Član
Učlanjen(a)
11.01.2012
Poruka
1
Sve više je rreči o automobilima koji za pogon koriste isključivo struju. Čak i "hibridni" automobili nisu više u fokusu. Nekada je auto na elektropogon bio sasvim normalna pojava ali zbog interesnih grupa iz naftne industrije koji su uticali na svoje države da ukinu-sklone sa tržišta takve automobile, došli smo do zagađenih gradova u kojima je teško živeti od smoga...
Pokrećem ovu temu u nadi da oni koji znaju više o elektromomilu, odnosno načinu kako se on može napraviti to i podele sa drugima, pa možda jednog dana vidimo i elektromobile iz "privatne" režije na našim ulicama...
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Dok ne pojeftine baterije, nista od toga. Mitsubishi i-MiEV kosta u svetu tek nesto ispod 50.000$, a kao skoro se pojavio i kod nas u prodaji. Verovatno cena nije ispod 50.000e, sto je smesno za tako mali autic, narocito imajuci u vidu da moze da predje sa jednim punjenjem nesto vise od 140km (doduse, za 5min. se moze napuniti dovoljno da predje 40-ak kilometara), dok Tesla roudster moze da predje oko 400km sa jednim punjenjem i normalno izgleda (baziran na Lotusu).

Nesto ovako na primer: Cost-effective EV battery passes German tests, recharges in minutes
Samo kada ce to biti dostupno svima i koliko ce kostati?
 
Član
Učlanjen(a)
17.06.2012
Poruka
5
Nebih se složio da su akumulatori toliko skupi.Pre nekih dvadesetak godina napravio sam auto na struju gde sam uzeo za pogon anaser od 7Kw koji sam ugradio na mestu radilice na renou 4.Od akumulatora sam koristio 2x180Ah i vrlo pozitivno sam se iznenadio snagom auta i startnošću. Problem je bio što anaser nije predvidjen za duži rad pa se brzo ugreje ali sa predjenom kilometražom i izdržljivošću akumulatora sam bio zadovoljan.Na NSU pretis motociklu sam stavio dinamo motor koji radi na 24v od 350w na mestu stubline,a na mestu radilice osovina sa remenicom za klinasti kaiš.Za njega sam koristio dva akumulatora od 55Ah. Taj motocikl je bio ekstremno težak i još sa dva akumulatora na mestu rezervoara mojom i bratovljevom težinom mogao se voziti nedelju i više dana bez punjenja akumulatora maksimalnom brzinom od oko 50Km/h.Sve ovo što sam radio, radio sam sa bratom koji je u tom momentu imao strug i dosta majstorskog znanja tako da su nam investicije bile dosta male. Nemogu pouzdano da kažem o kojim se kilometražama radi jer ipak prošlo je dosta vremena od tad, a to je bila vožnja po selu a ne neki otvoreni putni pravac.Sad se spremam da pravim na jugu 55 elektro pogon gde ću uzeti elektro motor od viljuškara od 6,5 kw, a Nickel Cadmium akumulatori nebi trebalo da budu problem jer ima da se nadju po dosta povoljnijoj ceni nego što je to bilo pre dvadesetak godina i mislim da neće da predju cifru od 1000 evra.
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Nikl-kadmijum akumulatori su stetni po okruzenje i treba ih izbegavati, iako su jeftiniji i imaju nekih prednosti.Video sam dosta slucajeva na netu gde su ljudi objasnjavali kako su koristili motor jednosmerne struje od viljuskara (obicno 7.5kW) i baterije od istog (mislim da su 48V). Cak je bilo i varijanti da se kupi viljuskar kome je stradala npr. hidraulika koja je nepotrebna za auto, i onda se elektropogon iskoristi za auto.Ako se krece od nule, onda izadje i do 4000e (motor + elektronika + regulator broja obrtaja motora...). Motor bi se obicno montirao na ulaz menjaca, ali ostale detalje ne znam (pedala gasa je, kontam, povezana na regulator broja obrtaja motora, ali ne znam koliko je udobno saltanje).Kod slozenije elektronike se moze iskoristiti rezim kocenja ili voznje nizbrdo za punjenje baterija, ali to je opet jos novca za elektroniku.Inace, npr. norvezani su obezbedili maltene besplatno punjenje automobila na struju, jer je potrosena struja daleko jeftinija od benzina ili dizela koji bi morali da proizvode od nafte koju ovako mogu da izvezu i povecaju priliv novca u zemlju.Kako kod nas ovoj nasoj vlasti nikad nije dosta para, tesko da ce se oni tek tako odreci akciza na gorivo, i cim bi elektromobili postali dostupniji, imali bismo, pored problema sa raznim porezima i taksama na takve automobile, i problem elektricne energije jer iste nemamo dovoljno ni za ono za sta je trenutno koristimo.
 
Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Inace, najveca prednost elektromotora je u gradskoj voznji. Jednostavno, kad motor stoji, onda ne trosi energiju, za razliku od SUS motora, a i manje je zagadjenja u guzvi, tako da se mnogi proizvodjaci odlucuju na hibride sa elektromotorom i baterijama manjeg kapaciteta (reda 10 min. voznje).Drugo, ne bih se slozio da je optimalno koristiti jednosmerne motore, osim u ravnici gde se nikada nece voziti uzbrdo. Bolje je koristi asinhrone motore sa upravljanjem pomocu frekvencije, kako se danas koristi kod tramvaja, vozova, pa cak su i na nekim velikim bagerima u Kolubari zamenili jednosmerne motore asinhronim.Jednostavno, ako se umesto standardnih 50Hz na asinhroni motor dovede npr. napon frekvencije 16.67Hz, obrtni moment ce biti 3x veci a brzina 3x manja, tako da se taj rezim koristi pri pokretanju i za voznju uzbrdo. Naravno, da bi se omogucila i rekuperacija energije u rezimu kocenja, mora se koristiti asinhroni motor sa namotanim rotorom (a ne kavezastim), koji je poprilicno skuplji u startu kao investicija, ali zato pri voznji nizbrdo i kocenju punite baterije.I poslednje, tu je problem mehanickih kocnica koje bi sluzile kao rezerva i sigurnosti, i koje tesko da bi bile efikasne kao kocnice koje se sada koriste u autima.A da ne pominjemo zimi grejanje, koje bi najoptimalnije bilo da se izvede kao Webasto ako se vozite na struju, jer ako se na istu i grejete, nece baterije dugo trajati.Jos jedna varijanta, za slucaj praznjenja baterija, jer postojanje malog agregata na tecno gorivo i elektricnog generatora, koji bi obezbedjivali pogon manje snage, dok ne stignete do mesta gde mozete dopuniti baterije, a sto sam takodje video da su neki primenjivali u samogradnji elektromobila.Sto se tice baterija, te jeftinije traze dosta vremena za punjenje, dok ove koje kostaju preko 10.000$ mogu da se napune preko 70% za manje od pola sata.
 
Natrag
Top