplomata koji su 1999. godine boravili u Makedoniji u vreme priliva izbeglica sa Kosova.

"Trajkovski je bio direktno uključen u sve događaje 1999. godine budući da je bio zamenik ministra inostranih poslova. On je imao dokaze o korupciji, ali ne znam tačno šta je konkretno tražio od tih svetskih državnika", rekao je Pančevski.

On tvrdi da postoje dokazi da rušenje predsedničkog aviona 26. februara 2004. godine u BiH nije bila nesreća, već atentat, prenosi MKD
http://www.mkd.mk/15044/makedonija/trajkovski-bil-ubien-oti-im-se-zakanuval-na-zapadni-diplomati/.

Vlada Makedonije uvrstila je u proceduru izveštaj o pogibiji makedonskog predsednika i njegovih osam saradnika i članova posade.

"Izveštaj će biti dostavljen Tužilaštvu koje će dalje odlučiti da li i koje će mere preduzeti", rekao je portparol makedonske Vlade Martin Martinovski.

Avion makedonske Vlade pao je 26. februara 2004. godine u ataru sela Rotimlje kod Mostara. U avionu su bili predsednik Makedonije Boris Trajkovski, savetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova - Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom MIP-u, Boris Velinov i Ace Velinovski zaduženi za obezbeđenje, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Namerno skretanje istrage o smrti Trajkovskog?











Izvor:
Novosti.rs







Zijad Šišić, bivši šef civilne avijacije BiH tvrdi da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH namerno istragu oko pada aviona makedonskog predsednika kod Mostara 2004. vodili u pogrešnom pravcu.



reg-Zijad-Sisic_310x186.jpg



- Sud BiH i Tužilaštvo BiH namerno su istragu oko pada aviona makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog kod Mostara 2004. vodili u pogrešnom pravcu. Cilj je da u konačnici samo piloti ispadnu krivi. Tvrdim da piloti nisu krivi za pad aviona, kaže za "Novosti" bivši direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Zijad Šišić.

- Tužilaštvo BiH i Sud namerno su birali ljude koji su nekompetentni za istragu. Na primer, Salko Begić, vojni pilot, uključen u istragu, nije bio adekvatan, jer je potreban civilni pilot koji je leteo na tipu aviona koji se srušio. Trebalo je uključiti i radarske prilazne kontrolore letenja koji su radili u Mostaru kada je avion pao. Naravno, to nije urađeno. Niko se nije setio, tvrdim namerno, da uključi i sinoptičare da govore o vremenskim uslovima. Ne mogu reći da Tužilaštvo i Sud ne znaju kako se vodi istraga. Oni su namerno usmeravali istragu na pogrešan trag. Zašto? - navodi Šišić.

On dalje dodaje važan detalj.

- Ključni uređaj za prilaz aviona kod kontrole leta u Mostaru nije radio 18 sekundi i pilot nije imao nikakav signal. Kada nema ovog signala, avion se odmah okreće i ide se na alternativni aerodrom. Nema tu premišljanja. Piloti se tako obučavaju. Avion je morao krenuti ka Sarajevu ili Splitu i tamo biti za desetak minuta. Ali, ključno pitanje je da li je avion u tom trenutku bio sposoban za dalji let? Mislim da je avion nekim oružjem već bio onesposobljen - smatra Šišić.

Neko bi se konačno, kaže Šišić, mogao setiti i da zatraži snimke sa najbližeg radara, to je radar iz Splita i da se vidi kako je avion pao.
- Tu bi se jasno videlo šta se dešavalo. Ukoliko je taj snimak izbrisan, kao što je izbrisano sedam minuta poslednjeg razgovora kontrolora letenja na mostarskom aerodromu i pilota, onda je to drugi pravac istrage - kaže Šišić.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Osam godina od pogibije Trajkovskog









Izvor:
Mondo.rs







Danas se obeležava osam godina od pogibije drugog makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog i njegovih osam saradnika i članova posade u avionskoj nesreći kod Mostara.


v235363p0.jpg



Na mestu pada aviona u Rotimlju kod Mostara cveće će položiti makedonska delegacija koju predvodi ministar odbrane Fatmir Besimi, i koju čine ministar obrazovanja i nauke Panče Kralev, general major Zoran Dimov i predstavnik porodice poginulih.

Počast Trajkovkom biće odata i na njegovom grobu u Aleji velikana gdje će prisustvovati skupštinska delegacija koju će predvoditi potpredsednik Svetlana Jakimovska i vladina u kojoj su potpredsednik Vladimir Peševski i ministri Valjon Saračini, Nikola Todorov i Elizabeta Kančeska Milevska.

