Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Gulnaz (19) iz Avganistana, koju je pre dve godine silovao suprug njene rođake, osuđena je nakon toga na kaznu od 12 godina zatvora, zbog „preljube i seksualnog odnosa van bračne zajednice“, preneli su svetski mediji.
Mlada Avganistanka se i posle dve godine seća brutalnog silovanja, i kako kaže, „miris silovatelja joj je i dalje svež“.
„Došao je u kuću dok je moja majka bila u bolnici. Imao je prljavu odeću na sebi, jer se vraćao sa gradilišta. Zatvorio je sva vrata i prozore. Vrištala sam i molila za pomoć, ali mi je on zatvorio usta svojom rukom“, ispričala je Gulnaz u intervjuu koji je dala za CNN.
Gulnaz je dugo ćutala o ovom zločinu, ali je posle nekog vremena počela da oseća mučnine i saznala je da je trudna. Sada sa svojim detetom služi zatvorsku kaznu u Kabulu.
Jedini zatvor da izađe iz zatvora pre isteka kazne je da se uda za muškarca koji ju je „obeščastio“, a kako kaže spremna je da to i učini.
Ova nesrećna devojka je trenutno najsigurnija upravo u zatvoru, jer bi na slobodi bila izložena osveti zbog „sramote koju je nanela svojoj porodici“, a u Avganistanu je vrlo čest slučaj da upravo porodica presudi ženama koje se, ne svojom voljom, nađu u ovakvim stravičnim situacijama.[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
KABUL - Mlada, 21-godišnja Avganistanka Gulnaz našla se u žizi interesovanja svetske javnosti, nakon što je u intervjuu američkoj novinskoj kući Si-En-En (CNN) izjavila da je posle brutalnog silovanja osuđena na 12 godina zatvora zbog "preljube i polnog odnosa van bračne zajednice".
Gulnaz je silovao suprug njene rođake, a ona se sada nalazi u zatvoru u Kabulu, gde zajedno sa svojim detetom izdržava kaznu.
Jedini način da izađe iz zatvora je da se uda za čoveka koji je silovao i tako odbrani "svoju čast'.
Dve godine nakon silovanja, mlada Gulnaz još trpi posledice nasilja i ima stravične traume. Sećanje na silovanje, pa čak i na miris nasilnika je još sveže.
"Došao je u našu kuću dok je moja majka bila u bolnici. Imao je zaprljanu odeću jer je upravo stigao sa gradilišta. Zatvorio je sva vrata i prozore. Vrištala sam i molila za pomoć, ali on je rukom zatvorio moja usta", rekla je Gulnaz.
Nakon silovanja, najveću opasnost je predstavljala njena porodica.
Nije mogla da im prijavi šta joj je učinjeno, ali uskoro je počela da oseća jutarnje mučnine i svima je postalo jasno da je trudna.
Osuđena je po brzom postupku na 12 godina zatvora, gde se sada nalazi sa detetom i jedini način da ga napusti je da se uda za muškarca koji ju je "obeščastio".
"Pitali su me da li želim da započnem novi život, tako što ću da se udam za tog čoveka. Ja sam spremna to da učinim. Moj odgovor je bio da me je taj čovek obeščastio i da sa njime želim da ostanem", rekla je Gulnaz.
Držeći svoju kćerkicu u naručju, Gulnaz je dodala da je ona jedno nevino dete.
"Ko bi rekao da ću na ovaj način da dobijem dete. Mnogo ljudi mi je reklo da je dam nekom drugom kada se rodi, ali moja tetka mi je rekla da je zadržim kao dokaz moje nevinosti", navela je Gulnaz.
Šta će biti sa njom to još nije poznato, ali su Gulnaz i njena kćerka trenutno najsigurniji u zatvoru.
U takvim slučajevima u Avganistanu, upravo porodica presudi smrću nesrećnim ženama koje su silovane, jer su navodno "osramotile porodičnu čast".
Reporteri američke TV stanice pronašli su čoveka koji je silovao Gulnaz, takođe u zatvoru, ali na drugom kraju grada.
I premda negira da je silovao Gulnaz, on ipak priznaje da bi bio ubijen ukoliko bi izašao iz zatvora i pri tome insistira na tome da bi ga njena, a ne njegova, porodica ubila.
Nadležno Tužilastvo nije želelo da komentarishe ovaj slučaj, već je samo saopštilo da se stotine ovakvih slučajeva dešavaju u Avganistanu i da im je potrebno vreme da bi razmotrili svaki od njih.
Slučaj nesrećne Gulnaz našao se u centru međunarodne pažnje, nakon razmimoilaženja Evropske unije i tima
dokumentarista koji su ispitivali prava žena u Avganistanu i pravili o njima film.
