ATP i WTA Masters Series - Rim 2012

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Đoković odličan na startu Rima[/h] AG Najbolji teniser sveta Novak Đoković uspešno je započeo odbranu titule na turniru Masters serije u Rimu.

12761089274fb2ba653f1ba366212453_size3.jpg
Đoković je u drugom kolu pobedio Australijanca Bernanrda Tomića sa 2:0, po setovima 6:3, 6:3 posle 69 minuta igre.
Đoković je odigrao veoma dobar meč, bio je motivisan i relativno lako je izborio drugu pobedu u isto toliko okršaja sa Tomićem. Naredni protivnik najboljeg na svetu biće bolji iz duela Štepanek - Monako.
Novak je meč počeo savršeno, očigledno željan prave šljake posle eksperimenta u Madridu. U novoj opremi napravio je odmah na startu dva brejka i već posle deset minuta vodio je sa 3:0. Tomić se 'upisao' tek u petom gemu i tako smanjio vođstvo najboljeg na svetu na 4:1.

Delovalo je da će Đoković rutinski rešiti prvi set u svoju korist, ali Tomić se razigrao u poslednjem trenutku. Napravio je brejk u osmom gemu i smanjio na 5:3, ali Đoković je ipak u sledećem završio posao napravivši i treći brejk.

Od sredine prvog seta kada je Tomić podigao nivo svoje igre gledaoci u Rimu imali su prilike da gledaju vrhunski tenis. Đoković je takođe morao da zaigra na višem nivou i to je bilo sasvim dovoljno za rutinsku pobedu u dgva seta.

U drugom setu najbolji svetski teniser ključni brejk napravio je u šestom gemu, poveo je sa 4:2 i do kraja je zadržao prednost brejka za plasman u treću rundu.

Izvor: B92

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Nadal: Ne brine me treća pozicija[/h] AK Pobedom u Madridu Rodžer Federer je 'preskočio' Rafaela Nadala na ATP listi, pa je Španac sada treći teniser sveta.

5670378864fb28afa007ac662006591_size3.jpg

Beta​
Međutim, momak sa Maljorke nije mnogo uznemiren padom na rang listi najboljih tenisera.
"Bio broj dva ili tri ne znači mi mnogo po pitanju mojih ciljeva koji ostaju isti bez obzira za poziciju. Moram da pobeđujem najbolje na svetu, a jedino je mala razlika u žrebu polufinala", izjavio je šesterostruki pobednik Rolan Garosa.

Šokantnim porazom od zemljaka Fernanda Verdaska u osmini finala Mastersa u španskoj prestolnici igranoj na kontroverznoj plavoj zemljanoj podlozi, Nadal je prepustio drugo mesto Švajcarcu.

Mešutim, Nadal Rafa bi već ove sedmice nakon turnira u Rimu mogao da se vrati iza Novak Đokovića.

"Trudiću se da igram najbolje što znam i ako to uspem imam dobre šanse za odličan rezultat. Pokušaću da ponovim nivo igre iz Monte Karla i Barselone (gde je osvojio titule). Osećam se dobro i srećan sam kako igram u poslednje vreme", zaljučio je Nadal.

Nadal u drugom kolu Mastersa u Rimu igra protiv Nemca Florijana Majera, u sredu popodne.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Đoković: Zadovoljan sam igrom[/h] JT Prvi reket sveta Novak Đoković rekao je da je zadovoljan svojom igrom posle trijumfa nad Bernardom Tomićem na startu Mastersa u Rimu.

3482487124fb358d0a1717881233540_size3.jpg
Đoković je u drugom kolu u ‘večnom gradu’ slavio sa 6:3, 6:3 posle 69 minuta igre i sada ga čeka bolji iz duela Čeha Radeka Štepaneka i Huana Monaka iz Argentine.
Bio je ovo dobar prvi meč na turniru. Igrao sam protiv veoma talentovanog igrača, od kojeg nie znate šta da očekujete, pošto stalno menja svoju igru. Zadovoljan sam svojom igrom i uslovima, kao i zbog odlične posećenosti”, rekao je Đoković.

Đoković je još za vikend rekao da se na crvenoj šljaci oseća kao u raju u poređenju na plavu, na kojoj se igralo prošle nedelje u Madridu. Uprkos odličnom startu u Rimu, srpski teniser ističe da ne može da proceni u kakvoj formi se nalazi.

Nisam imao nikakvih problema sa prilagođavanjem na crvenu šljaku, pošto sam na takvoj podlozi trenirao već pet ili šest nedelja. Rano je suditi o formi, posebno jer mi je ovo bio tek prvi meč u Rimu. Što se mene tiče, odlično sam spreman, i fizički i psihički”, naglasio je Đoković.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Rim: Ana lako do Šarapove[/h] AG Srpska teniserka Ana Ivanović plasirala se u treće kolo WTA turnira u Rimu pošto je u drugom lako savladala Silviju Soler-Espinosu sa 6:2, 6:1.

1036371364fb154dfec08c116828069_size3.jpg
Protivnica srpske teniserke u borbi za četvrtfinale biće druga teniserka sveta Marija Šarapova.
Ana je imala malih problema sa malo poznatom Španjolkom u prvom setu, ali je sveukupno odigrala veoma dobar meč i izborila se za duel sa drugom na svetu.
Početak meča obeležili su brejkovi, pošto ih je bilo čak tri od prva četiri gema. Ana je napravila dva a zatim je i uspela da dobije svoj servis gem i povede sa 4:1.

Međutim, nije sve išlo kao što se očekivalo protiv kvalifikantkinje, inače 60. na svetu. Španjolka je smanjila na 4:2, a onda je u sedmom gemu imala i dve vezane brejk šanse.

Ana je stigla do 'đusa' iako nije ubacila prvi servis, zatim je spasila još jednu priliku za brejk i posle dosta problema ipak je povela sa 5:2. I sledeći gem trajao je dugo, a ponovo je kao pobednica izašla srpska teniserka koja je posle nešto više od pola sata povela sa 1:0 u setovima.

Drugi set bio je sličan prvom. Ana je odlično počela, povela je sa 2:0, zatim je dozvolila protivnici da vrati brejk, ali je nakon toga ponovo osvojila četiri vezana gema i u odlićnom ritmu je okončala duel.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Novak protiv Monaka u trećem kolu[/h] JT Prvi reket sveta Novak Đoković u osmini finala Mastersa u Rimu igraće protiv Argentinca Huana Monaka.

1969246354fad6afbdf9f4427436209_size3.jpg
Monako je u drugom kolu pobedio Radeka Štepaneka iz Češke sa 6:4, 6:2, dok je Đoković još u utorak slavio protiv Australijanca Bernarda Tomića sa 6:3, 6:3.
Đoković i Monako su se do sada sastajali pet puta, a srpski teniser je slavio u svim duelima, poslednji put ove godine u polufinalu Mastersa u Majamiju, kada je rezultat bio 6:0, 7:6.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Rim: Vavrinka izbacio Tipsarevića[/h] MJ Srpski teniser Janko Tipsarević završio je učešće na turniru Masters serije u Rimu u drugom kolu pošto je od njega bio bolji Stanislas Vavrinka.

7895600474fb3e9b9ae3cc253734140_size3.jpg
Švajcarac je slavio sa 2:0, po setovima 6:3; 6:1, posle svega 72 minuta igre.
Bio je ovo prvi međusobni meč srpskog i švajcarskog tenisera.Vavrinka nije oduševio na startu turnira pošto je u prvom kolu tek posle tri seta savladao Holanđanina Robina Hasea.
Sa druge strane, Janko Tipsarević je u Rim došao nakon veoma uspešne nedelje u Madridu gde je stigao do svog drugog polufinala na nekom turniru Masters serije.

Vavrinka će se u osmini finala sastati sa domaćim teniserom Andreasom Sepijem, koji je u krajnje neizvesnom meču bio bolji od Amerikanca Džona Iznera.

Tekstualni prenos meča možete pratiti na našem sajtu:

Tipsarević je dobro otvorio meč i već u prvom gemu na servis Vavrinke napravio brejk, međutim, nije uspeo da materijalizuje prednost, jer je Švajcarac u narednom gemu vratio brejk i izjednačio na 1:1.

U trećem gemu Tipsarević je uspeo da na servis Vavrinke od 40:0 stigne do izjednačenja, ali ne i novog brejka, pa je 21. teniser sveta poveo sa 2:1. Švajcarac je i u narednom gemu na servis srpskog tenisera imao priliku za brejk, koju je iskoristio i uvećao svoju prednost na 3:1.

Tipsarević je i u petom gemu uspeo da ugrozi servis Švajcarca, stigao do izjednačenja, ali to nije bilo dovoljno da oduzme servis Vavrinki, koji je upisao novi gem i vodi sa 4:1.

Posle dobrog starta i brejka u prvom gemu, osmi nosilac na turniru Janko Tipsarević nije uspeo da osvoji ni jedan gem na svoj servis, Vavrinka je napravio novi brejk, poveo sa 5:1 i u narednom gemu serviraće za prvi set.

U trenutku kada se činilo da je sve gotov, Tipsarević je opustio ruku i uspeo da oduzme servis Vavrinki, a zatim osvojio i prvi gem na svoj servis, i tako smanjio prednost Švajcarca na 5:3.

Uprkos boljoj igri Tipsarevića deveti gem i prvi prvi set pripao je Vavrinki rezultatom 6:3.

Na početku drugog seta srpski teniser nastavio je da igra u dobrom ritmu, svojio je novi gem na svoj servis, a u narednom imao dve brejk prilike, međutim, Vavrinka se odbranio i stigao do izjednačenja 1:1.

Novo iznenađenje usledilo je u u trećem gemu, jer je Vavrinka prvi stigao do brejka i poveo sa 2:1. Tipsarević je pokušao u narednom gemu da ugrozi servis Vavrinke imao vođstvo od 30:0, međutim Švajcarac se odlično odbranio i stigao do 3:1 u gemovima.

Tipsarević je odigrao rizično na svoj servis, gubio sa 40:0, uspeo da stigne do izjednačenja, ali usledio je novi brejk Vavrinke i vođstvo od 4:1.

Švajcarac je bio siguran na svoj servis, a u narednom gemu u kome je Tipsarević servirao za opstanak, opet bio dominantam i dobio u drugi set rezultatom 6:1, plasiravši se u treće kolo Mastersa u Rimu.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Federer i Nadal lako do trećeg kola[/h] MJ Četvrtog dana Masters turnira u Rimu nije bilo većih iznenađenja, afavoriti su se očekivano plasirali u osminu finala.

14578288104fb41fba1c8ca599764320_size3.jpg
Samo tri dana posle osvajanja titule u Madridu, Rodžer Federer je rutinski savladao Karlosa Berloka u dva seta 6-3, 6-4.
Rafael Nadal se oporavio od rane eliminacije u Madridu i pobedio Florijana Majera sa 6-1, 7-5, dok je Del Potro eliminisao Mihaila Južnog u dva seta i zakazao duel sa Žo-Vilfridom Congom.
Srpski teniser Janko Tipsarević, koji je bio osmi nosilac na turniru, završio je učešće pošto je od njega u dva seta sa 6-3, 6-1 bio bolji Stanislas Vavrinka. Švajcarac se u trećem kolu sastaje sa domaćim teniserom Andreasom Sepijem koji je u tri seta sa 2-6, 7-6, 7-5 savladao Amerikanca Džona Iznera.

Huan Monako je u dva seta savladao Radeka Štepaneka i zakazao meč sa Novakom Đokovićem, dok je Tomaš Berdih bio uspešniji od Lukaša Kubota sa 6-4, 6-1.

Almagro je sa 7-5, 6-2 iz daljeg takmičenja izbacio Sema Kverija, dok je u dva seta bio uspešan i Gaske koji je izbacio domaćeg tenisera Lorencia.

Jedanaesti nosioc Žil Simon bio je bolji od Španca Giljerma Garsije-Lopesa u tri seta 6-4, 2-6, 6-4.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Azarenka se povukla iz Rima[/h] JT Najbolja teniserka sveta Viktorija Azarenka povukla se sa turnira u Rimu zbog povrede desnog ramena.

11402095334fb49fb06a3af581501803_size3.jpg

Beta​
Organizatori turnira u glavnom gradu Italije objavili su da je Beloruskinja tu odluku donela posle pobede nad Izraelkom Šahar Per sa 6:1, 6:2, u drugom kolu, u sredu uveče.
To znači da će se Dominika Cibulkova iz Slovačke, koja je trebalo da bude njena naredna protivnica, bez borbe plasirati u četvrtfinale.
Azarenka je ove sezone bila u odličnoj formi, do sada je osvojila četiri titule, uključujući Australijan Open, a u nedelju je u finalu turnira u Madridu poražena od Amerikanke Serene Vilijams.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Novak preokretom do četvrtfinala[/h] JT Prvi reket sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Mastersa u Rimu, trijumfom nad Argentincem Huanom Monakom.

4954239974fb4eefc2ca4d375663736_size3.jpg

Beta​
Đoković je do šestog trijumfa u isto toliko međusobnih duela sa argentinskim teniserom došao sa 4:6, 6:2, 6:3, posle dva sata i 21 minuta igre.
Srpski teniser će u borbi za plasman u polufinale igrati protiv boljeg iz susreta između Argentinca Huana Martina del Potra i Žo-Vilfreda Conge iz Francuske.
Najbolji teniser na svetu nije pružio sjajnu partiju protiv Monaka, a do trijumfa je došao posle preokreta, pošto je izgubio prvi set. Veliki problem obojici je pravio jak vetar u Rimu, ali su u prvom setu presudile brojne greške koje je Đoković napravio. U nastavku srpski teniser je pronašao pravi ritam, a kada je izjednačio nije dao Argentincu ni šansu da ga prvi put u karijeri pobedi.