Boris Trajkovski rođen je 25. juna 1956. godine u strumičkom selu Monospitovu. Za predsednika Makedonije izabran je 1999. godine, nasledivši prvog predsednika nove nezavisne države Kiru Gligorova.

Avion makedonske Vlade u kome su se nalazili Trajkovski, savetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom Ministarstvu inostranih poslova, Boris Velinov i Ace Velinovski zaduženi za obezbjeđenje, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine u ataru sela Rotimlje kod Mostara. Potraga za avionom i poginulima trajala je 24 časa.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Pre nekoliko godina Vlada Makedonije formirala je tim eksperata za utvrđivanje uzroka pada aviona, koji je pripremio izveštaj i on se trenutno nalazi u vladinoj proceduri.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Makedonija: Vlada traži novu istragu o smrti Trajkovskog












Izvor:
Novosti.rs








Makedonska vlada zatražila je danas pokretanje nove istrage o avionskoj nesreći u kojoj je pre osam godina kod Mostara poginuo makedonski predsednik.

SKOPLjE - Makedonska vlada zatražila je danas pokretanje nove istrage o avionskoj nesreći u kojoj je pre osam godina kod Mostara poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski, a tužilaštvo saopštilo da će je pokrenuti ako se utvrdi da izveštaj Vlade o tom slučaju sadrži nove činjenice i dokaze.



Trajkovski_310x186.jpg



Vlada je donela takvu odluku posle razmatranja novog izveštaja o avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004, koju je pripremila komisija za istragu udesa, navedeno je u saopštenju makedonske vlade.

Makedonska vlada sinoć je na zatvorenoj sednici usvojila novi izveštaj o nesreći kod Mostara u kojoj su, pored šefa države, poginuli njegovi saradnici i posada vladinog aviona i odlučila da dostavi izveštaj javnom tužilaštvu.

Državni javni tužilac Makedonije Ljupčo Ssvrgovski izjavio je da ukoliko Izveštaj sadrži nove činenjice i dokaze u vezi s uzrokom pada aviona kod Mostara, može biti promenjena odluka Tužilaštva kojom je tragedija proglašena nesrećom i krivicom pilota.

"Odluka se apsolutno može promeniti. Odluka nije konačna niti trajna i ukoliko se pojave novi dokazi koji ukazuju na neki drugi razlog za pad aviona, mi ćemo sigurno predmet procesuirati. Ali do ovog trenutka mi takve dokaze nemamo", izjavio je tužilac Ssvrgovski.

Novi vladin izveštaj sastavljali su vazduhoplovni eksperti u protekle tri godine a dostavila ga je i Direkciji za civilnu vozduhoplovnu plovidbu Bosne i Hercegovine.

Izveštaj će biti dostavljen Komitetu za pravna pitanja i ljudska prava Saveta Evrope, kao i članu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Andreasu Grosu, autoru Informacije o sprovedenoj istrazi o nesreći kod Mostara, u kojoj je izrazio sumnju da se radi o nesreći.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Advokat: Borisa Trajkovskog ubili njegovi mentori












Izvor:
Blic.rs








Ignat Pančevski, advokat iz Skoplja, tvrdi za „Blic“ da iza pada aviona u kojem je 2004. u BiH poginuo Boris Trajkovski, tadašnji predsednik Makedonije, stoje mentori iz sveta koji su Trajkovskog i doveli na vlast.


219302_0601-trajkovski-foto-reuter_f.jpg




Prema mišljenju ovog advokata, koga su angažovale porodice nekih od ostalih nastradalih u avionu, Trajkovski je od nekoliko svetskih lidera tražio podršku za još jedan mandat, ali su njihovi ciljevi bili ostvareni i više im nije bio potreban.

- Zapretio je da će, ukoliko ne dobije podršku, o svetskim liderima objaviti stvari vezane za dešavanja na Kosovu i šire od 1998. Sramota je što su svi ovi ljudi brutalno ubijeni zbog nekih viših ciljeva naručilaca atentata. Iza ovoga stoje velike sile - kaže Pančevski.

Avion makedonske vlade pao je 26. februara 2004. u ataru sela Rotimlje kod Mostara. Potraga za avionom i poginulima trajala je 24 časa. U letelici su bili predsednik Makedonije Boris Trajkovski, savetnici iz njegovog kabineta, obezbeđenje, kao i dvojica pilota.

