Šta je novo?

Auto se pokvario - nema 5 godina garancije

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.319
Auto se pokvario - nema 5 godina garancije
Beograd -- Kada mame kupce u svoje prodajne salone, auto-kuće se naprosto utrkuju ko će ponuditi bolje uslove za kupovinu: popuste, poklone, sve duže garantne rokove.

Izvor: Večernje novosti
1269666157e8e61e44f7a928642459_w640.jpg

Foto: Thinkstock

Samo u posebnim slučajevima kupac polovnog vozila u Srbiji ima pravo na garanciju koja u praksi važi najduže šest meseci i to najčešće ako vozilo kupujete na nekom od auto-placeva. Zanimljiv je slučaj kupovine polovnog vozila u inostranstvu koje je još u garanciji. “Sve zavisi od proizvođača, odnosno ovlašćenog zastupnika i prodavca vozila u Srbiji. Mi nismo članica EU pa je tu pitanje po kom će se zakonu, zemlje prodavca ili zemlje kupca, primenjivati garancija”, kaže Goran Papović iz NOPS.

Većina ovlašćenih uvoznika pazi da ispuni sve obećeno, jer negativan publicitet se brzo raširi i otera kupce, ali ima i onih koji jednostavno zaborave na "obećanja" i često ne žele o svom trošku da poprave ni vozilo koje je u garantnom roku.

“Kupio sam nov automobil na sajmu i tada mi je rečeno da imam garanciju od pet godina. Kada se auto na početku četvrte pokvario, u ovlašćenom servisu su mi rekli da je fabrička garancija od dve godine istekla, a da sam dodatnu od tri godine morao posebno da doplatim”, požalio nam se Voja S. iz Beograda, pišu Večernje novosti.

Naš drugi čitalac je reklamirao pojavu korozije na levom krilu svog mezimca, navodeći da vozilo ima garanciju od 12 godina na pojavu korozije, ali da su mu u ovlašćenom servisu rekli da se rđa pojavila zbog neadekvatnog održavanja automobila.

Oba čitaoca navode da su presavila tabak i da će pokušati na sudu da ostvare prava koja smatraju da im pripadaju.

“Naš narod ne voli da čita "sitna slova". I zato nastaje najveći broj problema”, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za prava potrošača (NOPS).

Papović kaže i da treba razlikovati takozvanu komercijalnu garanciju od opšte, zakonske. Po oštoj, proizvod mora da ima garanciju od najmanje dve godine i tu je jasno navedeno šta mora kod vozila da bude "saobrazno" sa propisima. Ova prava kupac lakše ostvaruje.

Komercijalna garancija je ona koju nudi prodavac ili proizvođač. Tako, na primer, velikim slovima većina prodavaca navodi tri, pet ili više godina garancije.

“Mnogi kupci jednostavno ne registruju i ono "ili pređenih 100.000, odnosno 150.000 kilometara", kaže Papović i tu nastaje problem. Većima prodavaca se veoma dobro zaštiti u ugovorima tako da retko gube na sudu.

Na našem tržištu se nude vozila sa garancijom od dve do sedam godina. Većina je uslovljena i pređenom kilometražom, ali ima i slučajeva da je kilometraža neograničena. Jedan uvoznik je čak, na motore iz svoje proizvodne game, nudio garanciju od milion kilometara!

Pri tome kod pojedinih proizvođača razlikuje se garancija na motor i menjač, na šasiju...
 
Učlanjen(a)
30.04.2020
Poruka
66
Nama su prodali NOV hyundai kome je bio farban popravljan krov pa ti sad vidi dal ti važi ikakva garancija na balkanu. Sve sami ljigavi preprodavci. Pitaj da kupiš nov auto za keš, začudićeš se koliko postaju neljubazni i neprijatni.
 

501

Učlanjen(a)
29.08.2012
Poruka
57
Ja nisam imao tih problema. Naime, kupio sam novu Corsu. Garancija 3 godine na motor i 12 na karoseriju. Jedini problem je što auto mora da ide na redovne servise samo u ovlašćene servise (da ne bi izgubio garanciju). A tamo je dranje.
 
Učlanjen(a)
30.04.2020
Poruka
66
Nije dranje ako ne razvališ kvačilo ili se slupaš nedaj bože, redovni servis može nekako. Za tu limariju možeš da se slikaš, meni su ponudili da ćufnu boju preko rđe.
 
Top