Arhitektura kuće i greške

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Arhitektura kuće i greške
Preuzeto iz časopisa SAM
Da se kod nas gradi neprekidno skupo, već je gotovo svima jasno. Kada se radi o velikim građevinskim poduhvatima mnogobrojni su i složeni uticaji koji cenu izgrađenog prostora dižu u neslućene visine.
Ali, šta reci kada čovek do kraja iscrpljuje sebe, a i porodicu, zaduživanjem za naredne desetine godina koje zatim provodi u nedovršenoj porodičnoj kući, kada godinama pod teškim uslovima rada u inostranstvu da bi sve što donese uzidao u stambeni "spomenik"?

Grubo podeljeno, odgovora su dva: ljudska sujeta i neznanje.


Prvi slučaj je vidiljiv, svuda oko nas nepotrebni balkoni tamo gde oko kuće postoji veliki vrt, a nikakav pogled; mermerne ploče koje će impresionirati posetioce, neprikladne kič ograde, ali bolje od komšijine, i dvospratnica u sred ravnice. Ali, ne zavaravajmo se, tu pomoći nema. Ništa nije jače od ljudske želje da se pokaže (kultura tu gubi bitku). Sujetan će čovek, slikovito rečeno, prodati gaće (ne vide se) i udariti skupu pločicu na fasadi.

fasadi. U drugom slučaju ima nade. Ko hoce, a ne zna, može naučiti. Za takve, pametne i dobronamerne koji grade za sebe a ne "za svet" donosimo dva po našem mišljenju vrlo vredna saveta arhitekti. Ogorčen rasipanjem materijala i novca da bi se izgradile neprikladne porodične kuće i kuće za odmor, pripremio je po jedan idejni projekt za oba slučaja. Njih ne treba jednostavno prekopirati i graditi, namera nam je da vam skrenemo pažnju na najbitnije pri projektiranju: da uštedite mnogo i da vam kasnije, stanovanje bude ugodno. PORODIČNA KUĆA S MOGUĆNOŠĆU PRETVARANJA U DVA DVOSOBNA KOMFORNA STANA
Kada se odluče za gradnu, ljudi je najčešće počinju kada su im deca jos mala. S njima obično stanuje i jedan roditelj pa porodica ima 5 članova. Takvoj porodici odgovara stan sa tri spavaće sobe (roditelji, deca i stariji roditelj), dnevni boravak i manja sobica za šivenje, peglanje, odeću i sl.

Nakon 20 do 25 godina situacija se menja. Starog roditelja više nema, a deca stupanjem u brak žele i svoj vlastiti stambeni prostor, a to znači ili odlazak iz kuće ili rešavanje stambenih problema unutar roditeljske porodične kuće koja pak odlaskom dece postaje prevelika za majku i oca.

Zbog toga vam predlažemo rešenje porodične kuće sa 4 i 1/2 sobe koja u prvoj fazi služi kao jedinstven stambeni prostor, a u drugoj se jednom pregradom pretvara u dva dvosobna komforna stana. U prizemlju će mala sobica postati kupatilo, a na spratu manja spavaća soba kuhinja. Konstruktivno rešenje kuće je vrlo jednostavno - tri nosiva uzdužna zida i monta plafoni. Krov je ujedno i nosač stropa tj. od krovne konstrukcije postaje samo nazidnica i roženice na koje se direktno postavlja podgled stropa. Strop sprata nije spolja, već je u blagom nagibu, a prostorija je visoka 2.3 do 3m.
KAKO GRADITI KUĆE ZA ODMOR
Zadnjih godina na veliko se izgrađuju kuće za odmor u blizini mora, reke i u planinama. Na žalost, uz taj veliki finansijski poduhvat ne posvećuje se dovoljno pažnje izradi tehničke dokumentacije. Najvećim delom to su projekti iz raznih albuma s tipskim projektima, koji se potom još proizvoljno i nestručno prepravljaju priliko gradnje. Najveći deo tako izgrađenih kuća ne uklapa se u okolinu, po površini su prevelike i neracionalno izgrađene, nefunkcionalne, skupe i neestetske. Korištenje lokalnih materijala i prilagođavanju terena jedva da se gde poklanja pažnja. Budući vlasnik uglavnom prvo ni ne zna šta želi niti koliko će ga to koštati. Savet arhitekta se retko traži a pridržavanje urbanističkih planova i rešenja nastoji da se izbegne. I tako smo se "obogatili" za mnogo hiljada objekata nazvanih kuća za odmor a kje ni veličinom ni funkcijom to nisu, kao što nisu ni kuće za trajno stanovanje.
Kako bi smo buduće vlasnike kuća za odmor podstakli na razmišljanje, dajemo jedno od rešenja kuće za odmor veličine 4.5x6.4m korisne površine na vrlo ekonomičnoj osnovi izgradnje za boravak 3-5 osoba.S obzirom da se kod nas kuće za odmor koriste uglavnom leti, zatvoreni prostor treba svesti na stvarno potrebne dimenzije, jer se kroz dan pretežno boravi na otvorenom.
Predloženo rešenje jednostavne je konstrukcije, spoljne tlocrne mere su 4.6x6.6m. Kuća je podeljena na osnovne grupe stanovanja tj. dnevni boravak sa terasom, trpezariju sa kuhinjom i prostor za spavanje. Sanitarni čvor je u blizini ulaza radi korišćenja i spolja. Mesto za spavanje nalazi se na galeriji.
Galerija je podignuta 1.5m iznad poda dnevnog boravka, a može se odvojiti od ostalog prostora paravanom. Ugrađena su samo dva vrata i to ulazna u kuću i u wc. Ulaz i sanitarije su u ravni terena, kuhinja je 30cm niža a dnevni boravak povišen 72 cm. U dnevnom boravku smešteni su trosed, sočić, dva naslonjača i uz kamin tir stolice. Uz kamin se može smestiti i uljna. plinska ili električna peć. Ispred dnevnog boravka prostire se terasa koja je delimično pokrivena. Materijal za granju može biti drvo, kamen, opeka ili kombinacija više materijala. Spoljni izgled kuće treba prilagoditi kraju u kojem se nalazi. Krovna konstrukcija ujedno je i stropna a uz današnji veliki izbor izolacijskih materijala postiže se odlična toplotna izolacija. Ovakvo rešenje može poslužiti za izgradnu samostalne, dvojne ili uz manju preradu ulaznog dela kuća u nizu
copy.png
trans.png
 
Natrag
Top