Šta je novo?

Automobili na vazduh i vodu – Audi lansira E-dizel

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
62.442Novi Audijev E-dizel predstavlja dobru tehnologiju za alternativnu energiju, i blizu je kvaliteta kao što su magnetni motori i druge tehnologije koje stvaraju besplatnu energiju.
Predstavnici industrije konvencionalne energije često mrko gledaju na ovakvu alternativnu energiju jer je po njima takva tehnologija previše dobra za javnost. Drugim rečima, industrija konvencionalne energije ne može da ostvari zadovoljavajući profit ako dozvoli proizvođačima da prave automobile koji koriste tehnologiju koja podržava besplatnu energiju.

Istraživanja koja se bave ekološkim automobilima su nastavljena i proširena, a Audi je predstavio sintetičko dizel gorivo koje je napravljeno od vode, vazduha i ugljen-dioksida.

Automobili koji rade na sintetičko gorivo napravljeno od vode i vazduha predstavljaju najnoviju inovaciju koja sada hara auto-industrijom.


Neutralno gorivo ne sadrži sumpor niti fosilno ulje. Ukoliko ovo gorivo opstane i počne masovno da se proizvodi, to znači da će u budućnosti motori sa unutrašnjim sagorevanjem biti mnogo čistiji.

“Sintetički dizel koji sadrži CO2 je veliki uspeh”, rekla je federalna ministarka za edukaciju i istraživanje iz Nemačke, Johana Vanka. U znak podrške ovom projektu, ona je sipala prvih pet litara novog goriva u svoj službeni automobil, Audi A8.

E-dizel je poslednji u mnoštvu otkrića usmerenih na osmišljavanje čistijih automobila, korišćenjem goriva sa neutralnim količinama ugljenika ili korišćenjem baterija sa produženim trajanjem. U istraživanju delom finansiranom od strane Shell-a, kompanija Virginia Tech je predstavila ekonomski mnogo pristupačniji način da se proizvede vodonično gorivo i to korišćenjem kukuruzovine.


Automobili na alternativno gorivo se sve više pojavljuju na ulicama, ali i na trkačkim stazama. Tokom ove i sledeće godine Tojota će u Sjedinjenim Američkim Državama lansirati Mirai, sedan sa četiri vrata i vodoničnim pogonom koji sa jednim punjenjem rezervoara može da pređe 480km, a da pritom ne emituje ništa sem vode i pare. Osim toga, Mirai je prvo vodonično vozilo koje je učestvovalo na automobilskoj trci NASCAR u aprilu.

Proći će neko vreme dok alternativna goriva ne postanu dominantna na tržištu, ali već sada je jasno da su u toku krupne promene u automobilskoj industriji.

izvor : Webtribune.rs
 
Top