Ambasador EU u Kabulu Vigaudas Usakas je zatražio da film o Gulnaz ne bude prikazan, jer se, prema njegovim tvrdnjama, uplašio za bezbednost Gulnaz i ostalih intervjuisanih žena.
[h=1]Avganistan: Pomilovanje za silovanu [/h] Izvor: Tanjug
Kabul -- Predsednik Avganistana pomilovao je ženu koja je služila kaznu od 12 godina zatvora, jer je imala seksualni odnos van braka, kada ju je silovao rođak.
Avganistan (Beta arhiva)
Karzaijeva kancelarija saopštila je i da su optužena i njen silovatelj odlučili da se venčaju. Tako je žena promenila svoju prvobitnu odluku da odbije predlog sudije da je pusti na slobodu, ako pristane da se uda za čoveka koji ju je silovao. Najmanje 5.000 ljudi potpisalo je peticiju, pozivajući Karzaija da oslobodi ovu ženu, po imenu Gulnaz, koja je u zatvoru provela dve godine, prenele su agencije.
Gulnaz je pristala da se uda za svog silovatelja, ali samo pod uslovom da se njegova sestra i njen brat takođe venčaju, rekao je portparol predsednika Aimal Faizi, objasnivši da ona tako pokušava da se osigura da je on više neće napadati.
Faizi je naglasio da pomilovanje ove žene nije ni u kakvoj vezi sa njenom odlukom da se uda.
Nasilje nad ženama u Avganistanu u stalnom je porastu. Prema podacima nezavisne Komisije za ljudska prava, tokom druge četvrtine 2011. godine, zabeleženo je 1.026 ovakvih slučajeva, u odnosu na 2.700 tokom cele 2010.
Osuđena na robiju jer je silovana, terali je da se "zbog časti" uda
Osuđena na robiju jer je silovana, terali je da se "zbog časti" uda za silovatelja Video
Blic
Avganistanka koja je osuđena na 12 godina robije nakon što ju je silovao jedan rođak, puštena je u utorak na slobodu posle dve godine i tri meseca provedenih iza rešetaka, tokom kojih je rodila devojčicu začetu tokom silovanja.
Avganistanka koja je poznata samo pod imenom Gulnaz, sa ćerkom rođenom u zatvoru, a začetom tokom silovanja
Ova devojka, poznata samo pod imenom Gulnaz, oslobođena je posle velikog pritiska međunarodne zajednice i pomilovanja koje je potpisao predsednik Avganistana Hamid Karzai. Njen slučaj ponovo je skrenuo pažnju na "moralne zakone" koji su na snazi u Avganistanu.
[TABLE="class: antre_r back_c_1, align: right"]
[TR]
[TD]
Gulnaz je zadobila pažnju međunarodne zajednice kada je Evropska unija blokirala emitovanje dokumentarca o njenoj sudbini kako joj ne bi dodatno bila ugrožena bezbednost.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Iako je Gulnaz (20) bila žrtva silovanja, ona je optužena za "neverstvo", i to samo zato što je napadača, inače svog rođaka Asadulaha Šera Muhameda, koji je osuđen zbog silovanja, prijavila policiji. I ona je osuđena na kaznu zatvora, a u zatočeništvu u Kabulu je provela dve godine i tri meseca. S njom je tamo bila i njena ćerka, koja je začeta silovanjem.
Gulnaz u prvi mah nije nameravala da prijavi nasilnika, ali je posle napada počela da povraća i primećuje druge znakove trudnoće. U konzervativnom Avganistanu, to joj nije donelo saosećanje većine, već osudu.
Terali je da se uda za silovatelja
Prema avganistanskim običajima, od Gulnaz se čak očekivalo da se uda za silovatelja "zbog časti", kako bi "smirila napetosti" između dveju porodica i "legalizovala ćerkicu". Gulnaz je bila spremna i na to, iako njen advokat kaže da joj to nipošto nije želja.
- Gulnaz bi volela da se uda za nekog obrazovanog čoveka - rekla je njena advokatica Kimberli Motli.
Od bizarne prosidbe se odustalo posle pritisaka aktivista za prava žena, koji su bili ogorčeni slučajem nesrećne devojke.
- Kada žena mora da se uda za svog silovatelja, bez obzira na to u kojoj zemlji se to dešava, to znači da mi živimo u svetu u kojem je humanost napuštena - rekla je Azita Ganizada, aktivistkinja organizacije "Žene za žene".
Deluje šokantno, ali Gulnaz nije usamljen slučaj. Kada su novinari Si-En-Ena pitali nadležnog tužioca za komentar ovog slučaja, on je odgovorio da je Gulnaz jedna među stotinu i da bi mu trebalo mnogo vremena da se svima bavi.
Gulnaz će nastaviti da odgaja dete koje se rodilo iz ovog silovanja. Ali osuđena je na stalno skrivanje i život u strahu.
VIDEO > Pogledajte intervju koji je Gulnaz dala za CNN: