Automobil za „Fejsbuk“ generaciju

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Automobil za Fejsbuk generaciju


Izračunajte - 45 minuta od kuće do posla i isto toliko u povratku, puta pet dana? Sedam i po sati. Puta 52 nedelje? U svakom slučaju, previše vremena provodimo u automobilu koji, da se ne lažemo, biramo na osnovu izgleda i boje. Zato i ne čudi da 80 odsto vozača u Nemačkoj misli da njihov BMW ima pogon na prednje točkove?!

26340_autoglavni-016_f.jpg


Ševrolet spark 1.0Previše tehničkih podataka zbunjuje kupca koji je došao po automobil sa petoro vrata u koktel zelenoj ili dinamično narandžastoj boji sa klima-uređajem, ABS-om, servo upravljačem, mp3 plejerom i… tačka. Što više vazdušnih jastuka, to bolje.

Jednostavan, a zabavan

"Šervolet" je s novim "sparkom" pokazao da jednostavnost sa sobom ne povlači i vernog pratioca, dosadu. Naprotiv, "spark" je ogledalo "Fejsbuk" generacije, koja o automobilima ne priča ESP i TDI skraćenicama već <3 i :). "Spark" je takođe potpuno nov automobil, koji jedino što je zadržao je ime. Zbog položaja i mira u porodici. Radi se, naravno, i o dobrom marketinškom potezu jer je stara "varnica" dugo, dugo bila poznata kao najjeftiniji model na srpskom tržištu.

Bliži je damama

Šta nudi novi "spark"? Svakako, na prvom mestu je moderan dizajn koji prati ponuđenih deset boja karoserije. Smeo izgled ne može a da vam se ne dopadne, pogotovo kod verzije sa aluminijumskim felnama i krovnim nosačima. Stil je blago naklonjen pripadnicama lepšeg pola, mada se i gospoda sve više odlučuje za male gradske automobile. Upravo se tu krije "sparkova" snaga, jer je u isto vreme i dovoljno agresivan za muškarce i pitom za dame. Točkovi su "razbacani" po krajevima kako bi se maksimalno povećao prostor u kabini, čime se vraćamo na početak priče: Da li u "sparku" možete da izdržite sedam i po sati nedeljno, a da vam bude zanimljivo?


26341_autoglavni-007_f.jpg


Komotan za četvoro

Odgovor je kratak - da! Sa dužinom od samo 3,65 metara (15 cm duži od starog "sparka") i širinom 1,6 metara pruža dovoljno udobnosti za vozača i troje putnika. Sedišta su normalne veličine i neće se dogoditi da se osećate kao da ste u dva broja manjim pantalonama. Nema sudaranja laktovima sa suvozačem, kao u većini malih gradskih automobila, ni udaranja temenom o krov. Kada ste se upoznali sa kabinom, slobodno otkopčajte poslednje dugme košulje i uživajte. "Spark" je svakako odličan izbor za mlade bračne parove i porodice s jednim detetom, jer je prtljažnik taman dovoljan da primi kolica, ili za porodice sa starijom decom. Kvalitet materijala u kabini je takođe nesvojstven za klasu, kao i visok kvalitet i preciznost izrade, koji su na nivou skupljih modela.

Dva benzinca

Stari trocilindraš je zamenjen snažnijim agregatom sa cilindrom više i 68 konja, koji ispunjava evro 5 norme. "Spark" je postao žustriji i startniji na semaforu, naravno koliko je to moguće sa motorom čija je zapremina 995 kubika. Bitno je istaći i da se "spark" ne muči u svakodnevnoj gradskoj vožnji i da se lako probija zakrčenim ulicama. Elastičnost se ipak gubi uključivanjem klima-uređaja koji "krade" snagu. Maksimalni obrtni momenat je skromnih 93 Nm i dostupan je tek na 6.400 obrtaja u minutu. U ponudi je i snažniji 1,2-litarski benzinac (81 KS). Novi "spark" košta 7.240 evra (bez klima-uređaja), dok se stari pred kraj života prodavao za 5.928 evra. Međutim, ne bi trebalo da zaboravimo da je njegova cena na vrhuncu 2008. godine bila čak 7.960 evra.


Ševrolet spark 1.0

DIMENZIJE


Dužina: 3.640 mm
Širina: 1.597 mm
Visina: 1.522 mm
Međuos. razmak: 2.375 mm
Prtljažnik: 170 l
Težina: 939 kg

MOTOR


Zapremina: 995 kubika
Snaga: 68 KS
Obrtni momenat: 93 Nm

PERFORMANSE


Ubrzanje: 15,5 s
Maks. brzina: 154 km/h
Potrošnja: 5,1 litara
Cena: 7.240 evraIzvor: Blic/Aleksandar Pijevac
 
Top