Automobile će pokretati aplikacije

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Automobile će pokretati aplikacije







Izvor:
Blic.rs





Budućnost automobila spakovana je u belu kutiju. Posetioci Sajma elektronike CES u Las Vegasu imali su priliku da sednu u nju i posmatraju virtuelnu stvarnost. Sve što ih zainteresuje (“Vidi, vidi, pored puta je i sasvim pristojna staza za trčanje”, “to je, znači, čuveni Golden gejt!”, “stigla mi je poruka od novog prijatelja na Fejsbuku” i sl) mogu da otvore pokretom ruke i dođu do dodatnih informacija.

207734_21vek-mercedes-foto-betaap_f.jpg



Sa tehničkog aspekta ono što su na Sajmu u Las Vegasu predstavile kompanije “Mercedes” i u malo drugačijem obliku “Audi” izuzetno je impresivno.
Uprkos tome, poplava informacija i komunikacije koju najavljuju proizvođači automobila mora da vas navede na razmišljanje, čak i ako ne spadate među one koji već pet godina drže isti stari model mobilnog telefona u pregradi za rukavice svog starog kombija.


Svakako da je korišćenje interneta postalo svakodnevna potreba. Bacite pogled na “Gugl maps” pre nego što kolima krenete na posao i saznaćete kojim ćete putem najbrže stići. Ova tehnologija je toliko nadmoćna u odnosu na zvanične informacije o stanju na putevima da su uređaji za navigaciju postali gotovo izlišni. Internet pruža i daleko pouzdanije informacije o adresama na koje želite da stignete od DVD adresara.



Ugradnja ovakvih inovacija u automobil je svakako veliki izazov za proizvođače, ali je pitanje da li ono što se dešava ispred vetrobranskog stakla treba prekriti takozvanom “proširenom stvarnošću”.


Da li je zaista neophodno da u trenutku dok upravljate vozilom znate u koju je samoposlugu upravo ušao vaš prijatelj sa Fejsbuka? Da li tokom 20 minuta vožnje morate da vidite ili čujete pet poruka koje su vam stigle na Tviteru? Da li zaista želite da čujete muziku koja se svira u klubu pored kojeg upravo prolazite kao što to predlaže “Mercedes”?


Činjenica je da je skretanje pažnje u toku vožnje veoma opasno. Čak i običan telefonski razgovor, iako koristite hends-fri uređaj, značajno povećava opasnost od saobraćajne nezgode. Drugi problem komunikacijske tehnologije u kolima jeste u tome što ubrzani razvoj u ovoj oblasti (novine na svakih pola godine) stavlja proizvođače automobila u odnos zavisnosti od elektronske branše. Dosad su sasvim rentabilno poslovali, iako su nove modele izbacivali na tržište na svakih 6-7 godina.
 
Natrag
Top