Đoković je bio prvi na servisu i bez problema je osvojio gem za vođstvo od 1:0, da bi Monako uzvratio. Tako je bilo i u naredna dva gema, pre nego što je Argentinac u petom iskoristio greške prvog reketa sveta, napravio brejk i poveo sa 3:2. Đoković je imao šansu da ugrozi Monaka na servisu, ali je argentinski teniser uspeo da se vrati i obezbedi prethodno osvojeni brejk.

Posle sigurnog servis gema Đokovića, Monako mu nije dozvolio ni najmanju šansu da dođe do brejk šanse pa je u devetom gemu srpski teniser servirao za ostanak u prvom setu. Novak je imao velikih problema u tom gemu, Monako je imao čak dve set lopte, ali se prvi reket sveta dobro odbranio i smanjio na 5:4. U desetom gemu vođena je najveća borba u dotadašnjem delu meča, Đoković je prvi došao do prilike za brejk, da bi Argentinac uzvratio, a posle nekoliko neiskorišćenih prilika osvojio set. Samo trenutak ranije, Đokoviću je stradao reket, pošto ga je iznerviran svojim greškama bacio.

Srpski teniser je bio siguran i na početku drugog servisa, a potom je uspeo da na momente ugrozi servis Monaka, ali ne dovoljno za brejk. Ipak, brejk je viđen odmah potom, ali od strane Argentinca, kojem je Đoković svojim greškama poklonio vođstvo od 2:1. To je najboljeg tenisera na svetu nateralo da zaigra agresivnije, što se isplatilo, pošto je bez izgubljenog poena vratio brejk za 2:2. Đoković je odmah potom poveo, a uz novi brejk vrlo brzo došao i do vođstva od 4:2. Već posle narednog gema Monako je došao u situaciju da servira za ostanak u setu, u čemu nije uspeo, već je Đoković izjednačio na 1:1 u setovima sa 6:2.

Velika borba viđena je u trećem setu, obojici je mnogo smetao vetar koji je uslovljavao povremene prekide, ali su i Đoković i Monako bili veoma agresivni, a brejkova u prvih nekoliko gemova nije bilo. To se promenilo u osmom, kada je Đoković uspeo da oduzme servis Argentincu, povede sa 5:3 i već u sledećem gemu reši meč.

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.878
[h=1]Nole za B92: Bio sam frustriran[/h] A Gutović Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je za B92 da nije dobro ušao u meč protiv Huana Monaka, ali da je najvažnije da je pobedio.

13812128254fb51fcba2baa061720639_size3.jpg
Đoković je u trećem kolu Mastersa u Rimu savladao Monaka sa 2:1 u setovima nakon što je imao set i brejk zaostatka.
„Monako je dosta nezgodan igrač na ovoj podlozi koja mu najviše odgovara. Osvojio je dva turnira na šljaci ove sezone i mislim da trenutno doživljava svoje najbolje trenutke u karijeri. Mislim da je 15. na svetu i sama ta činjenica govori o njegovom kvalitetu.“
„Danas su bili dosta nezgodni uslovi, duvao je jak vetar, ali bilo je isto i za mene i za njega. On je odlučnije ušao u meč, bio je agresivniji igrač. Ja sam pokušavao da pronašem svoju igru, svoj ritam i dosta sam bio frustriran time što nisam uspevao to da uradim u prvih sat vremena meča. Međutim, smogao sam snage i pronašao sam neophodnu koncentraciju i na kraju hvala bogu uspeo da pobedim.“

Preokret je prektično počeo kada je Đoković polomio reket zbog frustracije,

„Ne služi sigurno kao dobar primer i ne ponosim se time, ali donekle mi pomaže da se nekako ispraznim tih loših emocija i frustracija i da nastavim dalje. I dalje metlom skupljaju delove reketa (smeh). Šalim se. Pa posle tog trenutka sam uspeo da uspostavim kontrolu nad sobom i nad svojom igrom.“

U narednim duelima srpski teniser imaće još teže protivnike.

„Ja nisam ni u jednom trenutku očekivao da ću imati lagan meč sa Monakom. Izašao sam na teren previše pasivan i naravno da ću se potruditi da u narednom meču ne bude tako. Naravno, sada mečevi postaju sve teži i teži. Igram sa pobednikom duela Conga – Del Potro tako da ću morati da podignem nivo igre. Osećam se dobro fizički i psihički, motivisan sam kao i uvek i nadam se najboljem.“

Natrag