Ja vozim 406 sa automatskim menjačem i taj menjač spada u red pouzdanijih. Međutim, iako na njemu stoji da je 'sealed for life', remonti su obavezni i to, kako je meni rečeno, prvi bi trebao da bude na oko 120k. Zamena ulja, filtera i čišćenje koštaju oko 400e. Pitanje je kako ti je ulje zamenjeno. Ukoliko se menja bez skidanja onda se moraju ispoštovati određene procedure, kao što je temperatura istakanja (ne niža od 65C), provera zaprljanosti istočenog ulja (ako je bitno degradirano onda se ulije nova količina, pa se vozi 50 - 60 km i zatim se ponovi zamena. Ako je i dalje prljavo onda se, eventualno, postupak ponavlja još jednom. Ako ne pomogne i ako je ulje i dalje prljavo onda se mora u servis koji menjač skida, otvara, menja filter, čisti magnete, kanale i slično) kao i stanje elektro solenoida. Stanje menjača se vidi na dijagnostici i ponekad pomogne resetovanje njegovih adaptivnih podešavanja. Da ne zaboravim najvažnije: ovi menjači rade kako valja samo ako motor radi kako treba. Dakle, ako je pogon na plin pa počne da zeza paljenje onda je za očekivati da će i menjač odlagati šaltanje u višu brzinu, udaraće kad silazi u nižu brzinu i tome slično. Menjač radi na 'torque momment', odnosno, srpskim jezikom rečeno, na obrtaj koji mu daje motor. Ako je taj obrtaj loš, nestalan, onda i menjač radi loše. Problem sa automaticima je što je njihovo servisiranje skupo, a i jako malo majstora to radi kako valja pa se dešava da se troškovi ponove. U najgorem slučaju, opciju je nabavka polovnog manuelnog menjača i ugradnja istog, a što izađe negde oko 500€.
Nadam se da će ti ova iskustva (srećom nisu moja, moj menjač još uvek radi besprekorno, pu-pu-pu) biti od neke koristi.