Audi A7 Sportback

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Audi A7 Sportback




Izvor: Kurir

Audi-A7_Sportback_2011_photo_1a.jpg

Audi A7 sportbek“ spaja tri sveta!

Na jednom mestu su sportska elegancija kupea, udobnost limuzine i praktičnost karavana. Niska silueta, padajući krov, oštre i precizne linije i atletski čvrste površine oblikuju skulpturalnu karoseriju kupea. Uz doplatu stižu LED farovi, koji zaokružuju dijamantsku strukturu ovog vozila.
Audi-A7_Sportback_2011_photo_03.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_08.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_0c.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_50.jpg

Karoserija je izgrađena od brojnih aluminijumskih komponenata, što smanjuje težinu. To još više ide na ruku ekonomičnim, ali moćnim V6 agregatima, koji „sedmicu“ ispaljuju poput metka. Tako 3,0 TDI sa 245 KS obezbeđuje ubrzanje do stotke za 6,5 sekundi i pored težine od 1.850 kg.
Audi-A7_Sportback_2011_photo_2a.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_33.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_36.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_3a.jpg

A7 dugačak je čak 4,97 metara, širok 1,91 i visok samo 1,42 m. Gabariti obezbeđuju čak 535 litara prtljažnika, a sa spuštenim sedištima čak 1.390. Raskošan enterijer je duboko ukorenjen u filozofiji brenda sa četiri prstena. Prednja sedišta su dostupna sa opcionalnom ventilacijom i masažom. Upotrebljeni su najmoderniji materijali, kao što je mikrofiber.
Audi-A7_Sportback_2011_photo_68.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_69.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_6a.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_6b.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_70.jpg

„Audi“ nudi dva različita prenosa u zavisnosti od motora: odgovarajući multitronik šalje snagu motora na prednje točkove, a sportski „S-tronik“ sa sedam brzina na sva četiri točka. Početna verzija (2,8 FSI) u Srbiji košta 50.870 evra, a najskuplja (3,0 TFSI) 62.270 evra.
Audi-A7_Sportback_2011_photo_83.jpg

Audi-A7_Sportback_2011_photo_c7.jpg



 
Član
Učlanjen(a)
13.06.2010
Poruka
665
Audi u najboljoj formi – A7 Sportback

thumbz.php


Audi ulazi u novu klasu vozila s modelom A7 Sportback. Veliki, elegantni model s pet vrata spaja emotivni karakter coupé vozila s komforom i renomeom limuzine, kao i s funkcionalnim prednostima karavana. On postavlja standarde u mnogim područjima - lakom karoserijom s brojnim aluminijskim komponentama, snažnim i efikasnim V6 motorima, sportskim podvozjem i inovativnim multimedijalnim sistemima i funkcijama pomoći vozaču. S prvim isporukama modela A7 Sportback Audi je počeo već od januara ove godine. Početna cijena u Bosni i Hercegovini iznosi 89.234KM za 2.8FSI Multitronic..

A7 Sportback označava novi korak u razvoju jezika dizajna marke Audi - u velikom stilu on utjelovljuje estetiku atletskog tijela i eleganciju. Ovaj coupé s pet vrata dugačak je 4,97 metara, širok 1,91 metra, dok je visok samo 1,42 metar. Njegov dugački poklopac motora, kratki prednji prevjes, sportski raspoređeni središnji nosači krova i stražnji kraj s oštrim padom daju mu veoma dinamičan ukupni dojam.

A7 Sportback predstavlja Audi u novoj najboljoj formi. Niska, dinamična linija krova daje mu karakter istinskog coupéa. Dizajn izražava estetiku savremene tehnologije u svim detaljima - u precizno iscrtanim linijama i atletski zaobljenim površinama. Markantni izgled naglašavaju opcijska LED- glavna svjetla - ona realizuju sve funkcije preko dioda, a za to im treba sasvim malo energije. Stražnja svjetla u LED-tehnici su dio standardne opreme.

Sportski karakter vanjštine konsekventno se nastavlja u luksuznom interijeru - i ovdje Audi dokazuje vodeći status u području automobilskog dizajna. Posebno upadljiv element je tzv. wrap-around, horizontalna linija koja okružuje vozača i suvozača u unutrašnjosti vozila - počinje iznad instrumentne ploče i završava na vratima suvozača.

