Aspirin definitivno smanjuje rizik od raka

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Aspirin definitivno smanjuje rizik od raka

07. decembar 2010. 19:08

Male doze aspirina mogu smanjiti rizik od raka. Ta tvrdnja je već dugo povod za naučne rasprave, a sada istraživači imaju čvršće dokaze. Štaviše, preporučuju da osobe starije od 40 godina uzimaju jedan aspirin dnevno!


v191265p0.jpg



U opširnoj studiji koja je pratila više od 25.000 pacijenata, utvrđeno je da oni koji uzimaju 75 miligrama aspirina dnevno imaju za 21 odsto manje šanse da umru od raka. Posle pet godina svakodnevnog uzimanja aspirina, rizik se navodno smanjuje za 34 odsto. Aspirin, prema studiji britanskih naučnika, najefikasnije smanjuje rizik od tumora crevnog trakta - za čak 54 odsto.

Profesor Peter Rotvel sa Oksforda se osvrnuo i na rizike koje aspirin nosi. Naime, svaki hiljaditi pacijent koji redovno uzima aspirin ima povećani rizik od unutrašnjeg krvarenja u stomaku. "Ranije je upozoravano da je opasnost od krvarenja kod sredovečnih ljudi prevelika da bi se aspirin uzimao samo kao preventiva za šlog ili srčani udar. Međutim, utvrđeno smanjenje smrtnosti od raka govori da je korist od uzimanja aspirina višestruko veća od rizika", rekao je Rotvel na predstavljanju istraživanja.

On konkretno predlaže ljudima da počnu sa svakodnevnim uzimanjem malih doza aspirina (75 miligrama) između 40. i 45. godine, ali da prestanu između 70. i 75. godine jer se tada povećava rizik od stomačnog krvarenja, prenosi "Dojče vele".

Aspirin je razvio nemački "Bajer", a ovaj jeftini lek se pre svega koristi protiv bolova ili za obaranje visoke temperature. Prema Rotvelovom istraživanju, aspirin smanjuje smrtnost od raka prostate za oko deset odsto, raka pluća za 30 odsto, raka debelog creva za 40 odsto, a raka jednjaka za čak 60 odsto.

Peter Elvud, ekspert za aspirin sa Kardifa, nije učestvovao u studiji, ali je rekao da dobre strane uzimanja aspirina sasvim sigurno nadmašuju negativne. "Naravno da je tragedija ako neko dobije krvarenje u stomaku pa mora da prima transfuzije krvi, ali, u poređenju sa onim što sprečavamo aspirinom, to krvarenje je trivijalna stvar."

(MONDO)
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Aspirin može da spreči obolevanje od raka?!







Svakodnevno uzimanje aspirina može da smanji rizik obolevanja od raka i da smanji verovatnoću njegovog metastaziranja za 40 do 50 odsto

news_11354.jpg


Na ovo je ukazala je studija obavljena na Oksfordskom univerzitetu u Velikoj Britaniji. Neke ranije studije su već ukazale da redovno korišćenje aspirina, čak i u maloj dozi od 75 miligrama
dnevno, smanjuje dugoročni rizik umiranja od raka, ali da je za takav njegov učinak potrebno da se uzima tokom čak osam do deset godina.

Sada je oksfordski tim kojim je rukovodio Piter Rotvel, utvrdio da aspirin u stvari i kratkoročno smanjuje rizik od raka. Naime, aspirin može da spreči rak u veoma ranoj fazi.

Između te faze i one u kojoj se pojavljuju simptomi bolesti mogu da prođu godine, pa je zato izgledalo da je dejstvo aspirina na ovom polju samo dugoročno. Ono što je sasvim
novo jeste nalaz da aspirin može znatno da smanji rizik od metastaziranja raka jer dosad nije potvrđeno da i jedan medikament ima takvo dejstvo, istakao je Rotvel.

Već je ranije utvrđeno i korisno dejstvo aspirina na srce i krvne sudove, ali ono što baca senku na redovno korišćenje ovog leka je to što u jednom od 1.000 slučajeva izaziva stomačno krvarenje.







Izvor: S media
 
Natrag
Top