Advokat Pančevski tvrdi da je telefonom angažovan samo 40 minuta nakon sumnji da je avion pao, a da je imao punomoć nakon jednog sata i da se odmah legitisao kod javnog tužioca za eventualni postupak.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nova istraga o pogibiji Trajkovskog





Skoplje - Vlasti BiH odlučile su da pokrenu novu istragu o avionskoj nesreći u blizini Mostara 2004. godine, u kojoj je poginuo predsednik Makedonije Boris Trajkovski.


trajkovski_0_0_468X10000.jpg



Šef komisije za istragu vazduhoplovnih nesreća BiH Omer Kulić potvrdio je za makedonske medije da će biti pokrenuta nova istraga pošto je makedonska komisija dostavila nove dokaze o tom slučaju.
On je rekao da se dokumenti sa tom odlukom sada nalaze kod ministra za saobraćaj Damira Hadzića.

"Da, donesena je odluka da se otvori nova istraga. Tako je odlučeno jer makedonska ekipa koja je radila izveštaj dostavila nove dokaze o tom slučaju. Potpisivanje dokumenta je u toku", izjavio je Kulić.

Makedonska komisija je četiri godine radila na ekspertskom izveštaju o padu vladinog aviona King er, u kome su navedena nova svedočenja, analize i izjave na dan tragedije, kao i postupci kontrole letenja i francuskih vojnika Sfora kod Mostara.

Prvi izveštaj je potpisao šef komisije za istragu nesreće Salko Begić koji je utvrdio da ja avionska nesreća rezultat pilotske greške.

U avionskoj nesreći je pored Trajkovskog stradalo osam članova makedonske delegacije i posade.


"Trajkovskog likvidirale strane službe"


Poznati makedonski advokat Ignat Pančevski, zastupnik porodica žrtava nastradalih krajem februara 2004. godine na Matića brdu tvrdi da obaveštajne službe moćnih svetskih država čine sve kako se ne bi otkrila istina o, kako kaže, atentatu na predsednika njegove države.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formirao Savet ministara BiH, zaključio je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Pančevski je, međutim, nedavno bosanskim medijima ispričao da je, prema onome što je on otkrio, Trajkovski likvidiran zbog pretnji da će ispričati određene istine oko intervencija NATO-a na Kosovu i u SR Jugoslaviji.

Tužilaštvo BiH nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.

Advokat porodice tvrdi i da raspolaže sa videosnimkom na kojem se jasno vidi da je avion u kojem je bio Trajkovski napadnut.

"Taj snimak je jasan i nedvosmislen. Na snimku se iz ptičje perspektive vidi kako avion koji leti iznad 'kingera', ispaljuje projektil koji udara u levo krilo aviona. To objašnjava zašto je avion u jednom trenutku skrenuo s puta. Potom, vidi se kako avion pada i udara u zemlju. Takođe, na snimku se vidi kako avionu prilaze vojni helikopteri i iz njih izlaze vojnici. Ne vidi se čiji su, ali zna se koja je vojska tada bila tamo. Potom dolaze i vojna vozila. Vojnici nose aparate iz kojih izlazi plamen, što bi mogli biti bacači plamena. Isto tako, vide se i ljudi sa stokom", priča Pančevski.

Na snimku iz crne kutije vladinog aviona nedostajalo je oko 19 sekundi materijala, a Pančevski kaže da sada poseduje i taj snimak.

"U trenutku kada je avion raketiran čuju se histerični zvuci putnika oko toga šta se zbilo. Postoje i snimci na kojima se čuju čestitke za dobro obavljen posao nakon rušenja aviona! Raspoznaju se najmanje tri strana svetska jezika. Osim toga, kod sebe posedujem odevne predmete nastradalih u avionu gde nema tragova sagorevanja kerozina, što je neobično ako je avion goreo", objašnjava Pančevski.

On je ispričao i da poseduje ručni sat jednog nastradalog na kojem postoje tragovi materijala koji su razvili visoku temperaturu.

"To nije mogao učiniti kerozin, već samo bacač plamena. Takođe, imam video i tonske iskaze očevidaca koji su potvrdili da su pre pada aviona čuli eksploziju. Postoje živi svedoci. Svi dokazi koje sam do sada spomenuo ukazuju da se radilo o atentatu, no sve se to ignoriše", objašnjava Pančevski.

On smatra zanimljivim činjenicu da je, nakon pada aviona, jedan od putnika bio živ i da je mobilnim telefonom pozvao svoju porodicu.

Pančevski kaže da je on vrištao i govorio da su mu polomljene noge, da bi potom prestala svaka komunikacija.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top