Audijeva čuvena filozofija pridavanja pažnje svakom detalju očigledna je i u interijeru modela A7 Sportback: kvalitet izrade na nivou je ručne proizvodnje. Odabrani luksuzni materijali poput aluminija, lameliranog drveta i kože, ambijentalno osvjetljenje ili prednja sjedala s grijanjem, hlađenjem i masažom - sve govori u prilog nenadmašnom luksuzu i komforu novog Audija.

I na dugim putovanjima ovaj Audijev coupé s pet vrata pokazuje svu svoju raskoš: nizak nivo buke i vibracija te savršena udobnost važni su atributi modela A7 Sportback. Zasluge za izvanrednu akustičnost pripadaju, između ostalog, novim metodama izrade, savremenim materijalima na bazi mikrofibre, oblogama donjeg dijela karoserije i oblogama koša blatobrana.

Kultivisana atmosfera: izvanredna svojstva karoserije
Kultivisana atmosfera u Audiju A7 Sportback postignuta je prije svega zahvaljujući izvanrednim svojstvima karoserije: hidraulični prigušivači korišteni su na svim poluosovinama i podkonstrukcijama, dok su ležajevi s hidrauličnim prigušivačima udara korišteni za motore. Konstrukcija karoserije u kombinaciji aluminija i čelika znatno je lakša od čelične, što ovo vozilo postavlja na lidersku poziciju u njegovoj klasi.

Dugački poklopac prtljažnika otvara se visoko, tako da poklopac nikada ne smeta prilikom utovara; zapremina prtljažnika iznosi 535 litara, odnosno preklapanjem naslona stražnjih sjedala čak 1.390 litara

A7 Sportback donosi novi stepen tehničke inteligencije, s brojnim funkcijama čije su komande tako jednostavne i intuitivne. Sistem MMI stiže u seriji, dok je u opciji, između ostalog, dostupan novi head-up monitor za projekciju najvažnijih informacija na vjetrobranskom staklu. Sistem MMI touch kombinuje tvrdi disk za navigaciju sa najnovijom inovacijom - touchpadom (sučeljem osjetljivim na dodir).

Sistem MMI touch omogućava vozaču da unosi odredište ili broj telefona pisanjem slova i brojki prstima na komandnoj ploči osjetljivoj na dodir.

Još jedna napredna i inovativna funkcija Audija A7 Sportback su online usluge osigurane u saradnji s Googleom. One isporučuju vozilu online vijesti i najnovije informacije s interneta putem Bluetooth-telefona u automobilu. UMTS modul osigurava prikaz slika i informacija s Google Eartha na monitoru, te ih kombinuje s navigacijskom rutom. WLAN hotspotovi osiguravaju komunikaciju s mobilnim uređajima u vozilu, poput iPad-a. Na čelu ove plejade futurističkih inovacija nalazi se audio sistem Bang&Olufsen sa 15 zvučnika, ukupne snage 1.300 Wati.

Vrhunski sistem za navigaciju blisko sararađuje s drugim sistemima u automobilu Audi A7 Sportback. On čita cestu ispred Vas i daje podatke procesorima za automatski mjenjač, adaptive cruise control sa funkcijom stop & go i prednja svjetla, kako bi ovi sistemi mogli prepoznati kompleksne scenarije; tako će sistem sigurnosti Audi pre sense u većini slučajeva ublažiti sudar i njegove posljedice. Novi sistem Audi active lane assist pomoći će vozaču da svoj A7 Sportback uvijek zadrži u voznoj traci, dok također inovativni sistem za pomoć pri parkiranju vješto manevriše vozilo i na najmanjim parkirnim mjestima.

Kultivisana snaga: motori V6
Audi je svoj model A7 Sportback opremio sa četiri snažna i kultivisana V6 motora: dva benzinska i dva dizelska. S rasponima snage od 150 kW (204 KS) do 220 kW (300 KS) oni na temu efikasnosti postavljaju standarde u svojoj klasi. Kasnije se očekuje i uvođenje novog 3.0 TDI sa 150 kW (204 KS) koji u kombinaciji sa multitronic mjenjačem u prosjeku troši samo 5,3 litara dizela na 100 kilometara, što odgovara emisijama CO2 od tek 139 grama po kilometru. Svi motori su opremljeni sistemom rekuperacije (obnavljanja) energije, inovativnom regulacijom topline i start-stop sistemom za pokretanje i zaustavljanje vozila.

Veliki doprinos u izvanrednoj efikasnosti Audija A7 Sportback zasigurno pružaju u seriji dostupni automatski mjenjači. Ovisno o motoru, Audi nudi dvije različite tehnologije: komforni multitronic prenosi snagu na prednje točkove, dok sportski 7-stepeni S tronic to čini na sva četiri točka.

A7 Sportback dolazi s najnovijom verzijom pogona na sva četiri točka - quattro; njegov centralni dio je središnji diferencijal s velikim ozubljenim vjencem i mehanizmom za raspodjelu momenta na pogonske točkove, koji je također novitet. Audi u opciji nudi sportski diferencijal koji aktivno raspodjeljuje snagu na stražnjim točkovima.

Audi A7 Sportback predstavlja kombinaciju luksuzne limuzine i sportskog coupea izvanredne upravljivosti, a sve to zahvaljujući svom soficticiranom podvozju. Svi dijelovi ovjesa, uključujući mehanizam upravljača, sačinjeni su od aluminija. Ovaj coupe s pet vrata ima široke točkove i aluminijske naplatke od 18 do 20 cola. Njegov novi elektromehanički servo upravljač uparen sa serijskim sistemom s dinamičnim upravljanjem, Audi drive select, pruža savršeno precizno i udobno upravljanje vozilom.

Kratki pregled

Audi A7 Sportback

Dizajn i karoserija
Elegantan coupé-dizajn, 4 vrata, dužina 4,97 m
Široki ugao otvaranja poklopca prtljažnika, u seriji električno otvaranje i zatvaranje, zapremina prtljažnika do 1.390 litara, varijabilnost stražnjih sjedala
Xenon plus-glavno svjetlo standard, LED-glavno svjetlo opcija
Lagana karoserija sačinjena od aluminija i čelika velike čvrstoće

Unutrašnji prostor
Elegantna, moderna linija, kvalitet izrade na nivou ručne proizvodnje (manufakture), nove boje i materijali npr. lamelirano drvo-furnir
Start-stop-taster i učinkoviti klimauređaj u seriji, ambijentalno osvjetljenje u opciji
Prednja sjedala po želji sa ventiliranjem i masažom
MMI Radio u seriji, Head-up monitor u opciji
Po želji MMI navigacija plus s touchpadom i velikim 8 inčnim ekranom, internet-usluge Google, Bang & Olufsen Advanced sistem ozvučenja
Najsavremeniji sistemi sigurnosti i pomoći za vozača, npr Audi pre sense, adaptive cruise control sa Stop&Go-funkcijom, Audi active lane assist, Audi side assist, sistem za bolju vidljivost noću, prikaz ograničenja brzine i pomoć pri parkiranju

Pogon
Četiri snažna i kultivisana V6-motora, dva benzinca i dva dizelaša, s rasponom snage od 150 kW (204 KS) do 220 kW (300 KS)
3.0 TDI sa 150 kW (204 KS) I s multitronicom, samo 139 grama CO2 po km
Svi motori opremljeni inovativnom regulacijom topline, start-stop sistemom i sistemom rekuperacije energije
Prednji pogon sa multitronicom, quattro-pogon sa 7-stepenim S tronicom
quattro pogon s novim središnjim diferencijalom s velikim ozubljenim vjencem i s mehanizmom za raspodjelu momenta na pogonske točkove
quattro sa sportskim diferencijalom za aktivnu raspodjelu snage na stražnjim točkovima

Podvozje
novorazvijeni elektromehanički servo upravljač
točkovi od 18 do 20 cola, učinkovite kočnice
luksuzna konstrukcija podvozja, komponente ovjesa od aluminija
serijski sistem s dinamičnim upravljanjem, Audi drive select
pneumatski ovjes adaptive air suspension s regulacijom prigušivača, opcija.

Izvor: Auti.ba​
 
Natrag
Top